Σε ένα περιστατικό που πλήττει τη φήμη των ελληνικών εξαγωγών, το Ισραήλ αρνήθηκε να παραλάβει φορτία ντοματών που χαρακτηρίστηκαν ως «ελληνικές». Η απόρριψη έγινε λόγω αμφιβολιών σχετικά με την πραγματική προέλευση των ντοματών, καθώς διαπιστώθηκε ότι οι συγκεκριμένες ντομάτες είχαν εισαχθεί από την Τουρκία και επαναπροωθήθηκαν ως ελληνικά προϊόντα.

Η κατάσταση αυτή προέκυψε μετά την απόφαση της Τουρκίας να σταματήσει τις εξαγωγές ντομάτας προς το Ισραήλ, λόγω της κλιμακούμενης σύγκρουσης στη Λωρίδα της Γάζας. Έλληνες εισαγωγείς είδαν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν το κενό που δημιουργήθηκε στην αγορά, αγοράζοντας τουρκικές ντομάτες και προσπαθώντας να τις εξάγουν ως ελληνικές. Ωστόσο, οι ισραηλινές αρχές αντιλήφθηκαν την παρατυπία και αρνήθηκαν να παραλάβουν τα φορτία.

Ο εκπρόσωπος του Incofruit Hellas, Γιώργος Πολυχρονάκης, σχολίασε πως η προσπάθεια αυτή όχι μόνο απέτυχε, αλλά είχε και αρνητικές συνέπειες για τη φήμη των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές. Το Ισραήλ, παραδοσιακά σημαντικός εμπορικός εταίρος για την Ελλάδα, αντέδρασε άμεσα, προκαλώντας δυσφήμιση στην ελληνική εξαγωγική δραστηριότητα.

Οι ντομάτες που επιστράφηκαν, βρίσκονται πλέον σε λιμάνια της Ελλάδας και ορισμένα φορτία αναμένεται να διακινηθούν στην εγχώρια αγορά. Παρότι η επιστροφή έγινε λόγω έλλειψης πιστοποιητικών και όχι για λόγους ασφάλειας τροφίμων, το γεγονός αυτό προκάλεσε αναταράξεις στον κλάδο, ενώ υπάρχει ανησυχία για τις επιπτώσεις στις τιμές και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Αυτό το περιστατικό αποτελεί ακόμη ένα παράδειγμα του πώς βιαστικές και αλόγιστες κινήσεις μπορούν να βλάψουν την αξιοπιστία μιας ολόκληρης αγοράς. Αντί η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να προωθήσει γνήσια ελληνικά προϊόντα, ορισμένοι αποφάσισαν να ακολουθήσουν την εύκολη και γρήγορη λύση, μόνο για να καταλήξουν σε ένα ηχηρό φιάσκο.

του Δημήτρη Κουτσούκου



Source link

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ