Kοτζιάς: Η συμφωνία είναι πατριωτική (video)

«Για εμάς και την κυβέρνηση μας πρώτιστο πατριωτικό καθήκον είναι να αναπτύξουμε το ρόλο της Ελλάδος στην περιοχή μας, να βγούμε από την κρίση και να πάμε στην ανάπτυξη με ολόκληρη την περιοχή» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στο πλαίσιο της παρέμβασης του στη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε η ΝΔ.

Το όνομα για την ονομασία της ΠΓΔΜ «είναι πέρα για πέρα erga omnes», ανέφερε ενώ κατέθεσε σειρά εγγράφων στα πρακτικά της Βουλής, για παλιότερες διαπραγματεύσεις. Εμείς σε αντίθεση με το παρελθόν δεν δώσαμε εθνότητα, εσείς τη δίνατε, είπε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση, σημειώνοντας ότι η συμφωνία λέει ταυτότητα όχι εθνότητα.
Υπογράμμισε ότι τη λύση του Σκοπιανού δεν τη θέλει κανείς άλλος περισσότερο από εμάς, «διότι είναι οι Αλβανοί και οι Σλαβομακεδόνες που έχουν μεγάλη ανησυχία για την εντεινόμενη παρουσία θρησκευτικού φονταμενταλισμού που επιδιώκει να μετασχηματίσει τον αλβανικό εθνικισμό σε ισλαμισμό» και «κάποιοι θέλουν να μην το πάρουμε υπόψη μας».

Ο Ν. Κοτζιάς χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «πατριωτική» διότι, όπως είπε, «μας επιτρέπει να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις της χώρας εκεί που υπάρχει το ουσιαστικό πρόβλημα» και επισήμανε ότι πρέπει να τεθεί υπό συζήτηση «από ποιους πραγματικά κινδυνεύει η χώρα, από χώρες που δεν έχουν ποτέ πολεμική αεροπορία ή από αυτούς που είναι έτοιμοι να αγοράσουν 35 αεροπλάνα».
Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα της συμφωνίας αποκρούοντας τις κατηγορίες και τα επιχειρήματα των επικριτών της, τόσο αναφορικά με το όνομα όσο και ως προς το erga omnes, τη διαφορά ιθαγένειας και εθνότητας, το ζήτημα της μακεδονικής γλώσσας και τα σχολικά βιβλία. Αποσαφήνισε δε ότι «η ένταξη στο ΝΑΤΟ για την πΓΔΜ προϋποθέτει πλήρη εφαρμογή των όρων της συμφωνίας, δημοψήφισμα και συνταγματικές αλλαγές».
«Εδώ έχουμε δύο στρατόπεδα» είπε χαρακτηριστικά, «αυτούς που θέλουν λύση και αυτούς που είναι οπαδοί της αδράνειας και της εκκρεμότητας». Ενώ στις διαμαρτυρίες μελών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε ότι «κάποιοι δεν αντέχουν την αλήθεια».
Αναφερόμενος στα διαπραγματευτικά πεπραγμένα της ΝΔ, ο υπουργός Εξωτερικών με την άδεια του Ανωτάτου Υπηρεσιακού Συμβουλίου του ΥΠΕΞ κατέθεσε στη Βουλή αποχαρακτηρισμένα απόρρητα έγγραφα που αφορούσαν τις διαπραγματεύσεις που διεξήγαγε η ΝΔ για το Σκοπιανό.
Ο Ν. Κοτζιάς αναφέρθηκε στη συνέχεια στις «στιγμές καλής διπλωματίας, όπως έκανε ο Καραμανλής στο Βουκουρέστι», αλλά και στις «στιγμές κακής διπλωματίας, όπως τα επτά χρόνια που η Ελλάδα διαπραγματευόταν το όνομα «Μακεδονία-Σκόπια» ως διεθνές όνομα και ως εσωτερικό όνομα της χώρας αυτής το σκέτο «Μακεδονία»» . «Και είναι η συνέχεια της διαπραγμάτευσης που έγινε στα 18 – 20 χρόνια διαπραγματεύσεων όπου δεν υπήρχε erga omnes» τόνισε επισημαίνοντας ότι πουθενά η ΝΔ δεν επέβαλε στη διαπραγμάτευση «το erga omnes να είναι και για εσωτερική χρήση».
«Και το χειρότερο», πρόσθεσε, «είναι ότι όταν σε αυτά τα εφτά χρόνια δεχόντουσαν το εσωτερικό όνομα «Μακεδονία», τι παράγωγο δεχόντουσαν αυτοί που ζητάνε τα παράγωγα, και οι επιθετικοί προσδιορισμοί να μοιάζουν με την ονομασία του κράτους;». Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Αφού δεχόσασταν να λέγεται Δημοκρατία της Μακεδονίας αυτό το κράτος, πώς θα λεγόντουσαν οι κάτοικοι τους;»
Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα ονόματα που είχε προτείνει ο κ. Νίμιτς, τονίζοντας ότι το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», το οποίο κατηγόρησε η ΝΔ ως όνομα με τον μεγαλύτερο αλυτρωτισμό, ήταν «οι καλύτερες στιγμές της ΝΔ στη διαπραγμάτευση, όταν δεν έβαζε σκέτο «Μακεδονία»». «Είναι αυτό το οποίο ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έλεγε ότι η ονομασία Βορείου Μακεδονίας θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα που αναζητούμε. Είναι αυτό που ο κ. Νίμιτς όταν βολιδοσκόπησε την κυβέρνηση της ΝΔ αν δέχεται το «Βόρεια ή Άνω Μακεδονία» η ελληνική κυβέρνηση απάντησε ότι το Βόρεια είναι πιο σωστό γιατί δεν δημιουργεί σύγχυση με παλαιότερα ιστορικά δεδομένα» τόνισε παραθέτοντας τηλεγράφημα από το Παρίσι, με ημερομηνία 8.7.2009, με τη σχετική απάντηση της τότε υπουργού Εξωτερικών– ερωτηθείσα από τον κ. Νίμιτς αν αξίζει να συνεχίσει τις προσπάθειές του για το όνομα «Δημοκρατία της Βορείου Μακεδονία»- ότι «ασφαλώς και αξίζει».
Επ’ αυτού ο Ν. Κοτζιάς ρώτησε δηκτικά τη ΝΔ «πώς είναι δυνατόν το όνομα που επιλέξατε όταν το κερδίζει αυτή η κυβέρνηση να σας δημιουργεί τα προβλήματα που έχετε αποκτήσει;».
Επίσης, σημείωσε ότι υπάρχει τεκμήριο– τηλεγραφήματα και υπογραφές ότι συμφώνησε η ΝΔ στο όνομα «Μακεδονία- Σκόπια» και μπορεί να διαπραγματευτεί, ενώ αποκάλυψε ότι όταν ρωτήθηκε στο τέλος της διαπραγμάτευσης από τον κ. Νίμιτς αν η ελληνική κυβέρνηση παρέμενε στην ίδια πρόταση, η απάντησή της ήταν ότι για «τα τρία χρόνια ήταν καλά αλλά τώρα έχουμε εκλογές και δεν μπορούμε να πάμε με τέτοια πρόταση».
Σχετικά με την εθνότητα ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι στην παρούσα συμφωνία «δεν δόθηκε εθνότητα», τονίζοντας ότι αναφέρεται σε ιθαγένεια, τη διαφορά της οποίας θα έπρεπε να καταλαβαίνουν τα μέλη της Βουλής.
Αναφορικά με τα χρονοδιαγράμματα, ο Ν. Κοτζιάς είπε ότι συμφωνήθηκε στο άρθρο 8, ότι τα καινούρια έγγραφα ταυτότητας θα εκδίδονται απευθείας με το νέο όνομα, ενώ τα παλιά (όπως για τους μετανάστες της πΓΔΜ) σε μία διαδικασία 5 ετών.
Για τη γλώσσα ο κ. Κοτζιάς έκανε ιστορική αναφορά από την εποχή του Αβέρωφ μέχρι τον κ. Μπαμπινιώτη, επισημαίνοντας ότι «από το 1977 αναρτήθηκε στον επίσημο πίνακα γλωσσών του ΟΗΕ» ως Μακεδονική.
Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε ότι «υπάρχει μία διαπραγμάτευση χωρίς να τη γνωρίζει κανείς, ούτε το υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο καλείτο να πάει ο διαπραγματευτής και να πει ότι η Ελλάδα συμφωνεί με το τάδε όνομα, αλλά επειδή δεν το αντέχει δημόσια, να περάσει ως απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο θα επικαλεστεί μετά η ελληνική κυβέρνηση για να το εφαρμόσει» και υποσχέθηκε, απαντώντας σε διαμαρτυρίες βουλευτών της αντιπολίτευσης, ότι «θα τα πούμε πιο αναλυτικά όταν η συμφωνία θα έρθει στη Βουλή».
Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-06-16 18:34:12

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ