Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοίνωσε μέσω του Twitter την έναρξη της διαδικασίας εμβολιασμού κατά του ιού Mpox από τις 22 Ιουλίου 2024. Ο Υπουργός σημείωσε ότι η πρόληψη είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση αυτής της σπάνιας αλλά σημαντικής ιογενούς λοίμωξης.

Ανακοίνωση του Υπουργού Υγείας

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε στο τουίτ του:

“Στο πλαίσιο πρόληψης από τις 22 Ιουλίου 2024 είναι διαθέσιμος ο εμβολιασμός έναντι της ευλογιάς τύπου mpox. Η ευλογιά τύπου mpox είναι σπάνια ιογενής λοίμωξη που προκαλείται από μόλυνση με τον ιό mpox. Ο ιός mpox είναι γενετικά παρόμοιος με τον ιό της ευλογιάς, αλλά λιγότερο μεταδοτικός και με πιο ήπια συμπτώματα.”

Τι είναι ο Ιός Mpox;

Ο ιός Mpox είναι μια σπάνια ιογενής λοίμωξη που αρχικά μεταδίδεται από άγρια ζώα και στη συνέχεια μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω άμεσης επαφής με δερματικές βλάβες ή σωματικά υγρά, καθώς και μέσω μολυσμένων αντικειμένων ή αναπνευστικών σταγονιδίων από στενή επαφή.

Για Ποιους Συστήνεται το Εμβόλιο;

Το εμβόλιο Jynneos συνιστάται για άτομα άνω των 18 ετών που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό Mpox. Αυτές οι κατηγορίες περιλαμβάνουν:

  • Άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες (MSM) και διεμφυλικά άτομα, ιδιαίτερα όσοι έχουν πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους ή έχουν μολυνθεί από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα τους τελευταίους τρεις μήνες.
  • Επαγγελματίες υγείας που εργάζονται σε χώρους υψηλού κινδύνου, όπως εργαστήρια ή ειδικές μονάδες.
  • Άτομα που έχουν έρθει σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού.

Διαδικασία Εμβολιασμού

Ο εμβολιασμός θα πραγματοποιείται σε συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα στην Αθήνα, όπως το Νοσοκομείο “Ανδρέας Συγγρός” και το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο “Αττικόν”. Δεν απαιτείται η δήλωση της συγκεκριμένης ομάδας στην οποία ανήκει ο ενδιαφερόμενος κατά τον εμβολιασμό.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν τον ιστότοπο του ΕΟΔΥ.

Αυτή η εκστρατεία εμβολιασμού είναι ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια της Ελλάδας να προλάβει την εξάπλωση του ιού Mpox και να προστατεύσει τις ομάδες υψηλού κινδύνου.

του Δημήτρη Κουτσούκου





Source link

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ