Στις 15 Αυγούστου 2024, η Ουκρανία πραγματοποίησε νέα επίθεση στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Κριμαία, στοχεύοντας στρατηγικές υποδομές στο λιμάνι του Κερτς και άλλα σημεία της χερσονήσου. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ουκρανικού Εθελοντικού Στρατού του Νότου, Σέρχι Μπράτσουκ, οι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν σημαντικούς στόχους, προκαλώντας εκρήξεις και φωτιές στην περιοχή.
Ρωσική Αντίδραση: Αναχαίτιση Πυραύλων και Προειδοποιήσεις
Η Ρωσία αντέδρασε γρήγορα, δηλώνοντας ότι απέκρουσε μια μεγάλη πυραυλική επίθεση στην Κριμαία. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, 12 πύραυλοι ATACMS, που κατασκευάστηκαν στις ΗΠΑ, στόχευσαν τη Γέφυρα της Κριμαίας, η οποία συνδέει την Κριμαία με τη νότια Ρωσία, αλλά όλοι καταρρίφθηκαν από τα ρωσικά αμυντικά συστήματα. Η γέφυρα αυτή, που εγκαινιάστηκε το 2018 από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει αποτελέσει επανειλημμένως στόχο ουκρανικών επιθέσεων από την έναρξη της σύγκρουσης.
Εξελίξεις στη Συμφερόπολη και Άλλες Περιοχές της Κριμαίας
Το κανάλι «Crimean Wind» ανέφερε καπνούς στο Κερτς και φωτιά στην περιοχή Καμιάνκα, κοντά στη Συμφερόπολη, πρωτεύουσα της Κριμαίας. Εκρήξεις ακούστηκαν επίσης στη Σεβαστούπολη και στη Φεοδοσία, εντείνοντας την ένταση στην περιοχή.
Το Ευρύτερο Πλαίσιο της Σύγκρουσης
Η επίθεση αυτή έρχεται σε συνέχεια της ουκρανικής προέλασης στην περιφέρεια του Κουρσκ στη Ρωσία, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις κατέλαβαν πολλά χωριά και προκάλεσαν την εκκένωση δεκάδων χιλιάδων αμάχων. Η Ρωσία, από την πλευρά της, αναφέρει ότι έχει ανακαταλάβει χωριά στην περιοχή του Κουρσκ και έχει στείλει επιπλέον δυνάμεις για να ενισχύσει τις θέσεις της.
Παράλληλα, το Μινσκ προειδοποιεί για την υψηλή πιθανότητα ένοπλης πρόκλησης από την Ουκρανία, αυξάνοντας τις ανησυχίες για περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Διεθνείς Αντηχήσεις και Προκλήσεις
Η σύγκρουση έχει λάβει ευρύτερες διαστάσεις, με το Κρεμλίνο να κατηγορεί το ΝΑΤΟ και τη Δύση για την υποκίνηση των ουκρανικών επιθέσεων. Ο Νικολάι Πατρούσεφ, στενός σύμβουλος του Πούτιν, δήλωσε ότι η επιχείρηση στο Κουρσκ σχεδιάστηκε με τη συμμετοχή δυτικών ειδικών υπηρεσιών.
Στο μεταξύ, η Ουκρανία συνεχίζει να επιδιώκει την αποκατάσταση της εδαφικής της ακεραιότητας, χρησιμοποιώντας τα καταληφθέντα εδάφη ως «διαπραγματευτικό χαρτί» σε μελλοντικές συνομιλίες, όπως ανέφερε η ανταποκρίτρια του FRANCE 24, Emmanuelle Chaze.
Η σύγκρουση παραμένει σφοδρή και αβέβαιη, με τις δύο πλευρές να συνεχίζουν τις επιθέσεις και τις αμυντικές ενέργειες, ενώ οι διεθνείς πιέσεις και οι επιπτώσεις στον άμαχο πληθυσμό αυξάνονται.
του Δημήτρη Κουτσούκου