Η πανελλαδική απεργία των νοσοκομειακών γιατρών, η οποία είχε εξαγγελθεί για τις 17 Οκτωβρίου 2024 από την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), δεν βρήκε τη μαζική συμμετοχή που αναμενόταν.

Παρά τα αιτήματα για βελτίωση των συνθηκών εργασίας, αυξήσεις μισθών και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, τα στοιχεία συμμετοχής ήταν χαμηλά σε όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ), σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης, μέσω δημοσίευσής του στα κοινωνικά δίκτυα, χαρακτήρισε τη συμμετοχή «συντριπτικά χαμηλή» και δήλωσε ότι τα νοσοκομεία λειτούργησαν κανονικά, χωρίς προβλήματα. Ανέφερε επίσης ότι οι «συνδικαλιστές της Άκρας Αριστεράς» δεν εκπροσωπούν την πλειοψηφία των γιατρών, καθώς λιγότερο από το 1,5% των γιατρών συμμετείχαν στην απεργία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσίασε ο Υπουργός, τα ποσοστά συμμετοχής ανά Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) έχουν ως εξής:

Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Ποσοστό Συμμετοχής
1η ΥΠΕ 1,12%
2η ΥΠΕ 1,2%
3η ΥΠΕ 0,61%
4η ΥΠΕ 1,26%
5η ΥΠΕ 1,37%
6η ΥΠΕ 1,09%
7η ΥΠΕ 1,29%

Αν και η ΟΕΝΓΕ είχε οργανώσει τη δράση για την προάσπιση των δικαιωμάτων των γιατρών και την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), η χαμηλή συμμετοχή αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα της απεργιακής αυτής κινητοποίησης.

Ο Υπουργός τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται, όπως τα απογευματινά χειρουργεία και η δυνατότητα παράλληλου ιδιωτικού έργου για τους γιατρούς του ΕΣΥ, έχουν ήδη υιοθετηθεί από μεγάλο ποσοστό γιατρών, αποδεικνύοντας την υποστήριξη των αλλαγών από την πλειοψηφία των ιατρών.

Επιπλέον, ο κ. Γεωργιάδης έκανε αναφορά και σε μικρής έκτασης επεισόδια που σημειώθηκαν το πρωί έξω από το Υπουργείο Υγείας, όπου ορισμένοι συνδικαλιστές επιχείρησαν να τον εμποδίσουν να φύγει, χωρίς να επιτύχουν κατάληψη του κτιρίου. Δήλωσε ότι η λειτουργία του Υπουργείου δεν επηρεάστηκε και πως έφτασε στη Βουλή ανεμπόδιστα.

Η απεργία αυτή ήταν η τελευταία σε μια σειρά κινητοποιήσεων των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, με στόχο την ανάδειξη των προβλημάτων του ΕΣΥ και την ανάγκη για περαιτέρω επενδύσεις και βελτιώσεις στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Δείτε τη δημοσίευση του υπουργού Υγείας, στο Χ:





Source link

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ