Οι τιμές των τροφίμων παραμένουν στο επίκεντρο του προβληματισμού στο «μέτωπο» της ακρίβειας στα βασικά αγαθά καθώς, παρά την αποκλιμάκωση που εμφανίζουν τους τελευταίους μήνες αρκετές κατηγορίες, σε άλλες αντίστοιχα οι ανατιμήσεις συνεχίζονται κι ενώ εξακολουθούν να υφίστανται παράγοντες, όπως η κλιματική κρίση, με απρόβλεπτες, όπως έχει αποδειχθεί, συνέπειες για την αγροτική παραγωγή.

Οι διαφορετικές «ταχύτητες» στην πορεία των τιμών μεταξύ των κατηγοριών τροφίμων αποτυπώνονται στην πρόσφατη έρευνα του ΙΕΛΚΑ για το κανάλι του οργανωμένου λιανεμπορίου, τον Οκτώβριο. Έτσι, από τις 19 κατηγορίες τροφίμων που ερευνώνται, στις 7 καταγράφηκαν μειώσεις, από -3,78% έως 0,14% σε ετήσια βάση ενώ στις 12 αυξήσεις, από 0,11% έως 11,31%.

Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις τον προηγούμενο μήνα παρατηρήθηκαν σε φρέσκα ψάρια και θαλασσινά (11,31%) ακολούθησαν ορεκτικά -αλίπαστα (5,79%), μπισκότα- σοκολάτες (+4,78%), είδη πρωϊνού – ροφήματα (+3,72%) και αλκοολούχα ποτά (+3,49%). Κατά κύριο λόγο, δηλαδή, πρόκειται για κατηγορίες οι οποίες επηρεάζονται από την κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις της στην παραγωγή – κατά συνέπεια και στις διεθνείς τιμές πρώτων υλών. Όπως για παράδειγμα στον καφέ και το κακάο που έχουν ως συνέπεια την άνοδο των τιμών σε ροφήματα, σοκολάτες και γλυκά ή στο σταφύλι που επηρεάζει την τιμή στο κρασί.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως επαναλαμβάνουν στελέχη της αγοράς αλλά της κυβέρνησης, οι τιμές είναι σε σχεδόν αδύνατον να επιστρέψουν στα επίπεδα που βρίσκονταν προ κρίσης, λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων κόστους και αλλαγών που έχουν πλέον συντελεστεί κατά τη διάρκεια της τριετίας. Εκεί που επικεντρώνεται αυτή τη στιγμή η «μάχη» στο μέτωπο της ακρίβειας, είναι οι τιμές να αποκλιμακωθούν σε επίπεδα που θα ελαφρύνουν την πίεση που δέχονται στην τσέπη τους οι καταναλωτές και παράλληλα να μπει «φρένο» σε ενδεχόμενα φαινόμενα αδικαιολόγητων ανατιμήσεων.



Source link

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ