Σημαντικές εξελίξεις έλαβαν χώρα σήμερα στη Λευκωσία, όπου κορυφαίοι παράγοντες της Ελλάδας και της Κύπρου συναντήθηκαν για να συζητήσουν το φιλόδοξο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών, γνωστό ως Great Sea Interconnector. Παρά τη μακρά συζήτηση διάρκειας πέντε ωρών, οι ελπίδες για μια οριστική συμφωνία έμειναν μετέωρες, καθώς δεν υπήρξε ούτε συμφωνία, ούτε διάρρηξη των διαπραγματεύσεων. Η συνάντηση, που έλαβε χώρα στο Προεδρικό Μέγαρο υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, χαρακτηρίστηκε από έντονες συζητήσεις και προσεκτικούς υπολογισμούς.

Η Αποχώρηση του Προέδρου και το Κλίμα Συνεχούς Διαπραγμάτευσης

Καθώς η σύσκεψη προχωρούσε, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αποχώρησε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, επισημαίνοντας ότι η συζήτηση ήταν «εποικοδομητική», αλλά χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να λυθούν τα εκκρεμή ζητήματα. Στην έξοδο του Προεδρικού Μεγάρου, τόνισε ότι «η συζήτηση υπήρξε θετική, αλλά πολλά θέματα παραμένουν ανοιχτά». Η πίεση από όλες τις πλευρές είναι αισθητή, και ενώ η Κύπρος επιδιώκει λύσεις, δεν έχουν επιτευχθεί ακόμα οι αναγκαίες συμφωνίες.

Το Project και τα Οφέλη για την Κύπρο

Το καλώδιο των 1.200 χιλιομέτρων αποτελεί μια στρατηγική υποδομή που θα ενώσει ενεργειακά την Κύπρο με την Ευρώπη, μειώνοντας τις τιμές ενέργειας και αυξάνοντας την ενεργειακή ασφάλεια της νήσου. Ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, τόνισε τη σπουδαιότητα του έργου για την κυπριακή αγορά, υπογραμμίζοντας ότι «το έργο δεν αντιμετωπίζει κανένα θέμα οικονομικής σκοπιμότητας, από πλευράς ωφελειών που παρέχει, προπαντός στους Κυπρίους καταναλωτές». Μάλιστα, η διαφορά στην τιμή της ενέργειας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, που φτάνει τα 72 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καθιστά το καλώδιο οικονομικά πολύ ελκυστικό, με μεγάλα οφέλη για τους Κύπριους καταναλωτές.

Οι Προκλήσεις και το Κυπριακό «Αγκάθι»

Παρά τα οικονομικά οφέλη, η κυπριακή πλευρά παραμένει επιφυλακτική. Κεντρικό σημείο της αντιπαράθεσης είναι η διευθέτηση ρυθμιστικών ζητημάτων, τα οποία συνδέονται με τον γεωπολιτικό κίνδυνο και τον χρόνο ανάκτησης του κόστους της κατασκευής. Αυτές οι εκκρεμότητες είναι κρίσιμες για να μην καθυστερήσει η γαλλική εταιρεία Nexans, που έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου.

Το μεγαλύτερο «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση φαίνεται να είναι το πώς θα επιμεριστεί το κόστος του έργου μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Η ελληνική πλευρά δείχνει μεγαλύτερη προθυμία να προχωρήσει γρήγορα, ενώ η κυπριακή πλευρά ζητά περισσότερες διαβεβαιώσεις για τους όρους και το χρονοδιάγραμμα της υλοποίησης. Παρά τις γεωπολιτικές ανησυχίες, το οικονομικό κόστος είναι αυτό που μονοπωλεί το ενδιαφέρον των δύο χωρών.

Συνεχιζόμενες Διαβουλεύσεις και Σκέψεις για το Μέλλον

Αν και δεν υπήρξε οριστική συμφωνία, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία και από τις δύο πλευρές. Ο Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Παπαναστασίου, δήλωσε ότι «έγινε μια επικοδομητική συζήτηση μεταξύ των μερών» και υπογράμμισε ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν. Ερωτηθείς για τα χρονοδιαγράμματα, ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχουν τελεσίγραφα», αλλά ζήτησε «λίγη υπομονή» ώστε να επιτευχθεί η επιθυμητή συμφωνία.

Ο δρόμος για την ολοκλήρωση του έργου παραμένει μακρύς και γεμάτος προκλήσεις. Ωστόσο, το καλώδιο αυτό έχει τη δυνατότητα να αναδιαμορφώσει την ενεργειακή γεωπολιτική της περιοχής, καθιστώντας την Κύπρο ενεργειακό κόμβο και μειώνοντας σημαντικά τις τιμές ενέργειας για τους καταναλωτές.

Δείτε τις Δηλώσεις των Δύο Υπουργών Ενέργειας για το Καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου

του Δημήτρη Κουτσούκου



Source link

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ