Ο Έντι Ράμα, πρωθυπουργός της Αλβανίας, έκανε πρόσφατα δηλώσεις που προκάλεσαν αντιδράσεις, καθώς υποβάθμισε τη σημασία της Ελληνικής ιστορίας στην πορεία της χώρας του προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναφερόμενος στις καθυστερήσεις των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας, ο Ράμα δήλωσε ότι διαφωνίες για την καταγωγή των ηρώων και άλλες ιστορικές λεπτομέρειες δεν πρέπει να επηρεάζουν τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ.

Συγκεκριμένα, ο Ράμα είπε: «Διαφορετικές απόψεις για το ποια ήταν η μητέρα των ηρώων μας και με ποιον είχε σχέσεις […] είναι ενδιαφέροντα για τους ιστορικούς, αλλά δεν αφορούν τη διαδικασία ένταξής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Αυτή η δήλωση φαίνεται να απαξιώνει την ιστορία, ένα θέμα που, ειδικά στα Βαλκάνια, είναι βαθιά ριζωμένο στις εθνικές ταυτότητες και την εθνική υπερηφάνεια.

Η σημασία της ιστορίας στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η ιστορία δεν είναι απλά μια σειρά από γεγονότα του παρελθόντος. Είναι αυτό που διαμορφώνει την ταυτότητα των λαών, τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους και τη θέση τους στον κόσμο.

Ιδιαίτερα στην περίπτωση της Ελλάδας, η ιστορία της και οι ήρωες που πάλεψαν για την ελευθερία της το 1821 αποτελούν θεμέλιο της εθνικής υπερηφάνειας. Η υποβάθμιση ή παραποίηση αυτών των στοιχείων δημιουργεί ρήγματα στις διεθνείς σχέσεις και στη διαδικασία οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι μόνο μια ένωση κρατών για οικονομικά οφέλη, αλλά βασίζεται σε κοινές αξίες, οι οποίες περιλαμβάνουν και την αποδοχή της ιστορικής πραγματικότητας.

Η αποδοχή της ιστορίας είναι αναγκαία για την οικοδόμηση σχέσεων συνεργασίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών-μελών και των υποψηφίων χωρών.

Δείτε τη δήλωση του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα στην Διάσκεψη ΕΕ-Αλβανίας σήμερα 15 Οκτωβρίου 2024



Source link

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ