Η Λίμνη Κάρλα, ένας από τους σημαντικότερους υγροτόπους της Θεσσαλίας, βρίσκεται σε μια φάση επαναφοράς στα αρχικά της όρια, καθώς η παρατεταμένη ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες που ακολούθησαν τις καταστροφικές πλημμύρες από την κακοκαιρία “Daniel” το 2023, έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση της στάθμης των υδάτων.

Η λίμνη, που είχε πλημμυρίσει και επεκταθεί σε τεράστια έκταση κατά τη διάρκεια των πλημμυρών, τώρα υποχωρεί σταδιακά, θυμίζοντας τα όριά της πριν την αποξήρανση του 1962.

Δορυφορική Εικόνα της Λίμνης Κάρλα – 20 Αυγούστου 2024

Αυτό το φαινόμενο δεν είναι μεμονωμένο. Παρόμοιες εικόνες καταγράφονται και σε άλλες λίμνες της Ελλάδας, όπως η Πικρολίμνη στο Κιλκίς, η οποία έχει σχεδόν στεγνώσει λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας.

Η Πικρολίμνη, γνωστή για τα ιαματικά της νερά, έχει πλέον μετατραπεί σε μια ξερή έκταση, αντανακλώντας τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην περιοχή. Οι κάτοικοι ανησυχούν για την επικείμενη έλλειψη νερού και ζητούν τη λήψη άμεσων μέτρων για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων

Η επιστροφή της Λίμνης Κάρλας στα αρχικά της όρια και η κατάσταση στην Πικρολίμνη υπογραμμίζουν τη σοβαρότητα των προκλήσεων που φέρνει η κλιματική αλλαγή. Η διαχείριση των υδάτινων πόρων καθίσταται πλέον επιτακτική, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των οικοσυστημάτων και η προστασία της τοπικής οικονομίας και κοινότητας από τις επερχόμενες δυσκολίες.



Source link

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ