Σχεδόν δύο χρόνια, δεν μπορεί να λειτουργήσει το νέο  «Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» με την μορφή ΝΠΙΔ που προβλέπεται στον σχετικό νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάρτιο, με αποτέλεσμα το υπουργείο Υγείας να προβλέπει περαιτέρω αλλαγές στο νομικό καθεστώς της υπάρχουσας μονάδας. Οι νέες αυτές αλλαγές, περιλαμβάνονται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική δαπάνη.

Όμως και με τις προτεινόμενες αλλαγές, το πρόβλημα όχι μόνο δεν πρόκειται να λυθεί, αντίθετα θα ενταθεί ακόμη περισσότερο.

Τις σχετικές επισημάνσεις κάνουν τόσο η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) όσο και η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ), που αποτελεί τον επιστημονικό φορέα που είναι αρμόδιος για την παιδιατρική ογκολογία στη χώρα.

Χωρίς το σημερινό προσωπικό, είναι αδύνατη η λειτουργία του νέου ΝΠΙΔ,  ενώ η χωρίς συναίνεση υποχρεωτική μεταφορά του, ουσιωδώς μεταφράζεται σε υποχρεωτική έξοδο από το ΕΣΥ

Στο νοσοκομείο Παίδων Αγλ. Κυριακού εντάσσεται το Ογκολογικό Τμήμα του νοσοκομείου Παίδων

Οι νέες ρυθμίσεις προκαλούν περαιτέρω εμπλοκή, «μπερδεύοντας» το νομικό καθεστώς λειτουργίας των νοσοκομείων Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και «Αγία Σοφία», αλλά και της Ογκολογικής Μονάδας, δημιουργώντας διοικητικά προβλήματα και στα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία, ενώ προωθεί την ιδιωτικοποίηση της περίθαλψης του παιδικού καρκίνου, σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ.

Συγκεκριμένα, η Ένωση υπογραμμίζει ότι με το νομοσχέδιο υπό διαβούλευση, μετονομάζεται το παιδιατρικό – ογκολογικό Κέντρο σε Νοσοκομείο, ενώ η διοίκηση του κέντρου, προβλέπεται ότι μπορεί περιοδικά να ασκεί και καθήκοντα διοίκησης των δύο παιδιατρικών νοσοκομείων.

«Πρόκειται για επιτάχυνση της λειτουργίας της θεραπείας του παιδικού καρκίνου, με όρους εμπορίου», επισημαίνει η ΕΙΝΑΠ, συμπληρώνοντας ότι με άλλη διάταξη, «το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό μετακινείται χωρίς να ζητηθεί η συναίνεσή του», ενώ παράλληλα, «η κυβέρνηση αποφασίζει ότι το ΝΠΙΔ αποκτάει τη δυνατότητα να αιτείται από την 1η ΥΠΕ την απόσπαση μονίμου και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικού πάσης φύσεως από άλλα νοσοκομεία της ίδιας Υγειονομικής Περιφέρειας, μια ρύθμιση που ανοίγει επικίνδυνους δρόμους».

Η διοίκηση της ΕΙΝΑΠ εξέφρασε την απόλυτη διαφωνία της, ζητώντας την απόσυρση των επίμαχων σημείων από το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, υπογραμμίζοντας ότι «η ογκολογική περίθαλψη των παιδιών οφείλει να παραμείνει δημόσιο και δωρεάν αγαθό».

Κατήγγηλε ακόμη την υφαρπαγή της περιουσίας του νοσοκομείου Παίδων «Αγλ. Κυριακού» και εκφράζοντας τη συμπαράσταση στους εργαζόμενους του συγκεκριμένου νοσοκομείου, δήλωσε ότι θα συνδράμει μέσω του νομικού συμβούλου της Ένωσης σε οποιαδήποτε νομική ενέργεια του σωματείου των εργαζομένων του νοσοκομείου Παίδων «Αγλ. Κυριακού, καθώς και στηρίζοντας την κινητοποίηση των εργαζομένων την ερχόμενη Τρίτη 12 Νοεμβρίου.

Οι Παιδίατροι Ογκολόγοι

Από την πλευρά τους οι Παιδίατροι Αιματολόγοι – Ογκολόγοι, εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους για τις επιπτώσεις στην μέχρι τώρα άριστη φροντίδα του παιδιού με καρκίνο, αλλά και για τις νομικές αλλαγές που έχουν ήδη γίνει και αυτές που αναμένονται. Τόνισαν ότι ήδη οι αντιρρήσεις τους έχουν εκφραστεί και στη Βουλή με υπόμνημα από τις 8 Μαρτίου 2023 για τη νομοθεσία που έχει ίσχυσε 10 ημέρες αργότερα, ενώ τώρα επανέρχονται με νεότερη ανακοίνωση για τις επερχόμενες αλλαγές. Επισημαίνουν την αδυναμία λειτουργίας της μονάδας χωρίς το προσωπικό των δύο παιδιατρικών νοσοκομείων, το οποίο εξαναγκάζεται σε υποχρεωτική μετακίνηση χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του, διαφορετικά υποχρεώνεται σε έξοδο από το ΕΣΥ, και υπογραμμίζουν ότι το ογκολογικό τμήμα είναι ενταγμένο πλήρως στο νοσοκομείο «Αγλ. Κυριακού» και όχι στο «Αγ. Σοφία».

Συγκεκριμένα, η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ), αναφέρει ότι:

  1. Η μη δυνατότητα λειτουργίας του νέου ΝΠΙΔ σχεδόν επί διετία από την ψήφιση του νόμου, δικαιώνει τις θέσεις της ΕΕΠΑΟ, για αναγκαίες ουσιώδεις αλλαγές, ως προς την προοπτική λειτουργίας του νέου φορέα.
  2. Η μετονομασία του «Κέντρου» σε «Νοσοκομείο» είναι προφανές ότι μπορεί να γίνει μόνο ως προς την ονομασία, αφού σε καμία περίπτωση το υφιστάμενο Κτίριο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «Νοσοκομείο». Το υπάρχον κτίριο, στεγάζει 4 νοσηλευτικές μονάδες και η ουσιώδης κλινική λειτουργία του είναι σε απόλυτο βαθμό εξαρτώμενη από τα δύο Νοσοκομεία Παίδων. Τα υφιστάμενα τμήματα της «Ογκολογικής Μονάδας Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τη διασύνδεση με τα Νοσοκομεία Παίδων, διότι διαθέτουν μόνο νοσηλευτικές κλίνες, χωρίς καμία άλλη θεμελιώδη νοσοκομειακή υποδομή (μείζονα εργαστήρια, χειρουργεία, ΜΕΘ, κ.α.)
  3. Επιπλέον προβληματισμό δημιουργεί το γεγονός πως δεν κατέστη ακόμη εφικτή η δυνατότητα μεταφοράς του τμήματος που ανήκει στο Πανεπιστήμιο, δημιουργώντας έτσι την αίσθηση λειτουργίας τμημάτων διαφορετικών ταχυτήτων και δυνατοτήτων.
  4. Ερωτηματικά προκαλεί η ακύρωση -ονομαστικά τουλάχιστον- της μεταφοράς του Ογκολογικού τμήματος του Νοσοκομείου Παίδων «Π&Α Κυριακού» (ΟΤΑΚ) στο νέο ΝΠΙΔ. Δεν γίνεται επίσης αντιληπτό το γεγονός, πως το συγκεκριμένο τμήμα λογίζεται πλέον από το νομοθέτη ως «Ογκολογικό τμήμα του Αγία Σοφία», ενώ είναι γνωστή η ιστορία του από την ίδρυσή του το 1979 και η προσφορά του, όπως και των υπόλοιπων τμημάτων ανά τη χώρα, όλα αυτά χρόνια. Το συγκεκριμένο τμήμα λειτουργεί μέχρι και σήμερα απολύτως στα πλαίσια του Νοσοκομείου Παίδων «Π&Α Κυριακού» με πλήρη διοικητική ένταξη εντός αυτού και προσωπικό που διορίζεται, μισθοδοτείται και προβαίνει σε επιστημονικές και διοικητικές πράξεις εντός αυτού χωρίς καμία απολύτως σχέση με το Νοσοκομείο «Αγία Σοφία». Ο ίδιος ο νομοθέτης άλλωστε στο Νόμο 5034/2023 (ΦΕΚ Α 69/18.03.2023) προέβλεψε ονομαστικώς τη μεταφορά του ΟΤΑΚ ακριβώς ως «Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων «Π&Α Κυριακού» στο νέο ΝΠΙΔ.
  5. Σχετικά με τη μεταφορά του Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού έχει πρωτοκολληθεί και αποσταλεί και στο Υπουργείο εκτενής ομόφωνη αναφορά των Ιατρών και Νοσηλευτών με ερωτήματα και θέσεις που έχουν σχέση με τα εργασιακά, επιστημονικά δικαιώματα, υποχρεώσεις και τον τρόπο λειτουργίας του προσωπικού εντός του νέου ΝΠΙΔ, ειδικά υπό το καθεστώς έλλειψης κανονισμού λειτουργίας και ασαφών εργασιακών σχέσεων. Τα ερωτήματα αυτά δεν έχουν απαντηθεί ποτέ έως τώρα.
  6. Αντίθετα, στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου απουσιάζουν παντελώς τα ανωτέρω και το προσωπικό καλείται να μεταφερθεί χωρίς το δικαίωμα παραμονής στο οικείο Νοσοκομείο και χωρίς να προβλέπεται πλέον αίτηση ενδιαφέροντος ή σύναψη σαφούς εργασιακής σχέσης και πλαισίου λειτουργίας με τις όποιες περιπέτειες αυτό μπορεί να επιφέρει στους ίδιους και στις οικογένειές τους.
  7. Εκ των ανωτέρω προκύπτει ότι σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζονται η παραμονή στο ΕΣΥ και τα εργασιακά και επιστημονικά δικαιώματα και υποχρεώσεις που αφορούν στελέχη του ΕΣΥ. Αντίθετα, υφίσταται κίνδυνος ύπαρξης ελαστικών σχέσεων εργασίας.
  8. Είναι προφανές πως η αδυναμία ουσιαστικής απάντησης στα εύλογα ερωτήματα του Επιστημονικού Προσωπικού σε συνδυασμό με το προφανές γεγονός, πως χωρίς το Προσωπικό αυτό είναι αδύνατη η λειτουργία του νέου ΝΠΙΔ, οδήγησε στην πρόβλεψη για την χωρίς συναίνεση υποχρεωτική μεταφορά που ουσιωδώς μεταφράζεται σε υποχρεωτική έξοδο από το ΕΣΥ.



ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ