Μετά από μια έντονη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης αποκλείστηκε από τις επικείμενες προεδρικές εκλογές του κόμματος.

Η απόφαση αυτή λήφθηκε με 138 ψήφους υπέρ του αποκλεισμού του, από τα 152 παρόντα μέλη της ΚΕ, εκ των οποίων 12 αρνήθηκαν να ψηφίσουν. Το αποτέλεσμα αυτό πυροδότησε έντονες αντιδράσεις, τόσο μέσα όσο και έξω από την αίθουσα.

Τοπικές αντιδράσεις και αγανάκτηση

Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για την απομάκρυνση του Στέφανου Κασσελάκη είχε προκαλέσει ήδη έντονες αντιδράσεις από τοπικές οργανώσεις του κόμματος. Στις συνεδριάσεις υπήρξε ένταση, με οπαδούς του Κασσελάκη να αποχωρούν από τη διαδικασία, διαμαρτυρόμενοι για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η ψηφοφορία.

Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση της Νομαρχιακής Επιτροπής Χανίων, η οποία κατηγόρησε την απόφαση ως αντικαταστατική και απαίτησε την άμεση αποκατάστασή του στην ηγεσία του κόμματος.

Πολλοί υποστηρικτές του Κασσελάκη θεώρησαν ότι η διαδικασία ήταν “προβοκατόρικη” και ότι δεν εκπροσωπεί τη φωνή της βάσης του κόμματος, τονίζοντας ότι η επιλογή της ΚΕ δεν αντανακλά τη δημοκρατική βούληση της πλειοψηφίας των μελών.

Οι εξελίξεις στην Κεντρική Επιτροπή

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ έγινε μέσα σε κλίμα έντασης και διαφωνιών. Ο κύκλος των ομιλιών ολοκληρώθηκε με τοποθετήσεις υπέρ της απόφασης, με την Όλγα Γεροβασίλη να τονίζει πως «το κόμμα έδειξε μεγάλη ανοχή και υπομονή απέναντι στον πρώην πρόεδρο», αλλά πλέον είναι η ώρα για να διασφαλιστεί η ενότητα και η δημοκρατική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά τη συνεδρίαση, υποστηρικτές του Κασσελάκη συγκεντρώθηκαν έξω από την αίθουσα, με έντονες λεκτικές αντιπαραθέσεις και διαμαρτυρίες για τον αποκλεισμό της υποψηφιότητάς του.

Επόμενα βήματα και εκλογές

Μετά την απόφαση της ΚΕ, δρομολογήθηκε η διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου στις 24 Οκτωβρίου, όπου θα ανακηρυχθούν οι νέοι υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος.

Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν μπορεί πλέον να καταθέσει υποψηφιότητα, ενώ παράλληλα κατατέθηκε πρόταση για παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής του από το κόμμα. Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει τα επόμενα βήματα για τη διαδικασία των εκλογών.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε σοβαρούς εσωκομματικούς τριγμούς, με τον ΣΥΡΙΖΑ να προχωρά με αυξημένη ένταση προς το έκτακτο συνέδριο, ενώ οι υποστηρικτές του Κασσελάκη συνεχίζουν να εκφράζουν την αντίθεσή τους για τον αποκλεισμό του και να πιέζουν για την αποκατάστασή του στην ηγεσία του κόμματος.

του Δημήτρη Κουτσούκου





Source link

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ