Narcos Olympos: Στο βουνό των θεών το μεγαλύτερο καρτέλ κάνναβης στην Ευρώπη

Η μεγάλη «μπίζνα» ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο, με το κόψιμο εκατοντάδων δέντρων στην ανατολική πλευρά του Ολύμπου, σε υψόμετρο 1.500 μέτρων, τη δημιουργία ενός ειδικού συστήματος άρδευσης μήκους πολλών χιλιομέτρων από πηγές του Ολύμπου και τη «ναύλωση» δεκάδων μουλαριών για να μεταφέρουν τις πρώτες ύλες, εργαλεία, αλλά και τη «χρυσή» σοδειά. Καθημερινά στις καλλιέργειες δούλευαν περίπου 15 άτομα, ενώ η οργάνωση είχε φροντίσει για τα πάντα. Μέχρι και ζυμωτήριο ψωμιού διέθετε στους εργάτες που δούλευαν κρεμασμένοι στην ανατολική πλευρά του Ολύμπου, ενώ υπήρχαν και γυναίκες που φρόντιζαν για τη σίτιση και την καθαριότητά τους.Ομως, η ελληνική βερσιόν του «Narcos» κατέρρευσε μετά από έρευνες σχεδόν δύο μηνών της ΕΛ.ΑΣ. και τη μεγάλη επιχείρηση στην άγρια πλευρά του βουνού των θεών, στην οποία συμμετείχαν 120 αστυνομικοί, drones και ελικόπτερα.
Οι αστυνομικοί, μη γνωρίζοντας τι θα συναντήσουν, αποφάσισαν την έφοδο να την πραγματοποιήσουν πάνοπλοι εκαμίτες, καθώς ήταν ορατός ο κίνδυνος να πέσουν πάνω στους ένοπλους φρουρούς του καρτέλ και να γίνει «πόλεμος». Τελικά, ήταν τόσο αιφνιδιαστική και γρήγορη η έφοδος που όλα έληξαν ήρεμα, με τους αστυνομικούς να περνούν χειροπέδες σε δύο Αλβανούς ηλικίας 31 και 47 ετών. Συμπτωματικά, η επιχείρηση των Αρχών συνέπεσε με την αλλαγή προσωπικού στις φυτείες του Ολύμπου.

Την ώρα που δεκάδες αστυνομικοί ξερίζωναν τα δενδρύλλια και τα φόρτωναν σε ελικόπτερα της Πυροσβεστικής για να τα μεταφέρουν στα κεντρικά, οι αναλυτές της Ασφάλειας προσπαθούσαν να δουν τι ακριβώς συμβαίνει πίσω από αυτή την άκρως σοβαρή υπόθεση. Μέσα από πληροφορίες και εκτιμήσεις, αλλά και αναλύοντας τα όσα είδαν στις φυτείες των πέντε επιπέδων του Ολύμπου, κατέληξαν στα εξής συμπεράσματα:- Ηγετικά μέλη της αλβανικής μαφίας θέλησαν να στήσουν στο πιο άγριο βουνό της χώρας το κέντρο παραγωγής κάνναβης άριστης ποιότητας της Ευρώπης. Το σημείο που επέλεξαν απαιτεί μεγάλο αριθμό ατόμων που θα δούλευε, αλλά και χρηματοδότηση, καθώς το κόστος παραγωγής πολλαπλασιαζόταν λόγω του ανάγλυφου της περιοχής και των καιρικών συνθηκών που επικρατούν. Πριν από έναν χρόνο ήρθαν σε επαφή με τοπικούς έμπιστους διακινητές ναρκωτικών και ξεκίνησαν τις εργασίες. Αφού επέλεξαν τα πέντε επίπεδα που θα καλλιεργούσαν τα δενδρύλλια (κάθε επίπεδο απείχε από το άλλο έως και 20 λεπτά πεζοπορίας και αναρρίχησης), ξεκίνησαν με θηριώδη αλυσοπρίονα να κόβουν εκατοντάδες έλατα και βελανιδιές που υπήρχαν στο σημείο. Με τους κορμούς των δέντρων έφτιαχναν τοιχία για να μη φεύγει το χώμα σε κάθε επίπεδο. Παράλληλα, εντόπισαν πηγές που έβγαζαν νερό και με λάστιχα χιλιομέτρων κατασκεύασαν ένα τεράστιο αρδευτικό δίκτυο για να ποτίζουν τις φυτείες.Ολα αυτά ολοκληρώθηκαν προτού φτάσει ο περσινός χειμώνας και τον Μάρτιο, χρησιμοποιώντας δεκάδες μουλάρια, μετέφεραν λιπάσματα, σπόρους και φάρμακα για να ξεκινήσουν οι καλλιέργειες. Για έξι μήνες, καθημερινά, περίπου 15 άτομα δούλευαν πυρετωδώς προκειμένου τα 40 στρέμματα με τα χιλιάδες δενδρύλλια να αναπτυχθούν πλήρως και να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο η συγκομιδή. Μάλιστα, το καρτέλ είχε φτιάξει μια μίνι κοινότητα για τους εργάτες, παρέχοντας τα απαραίτητα για τη διαβίωσή τους, ενώ προσέλαβαν και γυναίκες για να φροντίζουν από το ψήσιμο του ψωμιού μέχρι την καθαριότητα των εργατών. Αλλωστε οι εργαζόμενοι μπορεί να περνούσαν μέχρι και πολλές εβδομάδες απομονωμένοι στο σημείο, ενώ για την επικοινωνία τους με τους επικεφαλής χρησιμοποιούσαν ειδικό ασύρματο.

  • Πρόλαβαν πριν από την έφοδο της Αστυνομίας να μαζέψουν και να αποξηράνουν εκατοντάδες δενδρύλλια φτιάχνοντας «φούντα» άριστης ποιότητας περίπου 22 κιλών. Δεν πρόλαβαν όμως να έρθουν τα μουλάρια για να τη φορτώσουν και να την κατεβάσουν στην πόλη.Στη συνέχεια, μέρος των εσόδων θα τα επένδυε διευρύνοντας το δίκτυο και πιθανότατα καλλιεργώντας στο βουνό των θεών χιλιάδες δενδρύλλια και για την επόμενη χρονιά.
    Μέσα από τις έρευνες για την αγορά πρώτων υλών, «ενοικίασης» μουλαριών, αλλά και τη ροή των χρημάτων, η Αστυνομία προσπαθεί τώρα να φτάσει στα ίχνη των επιχειρησιακών αρχηγών του καρτέλ και εντέλει στον άνθρωπο που ήθελε να γίνει ο «Εσκομπάρ της Ελλάδας