Οι ουκρανικές δυνάμεις φέρεται να χρησιμοποίησαν βρετανικά άρματα μάχης Challenger 2 σε επιχειρήσεις εντός της περιοχής Κουρσκ της Ρωσίας, σηματοδοτώντας την πρώτη γνωστή χρήση αυτών των αρμάτων μάχης σε ρωσικό έδαφος.
Ενώ τόσο η βρετανική όσο και η ουκρανική κυβέρνηση δεν κάνουν επίσημες δηλώσεις σχετικά με συγκεκριμένες επιχειρησιακές λεπτομέρειες, πηγές αναφέρουν ότι τα άρματα μάχης αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης επίθεσης της Ουκρανίας στο Κουρσκ, η οποία ξεκίνησε στις 6 Αυγούστου.
Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τους ισχυρισμούς αυτούς, αλλά επανέλαβε ότι η Ουκρανία επιτρέπεται να χρησιμοποιεί όπλα που προμηθεύει η Βρετανία σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Το Ηνωμένο Βασίλειο παρείχε 14 άρματα μάχης Challenger 2 στην Ουκρανία το 2023, μετά την εισβολή της Ρωσίας. Τα άρματα χρησιμοποιούνται από την 82η Ταξιαρχία Αεροπορικής Επίθεσης της Ουκρανίας, η οποία συμμετέχει ενεργά στην εκστρατεία του Κουρσκ.
Πάντως είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι Ουκρανοί εκπαιδεύονταν πάνω στην χρήση των συγκεκριμένων αρμάτων μάχης στην Βρετανία, ενώ δεν έχει επιβεβαιωθεί αν αυτή την στιγμή υπάρχουν Βρετανοί σύμβουλοι στην Ουκρανία που παρακολουθούν από κοντά την δράση του Challenger 2.
Ποιο είναι όμως αυτό το τανκ που έχει προκαλέσει τόση αναστάτωση στις γραμμές του στρατού της Ρωσίας και έχει προβληματίσει τον Πούτιν;
Το Challenger 2, ένα βρετανικό άρμα μάχης σχεδιασμένο και κατασκευασμένο από την Vickers Defence Systems, που σήμερα ανήκει στην BAE Systems. Αποτελεί τη ραχοκοκαλιά των τεθωρακισμένων δυνάμεων του βρετανικού στρατού από τότε που εισήλθε σε υπηρεσία το 1998.
Γνωστό για την εξαιρετική προστασία, τον ισχυρό οπλισμό και την προηγμένη τεχνολογία του, το Challenger 2 έχει αποκτήσει τη φήμη ενός από τα πιο αποτελεσματικά άρματα μάχης στον κόσμο.
Το πρώτο πρωτότυπο ολοκληρώθηκε το 1991 και μετά από εκτεταμένες δοκιμές, το Challenger 2 μπήκε σε υπηρεσία το 1994, ενώ οι παραδόσεις άρχισαν το 1998.
Το άρμα διαθέτει τη θωράκιση Chobham, ένα προηγμένο σύστημα σύνθετης θωράκισης που παρέχει εξαιρετική προστασία έναντι διατρητών κινητικής ενέργειας και διαμορφωμένων φορτίων. Αυτή η θωράκιση θεωρείται μία από τις πιο αποτελεσματικές στον κόσμο, συμβάλλοντας στη φήμη του άρματος ότι είναι σχεδόν αδιαπέραστο από τα εχθρικά πυρά.
Το Challenger 2 είναι εξοπλισμένο με το πυροβόλο L30A1 των 120 χιλιοστών, ένα από τα ισχυρότερα πυροβόλα αρμάτων που υπάρχουν. Μάλιστα διαθέτει ραβδωτή κάννη, επιτρέποντάς του να βάλλει βλήματα υψηλής εκρηκτικότητας εκτός από τα πιο συμβατικά θωρακισμένα βλήματα.
Ένα από τα στοιχεία που ξεχωρίζουν στο Challenger 2 είναι το προηγμένο σύστημα ελέγχου πυρός του, το οποίο εξασφαλίζει ακριβή στόχευση ακόμη και σε μεγάλες αποστάσεις.
Το σύστημα μπορεί να υπολογίζει διάφορους παράγοντες, όπως ο άνεμος, η θερμοκρασία και η κίνηση του στόχου, καθιστώντας το ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων.
Το άρμα διαθέτει επίσης δυνατότητες θερμικής απεικόνισης, επιτρέποντάς του να επιχειρεί αποτελεσματικά τη νύχτα.
Εκτός από το πυροβόλο υπάρχουν επίσης ένα πολυβόλο των 7,62 χιλιοστών και ένα πολυβόλο γενικής χρήσης των 7,62 χιλιοστών τοποθετημένο στον θόλο του διοικητή, παρέχοντας πρόσθετη ισχύ πυρός κατά του πεζικού και των ελαφρών οχημάτων.
Παρά τη βαριά θωράκισή του, το Challenger 2 είναι ιδιαίτερα ευέλικτο, χάρη στον πετρελαιοκινητήρα Perkins των 1.200 ίππων. Το άρμα έχει τελική ταχύτητα 56 χλμ/ώρα στο δρόμο και 40 χλμ/ώρα εκτός δρόμου, με αυτονομία πάνω από 450 χιλιόμετρα.
Το Challenger 2 έχει συμμετάσχει σε διάφορες συγκρούσεις, κυρίως κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ το 2003. Το συγκεκριμένο τανκ βρίσκεται σε υπηρεσία στον στρατό της Βρετανίας και του Ομάν (έχει πάνω από 35 κομμάτια) ενώ πρόσφατα δόθηκαν και στην Ουκρανία, με τα οποία συμμετέχει με αρκετή επιτυχία στην επιχείρηση του Κουρσκ.
Με τις διάφορες αναβαθμίσεις που έχει δεχτεί κατά καιρούς, και παρά τον σχετικά αδύναμο κινητήρα του, το Challenger 2 παραμένει ένα ισχυρό όπλο, αρκετά καλύτερο από τα ρωσικά τανκς (κυρίως τα T-72) που δρουν στην περιοχή.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ