Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Μίλος Βούτσεβιτς, ανακοίνωσε την παραίτησή του, ανταποκρινόμενος στις έντονες φοιτητικές κινητοποιήσεις που ξέσπασαν στη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες. Οι διαδηλώσεις, που ξεκίνησαν από το Νόβι Σαντ και εξαπλώθηκαν στο Βελιγράδι και άλλες μεγάλες πόλεις, είχαν ως βασικό αίτημα την αποχώρηση του ίδιου και του δημάρχου της πόλης, Μίλαν Τζούριτς.

Η παραίτηση του Βούτσεβιτς ήρθε ως αποτέλεσμα της κοινωνικής πίεσης, ιδιαίτερα μετά την κατάρρευση τμήματος του σιδηροδρομικού σταθμού στο Νόβι Σαντ, τρεις μήνες μετά την ανακαίνισή του, ένα περιστατικό που είχε ως τραγική συνέπεια τον θάνατο 15 ανθρώπων. Οι διαδηλωτές κατηγόρησαν την κυβέρνηση για κακοδιαχείριση, διαφθορά και έλλειψη λογοδοσίας.

Η ανακοίνωση της παραίτησης

Σε δηλώσεις του, ο Μίλος Βούτσεβιτς χαρακτήρισε την παραίτησή του «πράξη υπευθυνότητας», επισημαίνοντας ότι στόχος του είναι να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κοινωνικής έντασης και να αποτρέψει περαιτέρω διχασμό στη χώρα.

«Ελπίζω ότι αυτή η απόφαση θα επαναφέρει την ομαλότητα στην κοινωνία και θα διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία των πολιτικών θεσμών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ανακοίνωσε την παραίτηση του δημάρχου του Νόβι Σαντ, Μίλαν Τζούριτς, ανταποκρινόμενος σε ένα από τα βασικά αιτήματα των φοιτητών. Ο ίδιος ο Βούτσεβιτς είχε διατελέσει δήμαρχος της πόλης κατά την περίοδο της ανακαίνισης του σταθμού, γεγονός που τον έθεσε στο στόχαστρο των διαδηλωτών.

Η έκταση των διαδηλώσεων

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν από το Νόβι Σαντ και μέσα σε λίγες ημέρες εξαπλώθηκαν στο Βελιγράδι και άλλες μεγάλες πόλεις. Οι φοιτητές, έχοντας την υποστήριξη εκπαιδευτικών, εργατικών συνδικάτων και άλλων κοινωνικών ομάδων, κατέκλυσαν τους δρόμους, ζητώντας διαφάνεια, λογοδοσία και πολιτικές αλλαγές.

Στην πρωτεύουσα, χιλιάδες διαδηλωτές απέκλεισαν κεντρικούς δρόμους και πλατείες, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις σχημάτισαν ανθρώπινες αλυσίδες, εμποδίζοντας τη λειτουργία κυβερνητικών υπηρεσιών. Οι συγκεντρώσεις συνεχίστηκαν για αρκετές ημέρες, κλιμακώνοντας την πίεση προς την κυβέρνηση.

Οι πολιτικές αντιδράσεις

Η παραίτηση του Βούτσεβιτς προκάλεσε πολιτικές εξελίξεις και έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που χαρακτήρισαν την παραίτηση «αναγκαία αλλά ανεπαρκή». Ζητούν τη διερεύνηση των ευθυνών για την τραγωδία στο Νόβι Σαντ, καθώς και αλλαγές στη διακυβέρνηση της χώρας.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, από την πλευρά του, χαρακτήρισε τις κινητοποιήσεις «παράνομες», αφήνοντας να εννοηθεί πως ενδέχεται να υπάρξουν πρόωρες εκλογές ή περαιτέρω αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Τι ακολουθεί;

Ο Μίλος Βούτσεβιτς θα συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντά του έως ότου επιλεγεί νέος πρωθυπουργός. Ωστόσο, η πολιτική κρίση που ξέσπασε στη Σερβία είναι πιθανό να συνεχιστεί, καθώς οι φοιτητές δηλώνουν πως δεν θα σταματήσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης και σαφείς δεσμεύσεις για πολιτικές αλλαγές.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να είναι κρίσιμο για το πολιτικό μέλλον της χώρας, καθώς το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ή βαθύτερων κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων παραμένει ανοιχτό.

του Δημήτρη Κουτσούκου



Source link

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ