Το Δημοτικό Συμβούλιο της Σαμοθράκης εξέφρασε ομόφωνα την αντίθεσή του στην εγκατάσταση υπεράκτιου αιολικού πάρκου στη βόρεια πλευρά του νησιού, μέσα στη θάλασσα, μετά από μια ενημερωτική εκδήλωση όπου παρουσιάστηκαν οι πιθανές περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις. Οι ειδικοί που συμμετείχαν στην εκδήλωση, όπως ο κ. Κουτράκης από το Ινστιτούτο Αλιευτικών Ερευνών και ο κ. Σκουληκίδης από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, ανέδειξαν τους κινδύνους για το θαλάσσιο οικοσύστημα, την αλιεία και τον τουρισμό.

Η απόφαση αυτή αφορά ένα μεγαλύτερο έργο που περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή ενός δεύτερου αιολικού πάρκου νότια της Αλεξανδρούπολης. Συνολικά, τα δύο έργα θα έχουν ισχύ 600 MW και θα κατασκευαστούν από τον Όμιλο Κοπελούζου και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Οι άδειες παραγωγής έχουν ήδη εκδοθεί, με τον Όμιλο Κοπελούζου να έχει εξασφαλίσει άδεια για 220 MW και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να έχει υποβάλει αίτηση για 490 MW.

Η κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει την περιοχή βόρεια της Σαμοθράκης και νότια της Αλεξανδρούπολης ως “Περιοχή Πρώτης Επιλογής ΑΠΕ”, γεγονός που επιτρέπει την ταχύτερη υλοποίηση αυτών των έργων μέσω διαδικασιών fast-track. Αυτό σημαίνει ότι παρακάμπτονται ορισμένα στάδια της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, κάτι που έχει προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους της Σαμοθράκης.

Ανταποδοτικά Οφέλη: Τι Περιμένουν οι Τοπικές Κοινωνίες

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θέτει επίσης ερωτήματα σχετικά με τα ανταποδοτικά οφέλη από την κατασκευή και λειτουργία των ανεμογεννητριών. Οι κάτοικοι και οι τοπικές αρχές αναρωτιούνται ποια θα είναι τα συγκεκριμένα οφέλη για τις κοινότητές τους.

Τα πιθανά ανταποδοτικά οφέλη που θα ήθελαν να δουν οι τοπικές κοινωνίες περιλαμβάνουν:

  1. Μείωση Κόστους Ενέργειας: Παροχή εκπτώσεων ή ειδικών τιμολογίων για τους κατοίκους της περιοχής.
  2. Υποδομές και Επενδύσεις: Χρηματοδότηση για τη βελτίωση τοπικών υποδομών, όπως δρόμοι και λιμάνια.
  3. Θέσεις Εργασίας: Δημιουργία θέσεων εργασίας κατά τη φάση κατασκευής και συντήρησης των αιολικών πάρκων.
  4. Ενίσχυση Τουρισμού: Προγράμματα που θα προωθούν την περιοχή ως οικοτουριστικό προορισμό.
  5. Περιβαλλοντικά Έργα: Χρηματοδότηση έργων που θα προστατεύουν και θα αναδεικνύουν το τοπικό περιβάλλον.

Παρακολουθήστε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σαμοθράκης, όπου συζητήθηκε το ζήτημα της εγκατάστασης παράκτιων αιολικών πάρκων.

Η τοπική κοινωνία ζητά σαφήνεια και συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την κυβέρνηση και τους επενδυτές, ώστε να γνωρίζουν ποια θα είναι τα οφέλη από τα έργα αυτά. Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει επαρκής ενημέρωση σχετικά με το πώς θα διασφαλιστεί ότι τα οφέλη αυτά θα φτάσουν στους κατοίκους και πώς θα διανεμηθούν με δίκαιο τρόπο.

Συνολικά, το ζήτημα της κατασκευής των αιολικών πάρκων στη Σαμοθράκη και την Αλεξανδρούπολη αναδεικνύει τη σύγκρουση ανάμεσα στην επιδίωξη για ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ανάγκη προστασίας των τοπικών κοινωνιών και περιβάλλοντος. Οι τελικές αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη και τις δύο αυτές διαστάσεις, ώστε να επιτευχθεί ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα που θα ωφελήσει τόσο την οικονομία όσο και το περιβάλλον.



Source link

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ