Οι δύο άνδρες θα συναντηθούν με τον διευθυντή μονοθέσιων της FIA, Νικόλα Τομπάζη για να ξεκαθαρίσουν το κατά πόσον οι πτέρυγες των McLaren και Mercedes είναι νόμιμες ή όχι.

Οι δύο ομάδες έχουν παρουσιάσει σημαντική βελτίωση κατά τη διάρκεια της σεζόν. Η McLaren έχει εδώ και αρκετό καιρό το κορυφαίο μονοθέσιο του grid, ενώ και η Mercedes διεκδικεί τακτικά, πλέον, νίκες. Οι Χόρνερ-Βασέρ πιστεύουν ότι αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις εύκαμπτες πτέρυγες των MCL38 και W15.



Οι κανονισμοί της F1 απαγορεύουν τα κινητά αεροδυναμικά βοηθήματα. Φυσικά η γωνία προβολής της πτέρυγας ενός μονοθέσιου θα μεταβάλλεται ανάλογα με την ταχύτητά του. Η FIA αποδέχεται ένα περιθώριο στην κίνηση των πτερυγίων το οποίο ελέγχει με την τοποθέτηση έρματος σε αυτά ενώ το μονοθέσιο είναι σε στάση.



Ιδανικά ένας σχεδιαστής F1 θα επιθυμούσε οι πτέρυγες στο μονοθέσιο να έχουν την μικρότερη δυνατή γωνία προβολής στις υψηλές ταχύτητες (μείωση οπισθέλκουσας) και την μεγαλύτερη δυνατή κατά την επιβράδυνση. Το ερώτημα είναι εάν κάποιες ομάδες κατασκευάζουν με τέτοιον τρόπο τις πτέρυγές τους ώστε εκείνες να έχουν μεγαλύτερη ελευθερία κίνησης. Αυτό θα παραβίαζε το πνεύμα των κανονισμών.

Νέος έλεγχος;

Για τον λόγο αυτό η FIA τοποθέτησε κάμερες επάνω στα μονοθέσια στο πρόσφατο βελγικό GP ώστε να μελετήσει την συμπεριφορά των πτερύγων υπό πραγματικές συνθήκες. Όλες οι πτέρυγες βρέθηκαν νόμιμες από τους ανθρώπους της FIA.



Ωστόσο το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα μετά το ιταλικό GP. «Νομίζω ότι οι κανονισμοί είναι ξεκάθαροι και είναι στο χέρι της FIA να τους επιβάλλει» δήλωσε ο Χόρνερ όταν ρωτήθηκε σχετικά. «Πρέπει να εμπιστευτούμε την FIA. Εάν θεωρεί αυτές τις πτέρυγες νόμιμες τότε πρέπει να ακολουθήσουμε κι εμείς» συμπλήρωσε.



Πιο λακωνικός ήταν ο Φρεντ Βασέρ. «Αυτό είναι ένα θέμα που θα συζητήσω με τον Νικόλα Τομπάζη και όχι με τους δημοσιογράφους» δήλωσε το αφεντικό της Ferrari. «Θα σεβαστούμε την όποια απόφαση της FIA αλλά πρώτα πρέπει να το συζητήσουμε εσωτερικά με την ομοσπονδία» σημείωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ