Σήμερα το πρωί, πραγματοποιήθηκε σημαντική σύσκεψη στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπό την προεδρία του Υπουργού Νίκου Δένδια, με τη συμμετοχή της στρατιωτικής ηγεσίας. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης, και ο Υπαρχηγός ΓΕΝ Υποναύαρχος Γεώργιος Φλώρος, εκπροσωπώντας τον Αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού.

Η σύσκεψη επικεντρώθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ενώ εξετάστηκαν επιχειρησιακά σχέδια για πιθανή συνδρομή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον απεγκλωβισμό πολιτών από τον Λίβανο. Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκε η ετοιμότητα μεταγωγικών αεροσκαφών και μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και η ενίσχυση της συνεργασίας με την Κύπρο.

Έτοιμοι για επιχειρήσεις απεγκλωβισμού

Ένα από τα κεντρικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν η προετοιμασία για τον απεγκλωβισμό Κυπρίων πολιτών από τον Λίβανο, με την αποστολή μεταγωγικού αεροσκάφους C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας σε ετοιμότητα. Η αποστολή αυτή έρχεται σε συνέχεια της επικοινωνίας του Υπουργού Δένδια με τον Κύπριο ομόλογό του, Βασίλη Πάλμα, και ο χρόνος της αποστολής θα καθοριστεί από τις κυπριακές αρχές.

Επέκταση επιχειρήσεων απεγκλωβισμού

Παράλληλα, εξετάστηκε το ενδεχόμενο να χρειαστεί να απεγκλωβιστούν και Έλληνες πολίτες από την περιοχή. Για τον λόγο αυτόν, αποφασίστηκε η ετοιμότητα δύο επιπλέον μεταγωγικών αεροσκαφών C-130. Επιπλέον, οι Μονάδες Επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού τέθηκαν σε κατάσταση ετοιμότητας για να συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις μεταφοράς πολιτών, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Ενίσχυση του συντονισμού με την Κύπρο

Σημαντική προτεραιότητα δόθηκε στον συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς η αποστολή για απεγκλωβισμό Κυπρίων πολιτών αποτελεί ένα από τα κύρια σημεία της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου σε περιόδους κρίσης. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να στηρίξουν την επιχείρηση με κάθε διαθέσιμο μέσο, εν αναμονή των κυπριακών αποφάσεων.

Η σύσκεψη αυτή αποτελεί προπαρασκευαστική διαδικασία για τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε ετοιμότητα για να συνδράμει στις κρίσεις που διαδραματίζονται στη Μέση Ανατολή, προβάλλοντας τη δυναμική της ως αξιόπιστου εταίρου στην περιοχή. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι πλήρως προετοιμασμένες για επιχειρήσεις απεγκλωβισμού τόσο Κυπρίων όσο και Ελλήνων πολιτών, δείχνοντας τον αποφασιστικό τους ρόλο σε περιόδους κρίσης.

του Δημήτρη Κουτσούκου



Source link

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ