Ασθενείς που χρειάζονται άμεσα χειρουργείο λόγω τραύματος ή άλλης επείγουσας κατάστασης, αλλά και ασθενείς με ψυχικές παθήσεις που θα χρειαστούν άμεσα νοσηλεία, είναι αυτοί που αναμένεται να ταλαιπωρηθούν περισσότερο με το νέο σύστημα εφημεριών που ξεκίνησε από την 1η Νοεμβρίου.

Επόμενη ομάδα ασθενών που θα τα βρει «σκούρα» από τις εφημερίες, είναι αυτοί που πάσχουν από παθήσεις του αναπνευστικού.

Την περαιτέρω επιβάρυνση των ασθενών, εκτός των νοσοκομειακών γιατρών που θα βρίσκονται σε εφημερία, επισημαίνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), με αφορμή την «αναδιάταξη» των νοσοκομείων που θα εφημερεύουν στην Αττική από τις αρχές Νοεμβρίου.

Πρακτικά, συμπαρασύρονται σε εφημεριακή υπερφόρτωση και τα υπόλοιπα τμήματα των νοσοκομείων

Δυσκολίες διαφαίνονται και για τα χειρουργικά περιστατικά σε συγκεκριμένα νοσοκομεία

Σύμφωνα με την ομοσπονδία, στη σχετική απόφαση αλλαγής των εφημεριών, προστέθηκε και νέα εγκύκλιος, με την οποία ανατρέπεται το καθεστώς εφημέρευσης των ψυχιατρικών τμημάτων των νοσοκομείων κατά τη γενική εφημερία του νοσοκομείου και στο εξής οι εφημερίες των ψυχιατρικών τμημάτων θα γίνονται άλλη μέρα από αυτήν της γενικής εφημερίας του νοσοκομείου τους.

Το καθεστώς αυτό είχε εφαρμοστεί παλαιότερα και εγκαταλείφθηκε ύστερα από τις αντιδράσεις των γιατρών, καθώς ασθενείς υποβάλλονταν σε ακούσια νοσηλεία αδιάγνωστοι, επειδή δεν εφημέρευαν τα υπόλοιπα τμήματα του νοσοκομείου.

Όπως επισημαίνει η ΟΕΝΓΕ, η επαναφορά του αποτυχημένου αυτού σχήματος, κατ΄ αρχήν αποτελεί κίνδυνο για τους ασθενείς γιατί ένα οξύ οργανικό ψυχοσύνδρομο μπορεί να προέρχεται από αιτίες που χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση κατά την εισαγωγή, οπότε ή ο ασθενής θα εισαχθεί αδιάγνωστος ή το νοσοκομείο θα επιβαρυνθεί καθώς σε ημέρα που δεν θα υπάρχει γενική εφημερία, το ψυχιατρικό τμήμα επειγόντων περιστατικών θα αναγκάζεται να καλεί σε συνεργασία τις λοιπές αναγκαίες ειδικότητες, όπως παθολόγους, νευρολόγους, ακτινοδιαγνώστες για απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου κλπ.

Τραύμα

Σε ότι αφορά τους ασθενείς με τραύμα, η αναφορά της σχετικής απόφασης για την 4η ομάδα εφημέρευσης, αφήνει μόνα τους τα νοσοκομεία «Λαϊκό», ΚΑΤ και «Θριάσιο», δημιουργώντας «μεγάλο κίνδυνο για τους ασθενείς (ιδιαίτερα για το τραύμα) καθώς και επιβάρυνση τμημάτων των 3 νοσοκομείων όχι μόνο χειρουργικών ειδικοτήτων (π.χ. του Νευρολογικού τμήματος  του Θριασίου). Επίσης ενδεχόμενη επιβάρυνση και των νοσοκομείων της «3ης ομάδας» που κινδυνεύουν από επέκταση στην πράξη της δικής τους γενικής εφημερίας (της προηγούμενης ημέρας) γιατί αν γίνει ένα οδικό συμβάν π.χ. στην περιοχή Πειραιώς – Γκάζι – Ιερά Οδός, οι αρμόδιοι του ΕΚΑΒ πιθανά θα το κατευθύνουν π.χ. στο Νικαίας επικαλούμενοι την «κοντινή απόσταση».

Πνευμονολογικά

Όσο για τους ασθενείς με αναπνευστικά νοσήματα, το νέο σχήμα εφημεριών επιβαρύνει τα Πνευμονολογικά τμήματα του «Σωτηρία» και το Πνευμονολογικό τμήμα του Νίκαιας.

Σε ότι αφορά τα Πνευμονολογικά τμήματα του «Σωτηρία», αυτά εξαναγκάζονται σε γενική εφημερία εναλλάξ δυο ημέρες κάθε τέσσερεις, δηλαδή τις μισές ημέρες κάθε μήνα, συμπαρασύροντας έτσι πρακτικά στην εφημεριακή υπερφόρτωση και το υπόλοιπο νοσοκομείο.

Όσο για το Πνευμονολογικό τμήμα του νοσοκομείου Νίκαιας, αυτό, ως τώρα εφημέρευε (κάθε 4 ημέρες) επί οκτάωρο από τις 8 π.μ. – 4 μ.μ., λόγω έλλειψης γιατρών και κλινών εξαιτίας των έργων ανακαίνισης. Όμως τώρα προβλέπεται να εφημερεύει 24ωρο.

Η ΟΕΝΓΕ επισημαίνει ότι «γενικά, στην ήδη εξαιρετικά προβληματική Πνευμονολογική εφημερία, η κυβέρνηση για να «κουκουλώσει» το πρόβλημα απλά «ανακατεύει την τράπουλα» αντί να στελεχώσει με μόνιμο προσωπικό τα λίγα υπάρχοντα Πνευμονολογικά τμήματα και ταυτόχρονα να αναπτύξει και νέα Πνευμονολογικά τμήματα στα γενικά νοσοκομεία που δεν διαθέτουν».

Υπογραμμίζει τις ελλείψεις του συστήματος υγείας σε ανθρώπινο δυναμικό, απαιτώντας την συνολική κάλυψη όλων των κενών θέσεων σύμφωνα με τις ανάγκες όλων των νοσοκομείων και των τμημάτων τους, λέγοντας ότι «Τα «ανακατέματα» που κάνει η πολιτική ηγεσία είναι για να συγκαλύψει τις ελλείψεις και να «κουκουλώσει» το ότι δεν κάνει τις αναγκαίες προσλήψεις. Ήδη από το 2016 η ΕΙΝΑΠ έχει ζητήσει να έχει γνώμη για το θέμα της «διάταξης», αίτημα το οποίο όλοι οι υπουργοί 2016 – 2024 έχουν αγνοήσει κάνοντας μόνο ό,τι εξυπηρετεί τις πολιτικές τους επιδιώξεις».

Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί να μην ισχύσει η νέα απόφαση για τις εφημερίες και να υπάρξει άμεση συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), για το θέμα.



ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ