Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Δήμος της Αμοργού λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ του νησιού και στης Σαντορίνης. Η απόφαση ελήφθη από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου και θα διαρκέσει έως τις 11 Μαρτίου, όταν θα επαναξιολογηθούν οι καταστάσεις.
Σημειώνεται ότι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας έχει ήδη κηρυχθεί και ο Δήμος Σαντορίνης, ενώ οι σεισμικές δονήσεις στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού συνεχίζονται ασταμάτητα με περισσότερους από 15.300 σεισμούς να έχουν καταγραφεί από τις 26 Ιανουαρίου. Παράλληλα, οι ένταση των σεισμών παρουσιάζει μία επιδείνωση τις τελευταίες ημέρες, ενώ οι ειδικοί αναφέρουν πως δεν έχει γίνει ακόμη ο κύριος σεισμός.
Ειδικότερα λίγο μετά τις 3:00 τα ξημερώματα (03:14) σημειώθηκε σεισμός με μέγεθος 5 στην κλίμακα Pίχτερ με το επίκεντρο της δόνησης να εντοπίζεται 24 χλμ νότια – νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού. Επιπλέον από τις 03:35 έως τις 04:23 καταγράφηκαν 4 σεισμικές δονήσεις άνω των 4 βαθμών με μέγιστο μέγεθος το 4,6 στις 04:14 και επίκεντρο τα 25 χλμ. νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού
Παράλληλα διαδοχικές ήταν οι σεισμικές δονήσεις από τις 10:29 έως τις 12:02 στην ίδια περιοχή καθώς καταγράφηκαν 10 σεισμοί άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Pίχτερ με ισχυρότερη αυτή που σημειώθηκε στις 10:29 (4,9) με το επίκεντρο της δόνησης να εντοπίζεται 27 χλμ νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Όπως δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος των δύο μόνιμων επιστημονικών επιτροπών του ΟΑΣΠ, που ασχολούνται με τα θέματα της σεισμικής επικινδυνότητας και της μείωσης του σεισμικού κινδύνου, καθώς και τα θέματα του ελληνικού ηφαιστειακού τόξου, καθηγητής Φυσικής Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, περισσότεροι από 1.100 σεισμοί έχουν συμβεί από την 1η Φεβρουαρίου, με μέγεθος πάνω από 3 ρίχτερ.