Σε μια εξέλιξη που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη Βενεζουέλα και διεθνώς, οι Ηνωμένες Πολιτείες προχώρησαν στην κατάσχεση του προεδρικού αεροσκάφους του Βενεζουελάνου ηγέτη Νικολάς Μαδούρο από αεροδρόμιο στη Δομινικανή Δημοκρατία.
Το αεροσκάφος μεταφέρθηκε αμέσως στη Φλόριντα των ΗΠΑ, όπου και παραμένει.

Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος των συνεχιζόμενων πιέσεων των ΗΠΑ κατά του καθεστώτος Μαδούρο, το οποίο κατηγορείται για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταστολή των αντιφρονούντων και την καταστροφή της οικονομίας της Βενεζουέλας. Ο Μαδούρο, ο οποίος θεωρείται από τις ΗΠΑ και πολλούς άλλους δυτικούς συμμάχους ως δικτάτορας, έχει βρεθεί στο στόχαστρο πολλών διεθνών κυρώσεων.

Το αεροσκάφος του Μαδούρο, ένα σύμβολο της πολυτέλειας που συνδέεται με την εξουσία του, θεωρείται ότι χρησιμοποιήθηκε για τη διευκόλυνση διεθνών πτήσεων και για την ενίσχυση των πολιτικών σχέσεων με χώρες που στηρίζουν το καθεστώς του. Η κατάσχεση αυτή πιθανώς θα αυξήσει την πίεση στον Μαδούρο, καθώς τα μέσα που έχει στη διάθεσή του για διεθνείς κινήσεις περιορίζονται ακόμα περισσότερο.

Οι αντιδράσεις από τη Βενεζουέλα ήταν έντονες, με την κυβέρνηση να καταδικάζει την πράξη αυτή ως παράνομη και ως μέρος μιας ευρύτερης επιχείρησης των ΗΠΑ για την ανατροπή του Μαδούρο. Οι υποστηρικτές του καθεστώτος χαρακτήρισαν την κίνηση αυτή ως μια ακόμη απόπειρα υπονόμευσης της κυριαρχίας της Βενεζουέλας.

Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ υπερασπίζονται την κίνησή τους ως μέρος της στρατηγικής για την άσκηση πίεσης στο καθεστώς Μαδούρο, με στόχο την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα. Η κατάσχεση αυτή αποτελεί, κατά τη γνώμη πολλών, ένα ακόμα κεφάλαιο στην ήδη τεταμένη σχέση μεταξύ των δύο χωρών.

Το επόμενο διάστημα θα δείξει εάν η κίνηση αυτή θα οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων ή αν θα ανοίξει το δρόμο για νέες διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εφαρμόζουν σκληρή πολιτική απέναντι στον Μαδούρο και το καθεστώς του.



Source link

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ