Σε μια σημαντική συνέντευξη Τύπου, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, προχώρησε σε αποκαλύψεις για τον ρόλο του RT (Russia Today) ως εργαλείο της ρωσικής κυβέρνησης για τη διάδοση παραπληροφόρησης και τη διεξαγωγή κυβερνοεπιχειρήσεων. Οι δραστηριότητες του RT, όπως ανέφερε, δεν περιορίζονται μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά επηρεάζουν δημοκρατίες σε όλο τον κόσμο.

Το RT ως Κυβερνοεργαλείο του Κρεμλίνου

Ο Μπλίνκεν αποκάλυψε ότι το RT δεν είναι απλώς ένα μέσο ενημέρωσης, αλλά έχει μετατραπεί σε όπλο κυβερνοεπιχειρήσεων που υποστηρίζεται απευθείας από τη ρωσική κυβέρνηση. «Η ρωσική κυβέρνηση ενσωμάτωσε στο RT μια μονάδα με κυβερνο-ικανότητες και δεσμούς με τις μυστικές υπηρεσίες», ανέφερε. Από την άνοιξη του 2023, αυτή η μονάδα έχει αναλάβει μυστικές αποστολές πληροφόρησης σε παγκόσμιο επίπεδο, με στόχο να χειραγωγήσει εκλογές και να διασπείρει παραπληροφόρηση.

Κρυφές Στρατιωτικές Δραστηριότητες

Μία από τις πιο ανησυχητικές αποκαλύψεις είναι η συμμετοχή του RT σε μια μεγάλη καμπάνια online χρηματοδότησης, που συγκεντρώνει χρήματα για την υποστήριξη των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία. Αυτή η καμπάνια συγκεντρώνει χρήματα για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού, όπως όπλα, θωρακίσεις και drones. Αν και φαινομενικά λειτουργεί ανοιχτά, η διαχείρισή της γίνεται κρυφά από την ηγεσία του RT.

Επιρροή Πέρα από τις ΗΠΑ

Ο Μπλίνκεν τόνισε ότι οι δραστηριότητες του RT δεν περιορίζονται μόνο στις ΗΠΑ, αλλά εξαπλώνονται και σε άλλες χώρες. Για παράδειγμα, στην Γερμανία και την Αφρική, το RT διαχειρίζεται πλατφόρμες που παρουσιάζονται ως τοπικά μέσα ενημέρωσης, αλλά στην πραγματικότητα προωθούν την προπαγάνδα του Κρεμλίνου. Στη Μολδαβία, το RT εμπλέκεται στην προσπάθεια χειραγώγησης των εκλογών, με στόχο να προκαλέσει βία και πολιτική αστάθεια.

Κυρώσεις και Παγκόσμια Δράση

Ως απάντηση στις αποκαλύψεις αυτές, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν κυρώσεις σε τρεις οργανισμούς και δύο άτομα που συνδέονται με τις ρωσικές δραστηριότητες επιρροής. Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ συνεργάζονται με το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά για να αντιμετωπίσουν την απειλή της ρωσικής παραπληροφόρησης. Ο Μπλίνκεν δήλωσε: «Οι διπλωμάτες μας θα μοιραστούν τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει για τις δραστηριότητες του RT και θα καλέσουν τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα».

Υπεράσπιση της Ελευθερίας του Τύπου

Παρά τις αποκαλύψεις, ο Μπλίνκεν ήταν σαφής ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν την ελευθερία του λόγου. «Δεν θα σταθούμε αδρανείς καθώς το RT και άλλοι δρώντες εκτελούν μυστικές επιχειρήσεις για να υπονομεύσουν τη δημοκρατία», ανέφερε. Ανέδειξε επίσης τη σημασία της αλήθειας ως αντίδοτο στην παραπληροφόρηση, λέγοντας: «Η πιο ισχυρή απάντηση στα ψέματα της Ρωσίας είναι η αλήθεια».

Η Συγκινητική Στιγμή με τον Έβαν Γκερσκοβιτς

Ο Μπλίνκεν έκλεισε με μια πιο προσωπική νότα, αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Έβαν Γκερσκοβιτς, τον Αμερικανό δημοσιογράφο που απελευθερώθηκε πρόσφατα από τη Ρωσία. «Ήταν απλά υπέροχο να τον βλέπω ελεύθερο, στο σπίτι του, όπου ανήκει», δήλωσε. Ωστόσο, υπενθύμισε ότι υπάρχουν ακόμα Αμερικανοί που παραμένουν άδικα κρατούμενοι και δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για την απελευθέρωσή τους.

Κάλεσμα για Συνεργασία

Ο Μπλίνκεν τόνισε τη σημασία της συνεργασίας με τους συμμάχους και τους εταίρους των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της ρωσικής προπαγάνδας. «Σήμερα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για να προστατεύσουμε τις δημοκρατίες μας», δήλωσε κλείνοντας τη συνέντευξη.

Με αυτή την αποκάλυψη, οι ΗΠΑ δείχνουν την αποφασιστικότητά τους να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια απειλή που θέτει η ρωσική παραπληροφόρηση, με συνεργασία και συλλογική δράση.

Δείτε την συνέντευξη τύπου

του Δημήτρη Κουτσούκου



Source link

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ