Η ζάχαρη και τα γλυκά αποτελούν συχνό «πονοκέφαλο» στη διατροφή μας, καθώς πολλοί από έμας δυσκολευόμαστε να μην τα συμπεριλάβουμε στην καθημερινότητα μας. Η Βίκυ Κάβουρα και η Κλινική Διατροφολόγος – Διαιτολόγος Δρ. Ντορίνα Σιαλβέρα, μίλησαν στην εκμπομπή «Όλα για τη Ζωή μας Vita» για τη σωστή διατροφή και την αποφυγή της ζάχαρης και των γλυκών.

Ζάχαρη: Πόσο βρίσκεται στη διατροφή της Βίκυς Κάβουρα

«Μεγάλωσα στην Σπάρτη και είχα ως επιβράβευση ένα γλυκάκι. Μπούχτισα κάποια στιγμή και το σταμάτησα. Μετά άρχισα να διαβάζω για την ζάχαρη και αποφάσισα ότι πρέπει να την περιορίσω. Είναι δύσκολο να μειώσεις την ζάχαρη στο 0% γιατί υπάρχει πολλή κρυμμένη ζάχαρη ακόμη και στο ψωμί.

Τρώω ζάχαρη αλλά την κρυμμένη, δεν βάζω κάτι παραπάνω,. Μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας συνταγές με υποκατάστατα που είναι πιο νόστιμα. Αυτό κάνω. Στην εγκυμοσύνη δεν ήθελα να βλέπω μπροστά μου γλυκό. Έτρωγα πολύ λίγο αλλά την μαύρη την πικρή», ανέφερε η Βίκυ Κάβουρα.

Ζάχαρη: Πώς εθιζόμαστε

«Έχει αυξηθεί η κατανάλωση ζάχαρης τα τελευταία χρόνια. Σχεδόν το 50% των παιδιών καταναλώνει πολλή περισσότερη ζάχαρη από αύτη που έπρεπε να καταναλώνει για την ηλικιακή του ομάδα. Οι κύριες πηγές είναι τα γλυκά, τα ροφήματα.

Η επιτραπέζια ζάχαρη είναι και αυτό σάκχαρο. Όλα τα σάκχαρα είναι το ίδιο, μεταβολίζονται το ίδιο. Ο οργανισμός μας δεν μπορεί να αναγνωρίζει την προέλευση αυτών των σακχάρων και από πού έρχονται. Τα φρούτα, τα αποξηραμένα φρούτα έχουν πολλά όμως θρεπτικά συστατικά, που δεν μπορούμε να τα βάλουμε στο ζύγι», τόνισε η Κλινική Διατροφολόγος – Διαιτολόγος Δρ. Ντορίνα Σιαλβέρα.

Υπάρχει εθισμός στη ζάχαρη;

Σύμφωνα με την κα Σιαλβέρα, «Οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει για το εάν υπάρχει εθισμός ή όχι. Υπό την έννοια της χημικής εξάρτησης, δεν υπάρχει όπως πχ στις ουσίες. Είναι ακριβές να χρησιμοποιούμε την έννοια «εξαρτώμενος» από την ζάχαρη και το γλυκό και όχι «εθισμένος».

Η ποσότητα και η συχνότητα παίζουν ρόλο ώστε να χτιστεί αυτή η εξαρτητική σχέση από την ζάχαρη. Δεν είναι υγιεινή συνήθεια το να τρώει κάποιος καθημερινά γλυκό. Εάν για 21 μέρες αντέξεις και δεν καταναλώνεις το γλυκό, δεν στο ζητάει μετά ο εγκέφαλος. Τα φυσικά υποκατάστατα δεν έχουν ζάχαρη, αλλά τα άλλα υποκατάστατα έχουν θερμίδες».



ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ