Handelsblatt: Εύσημα Σολτς για την Ελλάδα-Τι λέει ο Διεθνής Τύπος

«Αισιόδοξη οπτική: Ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς βλέπει την Ελλάδα στον σωστό δρόμο» γράφει σε ανταπόκρισή της από τη πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, Σόφια, η ηλεκτρονιή έκδοση της Handelsblatt.
«Το μακροχρόνιο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα πλησιάζει στο τέλος του (και) η χώρα επαινείται από τον υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς για την ανάπτυξή της» συνεχίζει η γερμανική οικονομική εφημερίδα.
«Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς βλέπει θετική εξέλιξη στην Ελλάδα λίγο πριν από το τέλος του μακροπρόθεσμου προγράμματος βοήθειας: «Μπορεί να υπάρξει μια πολύ πιο αισιόδοξη οπτική για την Ελλάδα σήμερα από ό,τι πριν από λίγα χρόνια» δήλωσε ο κ. Σολτς την Παρασκευή πριν από την συνάντηση με τους ομολόγους του από την ευρωζώνη» αναφέρει η Handelsblatt.
Le Figaro: Η Ελλάδα αναμένεται να επανακτήσει την οικονομική κυριαρχία της
Μετά από τρία προγράμματα διάσωσης σε αντάλλαγμα περίπου 322 δισεκατομμυρίων ευρώ και πολυάριθμους κλυδωνισμούς, η Ελλάδα τον προσεχή Αύγουστο αναμένεται να ολοκληρώσει το πρόγραμμα και να επανακτήσει την οικονομική κυριαρχία της τονιζει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro.
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας ανέμενε την κίνηση στηριξης από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και θα πρέπει να ακολουθήσουν σύντομα και άλλοι ευρωπαίοι. Η ελληνική κυβέρνηση έχοντας επιτύχει ανάπτυξη για το 2017 και πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο του αναμενομένου εκτιμά ότι το δόγμα της λιτότητας θα αποτελέσει σύντομα παρελθόν για τη χώρα. Για αυτό το λόγο μάλιστα οι υπουργοί που ασχολούνται με τις μεταρρυθμίσεις δραστηριοποιούνται προκειμένου να ολοκληρωθεί η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Κυριαρχεί κλίμα εμπιστοσύνης αν και εξακολουθεί να εκκρεμεί ένας αριθμός τεχνικών διευθετήσεων που έχουν συμφωνηθεί με τους ευρωπαίους τεχνοκράτες.
Η γαλλική εφημερίδα σημειώνει οτι σήμερα στο πλαίσιο του Eurogroup που θα λάβει χώρα στη Σόφια, αναμένεται να συζητηθεί η περίοδος μετά τη λήξη του προγράμματος, καθώς επίσης και το ελληνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα. Επισημαίνεται ότι το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους είναι αυτό που απασχολεί τους εταίρους και τεχνικές λύσεις, όπως η σύνδεση της αποπληρωμής με το ρυθμό ανάπτυξης, κάτι που αποκαλείται «γαλλικός μηχανισμός» βρίσκονται για πρώτη φορά στο τραπέζι.
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η Γερμανία δε θα δώσει τόσο εύκολα λευκή επιταγή και θα απαιτήσει χωρίς αμφιβολία τακτικό έλεγχο όσον αφορά στην εξέλιξη των δεδομένων προκειμένου να συμφωνήσει στην αναδιάρθρωση χρέους.
Les Echos: Eurogroup για «οικοδόμηση εμπιστοσύνης»
Από την πλευρά της η επίσης γαλλική εφημερίδα Les Echos επισημαίνει οτι στο Eurogroup της Σόφια, ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι και η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ζήτημα που διχάζει τους ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας. Για αυτό και η συνάντηση θα μοιάζει περισσότερο με μία συνεδρία για την «οικοδόμηση συναίνεσης». Οι Ευρωπαίοι είναι διχασμένοι όσον αφορά στο εύρος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, την ίδια ώρα που το ΔΝΤ ζητά μία όσο το δυνατόν πιο γενναιόδωρη συμφωνία για να παραμείνει στο παιχνίδι» τονιζει η εφημερίδα Les Echos.
Oι Times του Λονδινου
«Οι προσπάθειες της Ελλάδας ήταν εξαιρετικές», δήλωσε ο Γιούνκερ μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα χθες στην Αθήνα. Προσπαθούμε τώρα για μια καθαρή έξοδο για την Ελλάδα που δε θα χρειαστεί κάποια προληπτική γραμμή στήριξης, πρόσθεσε –αναμένει να ξαναγίνει η Ελλάδα κανονική χώρα μετά το καλοκαίρι.
Η κυβέρνηση Τσίπρα υποσχέθηκε να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, προστίθεται στο ίδιο δημοσίευμα. Υποστηρικτές του Έλληνα πρωθυπουργού πιστεύουν ότι ο Τσίπρας μπορεί να παρουσιάσει τη λήξη του προγράμματος ως σημαντικό πολιτικό επίτευγμα και να ανατρέψει το χάσμα που τον χωρίζει από τους συντηρητικούς στις δημοσκοπήσεις. Στην «καθαρή έξοδο» της Ελλάδας πιστεύει και ο Έλληνας πρωθυπουργος, καταλήγουν οι Times.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-04-27 10:10:22

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ