Στην τεχνική ορολογία, η ναυτία είναι γνωστή ως ασθένεια κίνησης. Εξηγείται από την αντίθεση μεταξύ βιωμένης και ορατής κίνησης. Για παράδειγμα, ενώ το μάτι αντιλαμβάνεται ακινησία κατά την οδήγηση, το σώμα καταγράφει την κίνηση.

Η κατάσταση είναι ακριβώς το αντίθετο με τα παιχνίδια στον υπολογιστή, γιατί το μάτι βλέπει στην οθόνη κινήσεις που το σώμα που κάθεται ακόμα δεν παρατηρεί. Αυτή η ασυμφωνία οδηγεί σε ναυτία.

Η ναυτία, δεν είναι ασθένεια με την κλασική έννοια, αλλά μάλλον μια έντονη αντίδραση του σώματός μας στο πλήθος των αντιφατικών ερεθισμάτων που μας κατακλύζουν. Ωστόσο, είναι ιδιαίτερα ενοχλητική, ενίοτε επίπονη και μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνη, κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

Ιδού, μερικές χρήσιμες συμβουλές για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, πριν από ένα μεγάλο ή μικρότερο, σε διάρκεια, ταξίδι.

Ελαφρύ γεύμα: Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας λιπαρών τροφών, δεν ενδείκνυται πριν από ένα ταξίδι. Επίσης, είναι πολύ κακή ιδέα το να ταξιδέψετε, με άδειο στομάχι. Αντίθετα, ένα ελαφρύ γεύμα, όπως σαλάτες ή φρούτα, είναι ό,τι πρέπει για την περίσταση.

Καλός ύπνος: Μπορείτε να κρατήσετε την ενέργειά σας για… ξενύχτι, κατά τη διάρκεια των διακοπών. Αλλά την παραμονή του ταξιδιού, ιδίως εάν οδηγείτε, θα πρέπει το σώμα να είναι ξεκούραστο και γι’ αυτό καλό θα είναι να κοιμηθείτε νωρίς. Εάν φυσικά δεν οδηγείτε και αντιμετωπίσετε συμπτώματα, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ένας ύπνος θα σας βοηθήσει.

Κατανάλωση υγρών: Πολλοί συμπολίτες μας σκέφτονται τις συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα και το αποφεύγουν. Λάθος! Η κατανάλωση νερού, αναψυκτικών με χαμηλή περιεκτικότητα ανθρακικού και τσαγιού, βοηθούν στην πρόληψη συμπτωμάτων ναυτίας. Το αντίθετο, βέβαια, συμβαίνει με το αλκοόλ…



Επιλέξτε τη σωστή θέση: Εάν κάποιος αντιμετωπίζει, επιβεβαιωμένο, πρόβλημα ναυτίας, η θέση που επιλέγει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, είναι καθοριστική. Στο αυτοκίνητο, για παράδειγμα, είναι αυτή του συνοδηγού, σε ένα λεωφορείο ή στο αεροπλάνο, συνίσταται να είναι μπροστινή θέση και όχι… γαλαρία. Σε καράβι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο μέσον του.

Άθληση: Για κάποιον που αντιμετωπίζει συχνά πρόβλημα ναυτίας, η αίσθηση απώλειας της ισορροπίας είναι έντονη. Σε συνεννόηση με τον γιατρό του, μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με συστηματική άθληση, κυρίως με ελαφρύ τρέξιμο.

Όχι διάβασμα: Ναι, ακούγεται εξαιρετικά οξύμωρη αυτή η προτροπή, αλλά για κάποιον που έχει συμπτώματα ή ιστορικό ναυτίας, το διάβασμα δεν ενδείκνυται, λόγω της έντονης καταπόνησης των ματιών.

Καταπολεμήστε το φόβο: Είναι πιο εύκολο στη θεωρεία, απ’ ό,τι στην πράξη, αλλά είναι αλήθεια, Η καταπολέμηση του φόβου, σας προστατεύει από την ασθένεια και η λήψη φυτικών χαπιών, για να ηρεμήσει ο οργανισμός σας, δεν είναι απαγορευτική. Το τζίντζερ, είναι ένα συστατικό που βοηθά τα μέγιστα σε τέτοιες περιπτώσεις.

Από εκεί και πέρα και αν η ναυτία είναι έντονη ή έχετε μεγάλη ευαισθησία υπάρχουν αρκετά φαρμακευτικά προϊόντα που θα σας βοηθήσουν να νοιώσετε πιο καλά και άνετα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ