Πριν από περίπου 10 χρόνια, η ανεργία ήταν το κυρίαρχο πρόβλημα στην Ελλάδα, με τις πολιτικές αρχές να επικεντρώνονται στη μείωσή της. Σήμερα, η κατάσταση έχει αναστραφεί, καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην ανεύρεση εργαζομένων. Το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στις ελλείψεις δεξιοτήτων, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό. Επιπλέον, παρατηρείται αύξηση της εισαγωγής στελεχών από το εξωτερικό, αν και αυτό δεν έχει ακόμα επηρεάσει ευρέως τη αγορά.

Στο μεταξύ, ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας κατά το Β΄ τρίμηνο του 2024 καταδεικνύει μια δραματική αύξηση κατά 58,8% σε σύγκριση με το Β΄ τρίμηνο του 2023, φτάνοντας τις 58.941 από 37.107 πέρυσι. Αυτή η εντυπωσιακή αύξηση ξεπερνά κατά πολύ την αύξηση 36,2% που καταγράφηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους. Τα δεδομένα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) αναδεικνύουν την έντονη επιδείνωση της αγοράς εργασίας, ενισχύοντας την ανησυχία για την συνεχιζόμενη έλλειψη επαγγελματιών και την επιτακτική ανάγκη για δράση.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα που παρουσίασε το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), η πλειονότητα των επιχειρήσεων (93%) δηλώνει ότι δυσκολεύεται να καλύψει τις ανάγκες της σε προσωπικό. Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από την Palmos Analysis μεταξύ 25 Ιουνίου και 17 Ιουλίου σε δείγμα 180 επιχειρήσεων, παρουσιάστηκε στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Η έλλειψη απαραίτητων δεξιοτήτων και ικανοτήτων είναι η κύρια αιτία της δυσκολίας στην εύρεση προσωπικού, με ποσοστό 70% των απαντήσεων να την αναφέρουν. Άλλοι παράγοντες περιλαμβάνουν την απουσία ενδιαφέροντος από τους υποψήφιους (59%), την έλλειψη προϋπηρεσίας (28%) και την έλλειψη τυπικών προσόντων (16%). Οι επιχειρήσεις επισημαίνουν ότι το πρόβλημα επιδεινώνεται από τις συνεχώς μεταβαλλόμενες απαιτήσεις της αγοράς και την αδυναμία του εργατικού δυναμικού να προσαρμοστεί.

Δεξιότητες που ζητούν οι επιχειρήσεις
Σύμφωνα με την έρευνα, οι επιχειρήσεις χρειάζονται κυρίως ειδικές επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητες σχετικές με το αντικείμενο εργασίας (67%). Ακολουθούν η ικανότητα συνεργασίας σε ομάδα (62%), η κριτική σκέψη και η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων (50%), η προσαρμοστικότητα (49%) και η οργανωτικότητα/διαχείριση χρόνου (41%). Αντιθέτως, οι τυπικές γνώσεις, όπως η γνώση αγγλικής γλώσσας (35%), οι ψηφιακές δεξιότητες (19%) και η καλή χρήση της ελληνικής γλώσσας (19%), έχουν χαμηλότερη προτεραιότητα..



Source link

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ