«Σχέδια», «Αυγά», «χήνες», «χαρτί», «στρέμματα». Αυτές είναι οι λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιούσαν στις επικοινωνίες τους οι πολεοδόμοι του πολυπλόκαμου κυκλώματος έκδοσης παράνομων αδειών που δρούσε στη Βόρεια Ελλάδα και εξαρθρώθηκε από την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.

Με τις λέξεις αυτές αναφέρονταν στα χρηματικά ποσά που λάμβαναν για τις εξυπηρετήσεις τους, Παράλληλα χρησιμοποιούσαν τη λέξη «Δάχτυλα» για να προσδιορίσουν το ύψος του χρηματικού ποσού που λαμβάνει ο εκάστοτε υπάλληλος.

Οι κατηγορούμενοι μεταφέρθηκαν στο Δικαστικό Μέγαρο Πολυγύρου λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, ενώ οι αστυνομικοί παρέδωσαν στις εισαγγελικές αρχές υλικό της προανακριτικης έρευνας, όπως είναι κούτες με διαφορά έγγραφα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κ.α.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, το κύκλωμα έκανε χρυσές δουλειές αποκομίζοντας περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευρώ με τους εμπλεκόμενους πολεοδόμους να κρύβουν τα χρήματα που λάμβαναν σε… φακέλους.

Για τις εξυπηρετήσεις τους μάλιστα είχαν καταρτίσει και συγκεκριμένο «τιμοκατάλογο». Πιο συγκεκριμένα τα μέλη της οργάνωσης έπαιρναν από 250 έως 1.000 ευρώ για το λεγόμενο «γρηγορόσημο», ενώ τα ποσά που απαιτούσαν ανέβαιναν σημαντικά για έγκριση παράνομης κατασκευής ή ενέργειας (τοπογραφικά κλπ.) καθώς ξεκινούσαν από 1.000 ευρώ και έφταναν ακόμα και τις 20.000 ευρώ.

Η αντίστροφη μέτρηση για το «ξήλωμα» του κυκλώματος ξεκίνησε στις 24 Απριλίου όταν εστάλη στην ΕΛ.ΑΣ. ένα email στο οποίο καταγγέλλονταν μεταξύ άλλων ότι «οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Νέας Προποντίδας, σε συνεργασία με τους ιδιώτες μηχανικούς, λάμβαναν αθέμιτα χρηματικά ωφελήματα από ιδιώτες, προκειμένου να τους επιτρέψουν να πραγματοποιήσουν οικοδομικές εργασίες κατά παράβαση των πολεοδομικών διατάξεων ή και να προβούν στην άμεση και κατά προτεραιότητα έκδοση αδειών οικοδομικών εργασιών».

Παράλληλα, αναφερόταν ότι το ύψος των ωφελημάτων καθοριζόταν από τους υπαλλήλους, ανάλογα με το είδος των οικοδομικών εργασιών.

Δύο μήνες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 3 Ιουνίου, και ενώ ήδη είχαν ξεκινήσει την έρευνα οι «Αδιάφθοροι», έγινε στην υπηρεσία ένα ανώνυμο τηλεφώνημα. Η κλήση έγινε με απόκρυψη και στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ένας άνδρας, ο οποίος ανέφερε ότι «ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Σιθωνίας, λαμβάνει χρηματικά ποσά για την έκδοση οικοδομικών αδειών σε περιοχές που βρίσκονται εκτός σχεδίου δόμησης και γενικότερα προβαίνει σε ενέργειες που αντίκεινται στα καθήκοντά του».

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το κύκλωμα δρούσε για χρόνια με τον ίδιο τρόπο και τους ίδιους υπαλλήλους που αναλάμβαναν να φέρουν εις πέρας συγκεκριμένες… εργασίες, ενώ τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι προστέθηκε μόλις μία υπάλληλος ως νέο μέλος της οργάνωσης.

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους βρίσκονται ένας πρώην δήμαρχος, δύο ανώτερα στελέχη των διευθύνσεων πολεοδομίας των δήμων Προποντίδας και Σιθωνίας, δύο μέλη του τμήματος Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας, μηχανικοί και ιδιώτες. Μεταξύ άλλων, η δικογραφία που σχηματίζεται για την υπόθεση περιλαμβάνει τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της δωροληψίας- δωροδοκίας.

Συνολικά, από την μέχρι τώρα έρευνα, έχει διαπιστωθεί ότι τα μέλη του κυκλώματος που αποτελούνταν ουσιαστικά από τρεις εγκληματικές οργανώσεις εμπλέκονται σε τουλάχιστον 92 περιπτώσεις, για τις οποίες ζητήθηκαν και λήφθηκαν αθέμιτα οικονομικά ωφελήματα.



Source link

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ