Novartis στην Ολομέλεια της Βουλής: Τι είπαν τα εγκαλούμενα πρόσωπα (video)

0
13

Στο «κόκκινο» η πολιτική αντιπαράθεση κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής επί του πορίσματος για την υπόθεση της Novartis. Στο βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ανέβηκαν και τα πολιτικά πρόσωπα, των οποίων τα ονόματα εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis.

Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση για την υπόθεση Novartis (video)

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
Γιάννης Στουρνάρας
Για σκευωρία με φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς που καταρρακώνει το κύρος της δικαιοσύνης και πλήττει τη δημοκρατία έκανε λόγο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας.
Κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι δεν υπάρχει προηγούμενο στον ανεπτυγμένο κόσμο, με «ασυνάρτητες μαρτυρίες» τριών ανώνυμων μαρτύρων, υπό  αμφισβητούμενο καθεστώς προστασίας, με εκκρεμότητες στη Δικαιοσύνη και τη φορολογική διοίκηση, να στοχοποιούνται και να διαπομπεύονται δέκα πολιτικά πρόσωπα. Μάλιστα ζήτησε για να μην πληγεί περαιτέρω το κράτος Δικαίου, να αποκαλυφθούν άμεσα οι μάρτυρες, να ελεγχθούν οι καταθέσεις τους, να εξεταστεί «αν κάποιοι τους εκβίασαν ή συνεχίζουν να τους εκβιάζουν«, και να τιμωρηθούν οι φυσικοί και κυρίως οι ηθικοί αυτουργοί «αυτού του εκτρώματος».
Όπως είπε, επίσης, κατά παγκόσμια πρωτοτυπία, αν και τα δέκα  πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή, αλλά και σύσσωμη η Αντιπολίτευση, ζήτησαν να προχωρήσει η διερεύνηση της υπόθεσης, η πλειοψηφία της Επιτροπής το αρνήθηκε. Εκτίμησε ότι το αρνήθηκε, «κατά την άποψή μου, το αρνήθηκε», παρά την περί του αντιθέτου ρητή συνταγματική επιταγή, για τρεις λόγους:
-Πρώτον, επειδή φοβήθηκε την αποκάλυψη της αλήθειας. Διότι -όπως είπε- αν προχωρούσε στη διερεύνηση της υπόθεσης, θα αποκαλύπτονταν οι ψευδομαρτυρίες, η παντελής έλλειψη στοιχείων, οι εκκρεμότητες των μαρτύρων με τη Δικαιοσύνη κ.α. «Θα αποκαλυπτόταν, δηλαδή, ότι αντί για το μεγαλύτερο σκάνδαλο, έχουμε τη μεγαλύτερη σκευωρία της μεταπολίτευσης» είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.
-Δεύτερον, όπως είπε ο κ. Στουρνάρας, η Επιτροπή «ένιψε τας χείρας της» επειδή εκτιμήθηκε ότι η μη διερεύνηση σε βάθος της υπόθεσης, θα συντηρήσει μέρος της συκοφαντικής λάσπης, που είχε αρχίσει, ευθύς αμέσως με το που έγινε αντιληπτό ότι στοιχεία και λογαριασμοί δεν υπάρχουν, να εξαερώνεται, και ότι έτσι θα συνεχίσει να προσφέρει μικροκομματικά οφέλη.
-Τρίτον, επισήμανε ότι αυτό συνέβη, επειδή θα αποκαλυπτόταν ότι ένοχοι είναι άλλοι και «μάλιστα πρόσωπα που πρόσκεινται στην κυβέρνηση».
Γι` αυτούς  τους λόγους «δυστυχώς» όπως σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, η πλειοψηφία της Επιτροπής αντί να προστατεύσει τους θεσμούς γενικά και τη Δικαιοσύνη ειδικότερα, επέλεξε να σηκώσει  «τα χέρια ψηλά» στη συκοφαντία, παρατείνοντας τις καταστροφικές για τη Δημοκρατία συνέπειες της.
Η «υπόθεση των 10», λοιπόν, η μεγαλύτερη σκευωρία της μεταπολίτευσης, θα συνεχίσει να προκαλεί τεράστια ζημιά στη χώρα, πλήττοντας βάναυσα το θεσμικό της υπόβαθρο, ερχόμενη αμέσως μετά τη γνωστή «υπόθεση Γεωργίου», η οποία επίσης προκάλεσε και προκαλεί ακόμα, την υποβάθμιση των θεσμών και του Κράτους Δικαίου.
Όσον αφορά τον ίδιο, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, γνωστοποίησε ότι ως κατέχων θεσμική θέση στο εξωτερικό, αντιμετώπισε περαιτέρω συνέπειες και διεθνή δυσφήμηση.
Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, επιτέθηκε με σφοδρότητα στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως ιδίως στο εσωτερικό της Χώρας, οι αδιερεύνητες συκοφαντίες έχουν δημιουργήσει νοσηρό περιβάλλον.
Ο κ. Στουρνάρας κατέληξε στην τοποθέτησή του υπενθυμίζοντας την έκκληση που είχε απευθύνει κλείνοντας την ομιλία του στην Ολομέλεια στις 21 Φεβρουαρίου καλώντας τους βουλευτές να αναλάβουν «την ηθική και συνταγματική υποχρέωση» τους να μην παραμείνουν αιωρούμενες και χωρίς εξέταση οι κατηγορίες και να αποκαλυφθούν άμεσα οι μάρτυρες.

Αντώνης Σαμαράς 
Εφ’ όλης της ύλης πολιτική επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε με την ομιλία του στην Βουλή για το κλείσιμο της Επιτροπής για την Novartis, ο τέως πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ανέφερε: «Έχει μπλέξει άσχημα ο κ. Τσίπρας. Και αυτός και οι συνεργοί του».
Είπε: «Θέλω να τον ευχαριστήσω τον κ. Τσίπρα γιατί με τον άθλιο τρόπο που χειρίστηκε τη συκοφαντία σε βάρος μου και σε βάρος άλλων συναδέλφων, απέδειξε μόνος του ότι πρόκειται για σκευωρία. Κανένα στοιχείο. Μόνος στόχος η προσωπική μας σπίλωση. Με 10 κάλπες». Συνεχίζοντας καταλόγισε περιφρόνηση στη Δικαιοσύνη, αλαζονεία και φόβο στην κυβέρνηση και απηύθυνε: «Θέλατε να μείνει μόνο η σπίλωση σε βάρος μας. Η σκιά… Και αυτό ακριβώς προτείνουν σήμερα οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: να διατηρηθεί μόνιμα η «σκιά». Να, λοιπόν, γιατί εγώ σας μηνύω και γιατί οφείλω να σας πάω μέχρι τέλους και να σας καθίσω στο σκαμνί. Ο καλύτερος τρόπος για να αποδείξω την αθωότητά μου, είναι η δική σας παραπομπή. Αυτός είναι ο δρόμος ο ευθύς…».
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
Ο κ. Σαμαράς επέμεινε στη σκευωρία της κυβέρνησης και κατήγγειλε παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη: «Πού την κατάντησαν την Δικαιοσύνη; Τι γαϊτανάκι έχουν στήσει με σκοπό την πλήρη υποταγή της δικαστικής εξουσίας στο καθεστώς Τσίπρα-Παπαγγελόπουλου; Εγώ έχω πλήρη εμπιστοσύνη στους Έλληνες δικαστές. Εσείς, όμως, να προσέχετε: Δεν γίναμε εμείς «όμηροι» του Παπαγγελόπουλου. Εσείς γίνατε όμηροί του… Και ο Παπαγγελόπουλος θα σας κάψει».
Στον ίδιο τόνο ευχαρίστησε την κυβέρνηση και εξήγησε: «Αν γίνει δεκτή η έωλη νομική επιχειρηματολογία σας, τότε θα έχετε ανοίξει, όχι δρόμο αλλά λεωφόρο, για τη… δική σας παραπομπή αργότερα απευθείας στην τακτική δικαιοσύνη». Ανέφερε «τρεις σκανδαλώδεις και καραμπινάτες υποθέσεις: τα ΕΛΤΑ, όπου θα χρειαστεί να γίνει κάθαρση, η Τράπεζα Αττικής – εκεί να δείτε κάθαρση που θα πρέπει να γίνει- και τα ευρωπαϊκά κονδύλια για πρόσφυγες -μετανάστες ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου».
Ακολούθως εξαπέλυσε συνολική πολιτική επίθεση στην κυβέρνηση εστιάζοντας στην οικονομία, στο Σκοπιανό και στο Μεταναστευτικό. Υποστήριξε ότι η υπόθεση της Novartis είναι η προσπάθεια σπίλωσης των πολιτικών αντιπάλων εξαιτίας της αποτυχίας της. Για την οικονομία υπερασπίστηκε τα δικά του πεπραγμένα και υποστήριξε: «Εμείς δεν είχαμε ψευδαισθήσεις. Ούτε αυταπάτες… Και σας προειδοποιούσαμε. Και δεν μας ακούσατε…

Σας προειδοποιούσαμε ότι πάτε τη χώρα στα βράχια. Και την πήγατε στα βράχια…
Σας προειδοποιούσαμε ότι πάτε τη χώρα σε capital controls. Και φέρατε capital controls…
Σας προειδοποιούσαμε ότι πάτε σε τρίτο μνημόνιο. Και σεις φέρατε και το τέταρτο.

Και μάλιστα, χειρότερο από τα δύο προηγούμενα και εντελώς αχρείαστο. Γιατί στα τέλη του 2014 βγαίναμε από τα Μνημόνια οριστικά…
Εσείς, πώς απαντούσατε σε όλα αυτά; Απαντούσατε με ανοησίες για… «χορούς και νταούλια» και με τα «go back κυρία Merkel»…Παραμυθιάζετε τον κόσμο ότι βγαίνετε οριστικά από τα μνημόνια… Έχετε όμως, ήδη υπογράψει σκληρά μέτρα λιτότητας και για το 2019 και για το 2020 και για άλλα τρία χρόνια. Και υψηλά πλεονάσματα για… άλλα 43 χρόνια. Και υποθήκευση της περιουσίας του Δημοσίου για 99 χρόνια».
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στο Σκοπιανό: «Μας λέτε ότι θέλετε να λύσετε το «Μακεδονικό». Και στην πραγματικότητα πάτε να νομιμοποιήσετε τον Σκοπιανό αλυτρωτισμό σε βάρος της Ελλάδας. Γιατί το όνομα είναι το κατ’ εξοχήν «όχημα» του αλυτρωτισμού».
Για το Μεταναστευτικό ανέφερε: «Μας λέτε ότι δείξατε «ανθρωπισμό» ανοίγοντας τα σύνορα στους «πρόσφυγες». Στην πραγματικότητα ανοίξατε τα σύνορα στους λαθρομετανάστες που στην συντριπτική πλειονότητά τους δεν έχουν καμία σχέση με τη Συρία. Θέσατε τα νησιά μας υπό τη διοίκηση… κάποιων διεφθαρμένων ΜΚΟ που αποδείχθηκαν όργανα των διακινητών. Σας καταγγέλλουν οι ευρωπαϊκές Αρχές, σας καταγγέλλει ο διεθνής Τύπος, σας καταγγέλλουν οι ίδιοι οι κάτοικοι. Κι εσείς μιλάτε για… «φασιστοειδή» που αντιδρούν.
Κλείνοντας την ομιλία του ανέφερε: «Χρειάζεστε «εξιλαστήρια θύματα για να γλιτώσετε. Αλλά δεν γλιτώνετε. Εμείς δεν πρόκειται να είμαστε τα εξιλαστήρια θύματα για τη δική σας την πλήρη χρεοκοπία. Ήδη, πατήσατε πάνω στις νάρκες σας…».
Σκληρή κόντρα Σαμαρά-Παπαγγελόπουλου
Σκληρή απάντηση στον Αντώνη Σαμαρά, από το βήμα έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, για την αναφορά του πρώην προέδρου της ΝΔ περί Ειδικού Δικαστηρίου. «Τραμπούκοι και κουτσαβάκια δεν έχουν θέση στο ελληνικό κοινοβούλιο, δεν έχουν θέση καν στην ελληνική κοινωνία, είναι γραφικές φιγούρες του περασμένου αιώνα» τόνισε ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Άδωνις Γεωργιάδης
Σφοδρή επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και πρώην υπουργός Υγείας, Άδωνης Γεωργιάδης, κατηγορώντας τον για βάναυση καταπάτηση όλων των κανόνων της Βουλής, με το στήσιμο μιας σκευωρίας «που ανοίγει από σήμερα τον Ασκό του Αιόλου» όπως είπε χαρακτηριστικά, με στόχο να κρατά για χρόνια τους αντιπάλους του σε πολιτική ομηρία.
«Εσείς κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ μας διδάξατε την τυραννία της πλειοψηφίας. Να είστε βέβαιοι ότι οι πλειοψηφίες αλλάζουν και δεν θα σας ξεχάσουν. Όποιος από εσάς είναι εμπλεκόμενος σε αυτή την σκευωρία θα πάει στο δικαστήριο. Αν νομίζετε ότι ένας από εσάς θα γλιτώσει, κάνετε λάθος», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε:
Ακόμα, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι όλες οι κατηγορίες, βασίζονται στις μαρτυρίες τριών ανώνυμων ψευδομαρτύρων.
«Στην περίπτωση μου, τρεις ανώνυμοι μάρτυρες – ψευδομάρτυρες λέω εγώ – μιλάνε για μίζες. Το ίδιο και για τον κ. Στουρνάρα. ‘Όταν θα έρθει στη Βουλή το θέμα του συνεργάτη του κ. Τσακαλώτου που φέρεται να έχει πάρει μίζα, τι θα γίνει με τον κ. Τσακαλώτο; Αν μπορείτε εσείς με τους 3 ανώνυμους μάρτυρες να στέλνετε πρώην πρωθυπουργούς και πρώην υπουργούς, προφανώς θα πάει στη δικαιοσύνη και ο συνεργάτης του κ. Τσακαλώτου. Και θα δείτε την αποκατάσταση της δικαιοσύνης, όπως λέτε εσείς οι ίδιοι», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.
Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Προανακριτικής, Σπύρο Λάππα, «υποκριτή με κεφαλαία γράμματα», καθώς όπως είπε, ενώ υπεραμύνεται της ανάγκης να διερευνηθεί η υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης επί ημερών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, εν τούτοις η Εξεταστική για την Υγεία δεν έχει αφιερώσει ούτε ένα δευτερόλεπτο για την υπόθεση αυτή.
Παράλληλα, απέρριψε τις αιτιάσεις του κ. Λάππα ότι η Προανακριτική δεν μπορούσε να εξετάσει μάρτυρες, γιατί θα πήγαινε κόντρα στη νομολογία, ενώ σημείωσε ότι ο ίδιος είχε δεσμευτεί, σε περίπτωση που δεν βρει η Προανακριτική ενδείξεις και μένει μόνο το θέμα παραγραφής, ότι θα παραιτηθεί «πάσης προστασίας».
Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ακόμα, ότι ο ίδιος, με επιστολή του ζητούσε να γίνει έρευνα και να ελεγχθεί για δημοσιεύματα που τον εμφάνιζαν να έχει δήθεν «οφ σορ» εταιρία στη Κύπρο, που ήταν τελικά ένα βιβλιοπωλείο.
Επίθεση εξαπέλυσε ο κ. Γεωργιάδης και στον πρόεδρο της Προανακριτικής για την «Νοβάρτις», Θοδωρή Δρίτσα, καταλογίζοντας του «απρέπεια» για την επιστολή που του απέστειλε, καλώντας τον όπως είπε, να εκφράσει άποψη για το αν έχει ή όχι η Επιτροπή αρμοδιότητα να εξετάσει την υπόθεση την οποία τώρα την στέλνει στη Δικαιοσύνη δηλώνοντας αναρμοδιότητα.
«Δεν ζητώ καμία χάρη. Θέλω να την εξετάσει ο πρόεδρος της Βουλής την επιστολή μου, και αν κρίνει ότι πρέπει να παραπεμφθώ στην Επιτροπή Δεοντολογίας, να με παραπέμψει, γιατί καμία υποχρέωση δεν θέλω να έχω», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.
Ο Θοδωρής Δρίτσας, που ζήτησε και πήρε το λόγο επί προσωπικού, για να αποκαταστήσει όπως είπε, το κύρος της Επιτροπής, αντέτεινε στον κ. Γεωργιάδη ότι, και τα 10 πρόσωπα προσκλήθηκαν βάσει συγκεκριμένων επιταγών του κανονισμού της Βουλής, όταν οι διαδικασίες οδηγούνταν προς την ολοκλήρωσή τους. «Ειδάλλως θα ήμασταν έκκλητοι αν δεν το κάναμε», τόνισε ο κ. Δρίτσας σημειώνοντας, ότι «οι έξι απήντησαν με ευπρέπεια και οι 3 με ύβρεις».
Παναγιώτης Πικραμμένος
«Ενώπιόν σας, στη συνεδρίαση της 21ης Φεβρουαρίου, σας ζήτησα να παραδοθώ αθώος στην κοινωνία το ταχύτερο δυνατόν. Μου ζητήθηκε να προσέλθω στην προανακρτική επιτροπή για να εκφέρω τη γνώμη μου για το θέμα της αρμοδιότητάς της. Δεν προσήλθα, αλλά έστειλα επιστολή, με την οποία εξήγησα ότι επαφίεμαι στην κρίση της για ένα τέτοιο θέμα καθαρά διαδικαστικού χαρακτήρα». Αυτό τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος, στη συζήτηση για την υπόθεση Novartis, στη Βουλή.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
«Σήμερα, κάποιους μήνες μετά, σας δηλώνω με παρρησία ότι δεν με ενδιαφέρει καθόλου ποιο όργανο θα κριθεί ως αρμόδιο για να κρίνει την υπόθεση. Αυτό που ενδιαφέρει είναι το θέμα να ερευνηθεί στην ουσία του. Έχω, όμως, τον φόβο ότι με τις διαδικασίες που ακολουθούνται μπορεί να μη συμβεί. Τυχόν αδικαιολόγητη παράταση ή μη ολοκλήρωση της διαδικασίας προσβάλει βάναυσα την προσωπικότητα ενός ανθρώπου που υπηρέτησε τη δικαιοσύνη με πιστό τρόπο 37 χρόνια και νομίζει ότι πλήττει το κύρος της ίδιας της δικαιοσύνης» πρόσθεσε.
Ο κ. Πικραμμένος ζήτησε την πιστή τήρηση των κανόνων της ελληνικής και ευρωπαϊκής έννομης τάξης και την ταχύτατη διαλεύκανση της ουσίας τής υπόθεσης, «διότι αν και αυτή η υπόθεση συρθεί επί μακρόν, όχι μόνο θα εξακολουθήσει να σπιλώνεται η προσωπικότητά μου, αλλά θα δίνεται σε ορισμένους το έρεισμα να ισχυριστούν ότι πρόκειται εντέλει για πολιτική δίωξη».
«Είναι γνωστό σε όλο το πανελλήνιο ότι καμία απολύτως σχέση δεν έχω με το αποκαλούμενο σκάνδαλο Novartis. Ουδεμία απολύτως σχέση. Σας καλώ, λοιπόν, να πράξετε το καθήκον σας» κατέληξε ο πρώην πρωθυπουργός.
Ανδρέας Λυκουρέντζος
«Είμαι αθώος. Ουδέν αδίκημα διέπραξα, ουδεμία πράξη ενοχής με βαρύνει. Από την πρώτη στιγμή ζήτησα το άνοιγμα των λογαριασμών μου, την άρση του τηλεφωνικού μου απορρήτου και έρευνα του ονόματός μου και της ζωής μου. Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα», τόνισε στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, αντικρούοντας τις κατηγορίες εναντίον του, κατά τη συζήτηση του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis.
Ο κ. Λυκουρέντζος μίλησε για «άθλια ψευδομαρτυρία που θα καταρρέει σαν χάρτινος πύργος μαζί με κάθε απόπειρα σπίλωσής» του, αλλά και για σκοπιμότητες
σε ό,τι αφορά τις δέκα κάλπες, σημειώνοντας: «Υποτίθεται ότι κρινόμεθα ατομικά, αλλά χωρίς διατυπωμένες κατηγορίες».
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
Υποστήριξε ακόμα ότι μερίδα του Τύπου, αλλά και ορισμένοι κύκλοι, «επιμένουν να κατασκευάζουν ενόχους, επιμένουν στην άθλια πρακτική της σπίλωσης» και τόνισε ότι ουδεμία επικοινωνία είχε ποτέ με στελέχη της Novartis.
Επιπλέον, επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο η κυβερνητική πλειοψηφία διαχειρίστηκε την υπόθεση καταλογίζοντάς της «βαρύτατες ηθικές ευθύνες για τις πρακτικές που ακολούθησε» και οι οποίες -όπως είπε- συντηρούν αδίκως τη σπίλωσή του. Τόνισε ότι «επέλεξε (σσ: η κυβέρνηση) να υπηρετήσει σκοπιμότητες» και «αντί να διερευνήσει, ως ώφειλε, πλήρως και σε βάθος την υπόθεση Novartis, επέλεξε την απόδραση από τις ευθύνες της, καταθέτοντας πόρισμα με το οποίο αρνείται τις αρμοδιότητες της Προανακριτικής Επιτροπής».
«Πρόκειται για κραυγαλέα αντίφαση, η οποία όχι μόνον αισθήματα απογοήτευσης δικαιολογεί, αλλά και εύλογες ανησυχίες για την ποιότητα της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών» τόνισε ο κ. Λυκουρέντζος και πρόσθεσε: «Αρνούμαι να συμπράξω στην εκτροπή από τα οριζόμενα στο Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Επιμένω σε όσα ανέφερα με την ομιλία μου, στην Ολομέλεια της Βουλής, την 21η Φεβρουαρίου 2018. Δεν επιθυμώ να συμπράξω σε καμιά μορφή αποπροσανατολισμού».
«Εμπιστεύομαι τη δικαιοσύνη και αναμένω την αποκάλυψη της αλήθειας το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, δεν θα επιτρέψω με κανένα τρόπο να επικρέμεται επί μακρόν μια ανυπόστατη κατηγορία σε βάρος μου» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι μετά τη σημερινή απόφαση της Ολομέλειας θα ζητήσει με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, να εξεταστεί η περίπτωσή του αποκλειστικά και ως μεμονωμένη.
«Θεωρώ δίκαιο και ξεκάθαρο το αίτημά μου. Οφείλει ο κ. πρόεδρος της Βουλής να συνδράμει. Είναι άδικο, ανήθικο, ανέντιμο να κρατούμεθα υπό αιχμαλωσία ύποπτων κύκλων, πολιτικοί, οι οποίοι υπηρετήσαμε τον δημόσιο βίο με διαφάνεια και εντιμότητα» επεσήμανε και πρόσθεσε: «Δεν είχα ως Υπουργός αρμοδιότητα για την φαρμακευτική πολιτική. Ουδεμία απόφαση υπέγραψα για τιμολόγηση φαρμάκων ή για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ο ΕΟΠΥΥ καθόριζε τους κανόνες και τις διαδικασίες πληρωμών. Δεν υπέγραψα, δεν είχα συναλλαγή, δεν είχα σχέσεις με οποιαδήποτε φαρμακευτική εταιρεία ή άλλη εταιρεία προμηθευτή του ΕΣΥ».
«Δεν φανταζόμουν ότι θα μπορούσα να κατηγορηθώ για την άμεμπτο άσκηση των καθηκόντων μου, για την ακλόνητη στάση μου απέναντι στα νοσηρά φαινόμενα της διαφθοράς και της διαπλοκής, πολύ δε περισσότερο για χρηματισμό. Στάθηκα με σθένος απέναντι στα οργανωμένα συμφέροντα. Γνωριζόμαστε καλά στη χώρα μας. Γνωριζόμαστε τόσο καλά ώστε να είναι εξ ίσου γνωστό ότι δεν είμαστε όλοι βουτηγμένοι στον βούρκο της διαφθοράς, έστω και αν κάποιοι θέλουν να έχουν έτσι τα πράγματα για να δικαιολογούν άλλοι το περιβόητο «όλοι το ίδιο είναι» και άλλοι να δικαιολογούν τις ενοχές τους» κατέληξε ο κ. Λυκουρέντζος.
Μάριος Σαλμάς
O πρώην υπουργός Μάριος Σαλμάς διαμαρτυρήθηκε για την ύπαρξη δέκα καλπών και αναρωτήθηκε αν μπορεί κάποιος βουλευτής να πει «όχι» για τον Σαλμά λόγω αναρμοδιότητας και «ναι» για τον Λυκουρέντζο.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
Αναφερόμενος στην παραπομπή του στην προανακριτική επιτροπή, σημείωσε ότι «μια πληροφορία που με αφορούσε η οποία εισφέρθηκε από έναν προστατευόμενο μάρτυρα, την παρέπεμψαν 159 βουλευτές να εξεταστεί, σε αναρμόδια επιτροπή».
«Το σκάνδαλο Novartis είναι υπαρκτό και αφορά μεσαία στελέχη της διοίκησης, γιατρούς, φαρμακοποιούς και όχι πολιτικά πρόσωπα» υπογράμμισε ο πρώην υπουργός και προσέθεσε ότι «αν οι κάλπες στήνονται για τη δημιουργία εντυπώσεων είναι πολύς ντόρος για το τίποτα, γιατί σε ό,τι με αφορά είμαι μέρος της λύσης του προβλήματος της διαφθοράς στο χώρο του φαρμάκου και όχι μέρος του προβλήματος».
Ο Μάριος Σαλμάς κατέληξε απευθυνόμενος προς τους βουλευτές: «Υπάρχει κάποιος εδώ που έχει πέσει στην αντίληψή του παράληψη ή πράξη μου κατά τη θητεία μου στο υπουργείο Υγείας που ζημίωσε το Δημόσιο, που ωφέλησε τη Novartis, που είχε ύποπτη σχέση με τη Novartis ή οποιαδήποτε άλλη φαρμακευτική εταιρεία;».
Γιώργος Κουτρουμάνης
Για πρακτικές και μεθοδεύσεις που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αρχές ενός κράτους δικαίου κατηγόρησε την κυβέρνηση, μιλώντας από το βήμα της Βουλής για την υπόθεση Novartis, ο πρώην υπουργός, Γιώργος Κουτρουμάνης, υπογραμμίζοντας ότι θα υπερασπιστεί μέχρι τέλους την τιμή, την εντιμότητα και το όνομά του.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
«Βρίσκομαι ενώπιόν σας όχι ως απολογούμενος, αλλά σας κατηγορώ ότι συμμετέχετε ή ανέχεστε τις πρακτικές που παραβιάζουν τις θεμελιώδεις αρχές τού δικαίου» ανέφερε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, και αναρωτήθηκε τι θα γίνει εάν η δικαιοσύνη αποφανθεί ότι δεν έχει αρμοδιότητα να διερευνήσει την υπόθεση. «Θα μας μείνει η ρετσινιά, γιατί εσείς δεν θέλατε να κάνετε έρευνα;» σημείωσε και πρόσθεσε ότι το μόνο που επεδίωκε η κυβέρνηση ήταν η σπίλωση των πολιτικών αντιπάλων της.
«Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο, όπου η αντιπολίτευση να ζητάει να διερευνηθεί μία υπόθεση και να το αρνείται η κυβέρνηση» τόνισε ο κ. Κουτρουμάνης και επιτέθηκε εκ νέου στην κυβέρνηση ρωτώντας: «Τι θα εμπόδιζε τη δικαιοσύνη να γίνει έρευνα και από τη Βουλή;»
Ο πρώην υπουργός ισχυρίστηκε, προβάλλοντας και ένα γράφημα, ότι από το 2010 και μετά άρχισε να υποχωρεί η φαρμακευτική δαπάνη γιατί, όπως είπε, «τότε είχαμε τη βούληση να τα βάλουμε με τα μεγάλα κυκλώματα που υπήρχαν σε αυτόν τον χώρο» και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση δεν διερεύνησε την περίοδο που υπήρξε αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης.
Τέλος, επανέλαβε ότι δεν έχει ουδεμία σχέση με την υπόθεση και υποστήριξε ότι δεν ζήτησε διαφορετική μεταχείριση από οποιονδήποτε Έλληνα πολίτη.
Το υπόμνημα Αβραμόπουλου
«Eπιβεβαιώθηκα πλήρως ως προς την ανυπαρξία οποιουδήποτε στοιχείου εναντίον μου», αναφέρει στο υπόμνημά του, ενόψει της σημερινής συζήτησης στην Ολομέλεια για τη Novartis, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος και υπογραμμίζει ότι η σκευωρία κατέρρευσε και οι σκευωροί “προστατευόμενοι” ή όχι, προσπαθούν να διασωθούν από τη δίκαιη οργή των θυμάτων τους, καθώς και την απαξίωσή τους στην κοινή γνώμη της χώρας.
«Με βαθύτατο σκεπτικισμό, διαπιστώνω ότι η κυβερνητική πλειοψηφία σε σύγκρουση με το σύνολο του πολιτικού κόσμου, πλην ίσως της Χρυσής Αυγής, επιχειρεί τη συνέχεια της υπόθεσης αυτής», υπογραμμίζει επίσης ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και προσθέτει ότι τα προτεινόμενα πορίσματα ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, παρά τις 60 σελίδες τους και τις ιστορικές αναδρομές ακόμη και μέχρι το 1822, είναι απόλυτα κενά κάθε ουσιαστικού περιεχομένου, επιχειρούν αποκλειστικά και μόνο να διαχειριστούν την κατάρρευση, όσων οι ίδιοι βουλευτές, οι οποίοι τα υπογράφουν, διατυμπάνιζαν στην Βουλή και στα ΜΜΕ για το “δήθεν μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του Ελληνικού Κράτους”.
Ο κ. Αβραμόπουλος, με νόημα σημειώνει ότι σημαντικό στοιχείο για τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή θα ήταν τα πορίσματα των Ελέγχων που διεξήχθησαν από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, παράλληλα με τις εργασίες της Επιτροπής, στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ίδιων των πολιτικών προσώπων και των συγγενών τους, πορίσματα όμως που δεν ζητήθηκαν από τους βουλευτές της πλειοψηφίας διότι οι έλεγχοι δεν αποκάλυψαν απολύτως τίποτα.
«Η σημερινή πρόταση της πλειοψηφίας, συνιστά εν τοις πράγμασι ομολογία ανυπαρξίας στοιχείων και αδυναμίας στήριξης της κατηγορίας ακόμη και σε επίπεδο απλών ενδείξεων. Μοναδικός σκοπός της σημερινής διαδικασίας, είναι η δημιουργία, για μια ακόμη φορά, «ψευδών εντυπώσεων» στην κοινή γνώμη ότι δήθεν υφίσταται ακόμη κάποιο αντικείμενο ελέγχου και έρευνας ποινικών ευθυνών», αναφέρει ο κ. Αβραμόπουλος και προσθέτει: «Η δημιουργία, σκόπιμα, ψευδούς σύγκρουσης αρμοδιότητας μεταξύ Βουλής και Δικαιοσύνης, αποσκοπεί αποκλειστικά και μόνον στη διατήρηση της υπόθεσης σε εκκρεμότητα για λόγους εντυπώσεων».
«Η συγκροτηθείσα από την Ολομέλεια Επιτροπή όφειλε να ολοκληρώσει το έργο της, να έχει το θάρρος να δεχθεί ότι δεν προέκυψαν στοιχεία για κανένα πολιτικό πρόσωπο και να προτείνει στην Ολομέλεια να επικυρώσει την ολοκλήρωση των εργασιών της Επιτροπής λόγω ανυπαρξίας οποιασδήποτε έστω ένδειξης», σημειώνει επίσης ο κ. Αβραμόπουλος και καλεί τους βουλευτές να κρίνουν κατά συνείδηση, να υπερβούν το κομματικό συμφέρον και την κομματική πειθαρχία και να ψηφίσουν για κάθε πολιτικό πρόσωπο αποκλειστικά και μόνο στη βάση της προσωπικής τους πεποίθησης και της συνείδησής τους.
Ανδρέας Λοβέρδος
(Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)
Ο πρώην υπουργός, βουλευτής της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος κατηγόρησε επίσης την κυβερνητική πλειοψηφία ότι ξανάστησε σήμερα δέκα κάλπες για να «πλήξει την τιμή και την υπόληψη των αντιπάλων της» και ενώ «απέρριψε να έλθουν μάρτυρες, στην Επιτροπή, να μεταδίδει η τηλεόραση τις συνεδριάσεις, απέρριψε να έρθουν τα δέκα πρόσωπα και αποχώρησαν τα κόμματα, σήμερα μιλά για πόρισμα».
«Πόρισμα όμως χωρίς εξέταση; Είναι πράγματα, αυτά; Είναι κακόηχη, αντιθεσμική και εξευτελιστική για τη Δημοκρατία η συμπεριφορά σας και οι απολήξεις της. Κι όλα αυτά για σας κανονικά, ανερυθρίαστα. Γιατί άλλωστε να ντρέπεστε αφού αυτοί είστε. Αλλά αφού δεν ντρέπεστε για όλα αυτά, πώς να ντραπείτε και για την καθυστέρηση επί ένα ολόκληρο χρόνο να έλθει στη Βουλή ο φάκελος για τη μη τιμολόγηση φαρμάκων του έτους 2015, ώστε να περάσει ο Σεπτέμβριος του 2017, να παραγραφούν τα αδικήματα του υπουργού σας, του Π.Κ., όπως τον αποκαλεί «από σεβασμό» η εισαγγελία! Πώς να ντραπείτε λοιπόν για τη σκαστή κατάχρηση εξουσίας του άρθρου 239 ΠΚ;! Για την οποία όμως δεν ενδιαφέρει σήμερα τόσο η μη αίσθηση αισχύνης. Εν προκειμένω ενδιαφέρει το εδώλιο του κατηγορουμένου για τους καταχραστές εξουσίας. Κι εδώ θα αποκαλυφθεί, από τους ίδιους τους αρμόδιους εισαγγελείς, αν πήραν σχετική εντολή από σημερινό εν ενεργεία υπουργό» ανέφερε απευθυνόμενος προς τα έδρανα της πλειοψηφίας.
Ο κ. Λοβέρδος, ζήτησε να εισηγηθεί να μην εφαρμοστούν οι διατάξεις περί παραγραφής για να μην υπάρξουν – όπως είπε – αενάως μετέωρες συκοφαντίες «της σπείρας και του αρχισυμμορίτη»» και υποστήριξε πως γι αυτό άλλωστε η κυβερνητική πλειοψηφία θέλησε να μην υπάρξει εξέταση «κι όλα να κρυφτούν πίσω από λόγια του αέρα και τη διακίνηση υποψιών για τους πολιτικούς αντιπάλους».
Καταλήγοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Λοβέρδος είπε προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ πως σήμερα διαδραματίζεται το «ρέκβιεμ» μετά από τρεισήμισι μήνες απόπειρας τους να κερδίσουν πολιτική ισχύ, ενώ έχουν προηγηθεί και δύο χρόνια με την υπονόμευση μέσω μισόλογων.
Ευάγγελος Βενιζέλος
(Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει υποστεί δικανική, πολιτική και θεσμική ήττα, και την κατηγόρησε ότι είπε και συνεχίζει να λέει ψέματα στη Βουλή, συνεχίζοντας να παίζει παιχνίδια εις βάρος της αντιπολίτευσης και ειδικότερα της δημοκρατικής παράταξης.
«Στοχοποιείτε τα μη αρεστά σας πρόσωπα. Όλη η βάση της είναι κατά της συναλλαγής με τον ΣΥΡΙΖΑ», υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος.
Μίλησε για σφετερισμό δικαστικών οργάνων και διαδικασιών, χαρακτήρισε απόλυτο φιάσκο τους χειρισμούς της κυβέρνησης και άκυρη όλη τη διαδικασία και τις καταθέσεις των ανωνύμων μαρτύρων. «Δεν θέλατε την πλήρη διερεύνηση για να μην αποκαλυφθούν οι μάρτυρες, να μην βγει η κουκούλα τους. Θα βγει όμως στην επόμενη Βουλή κι όλα θα κριθούν με βάση το Σύνταγμα, τους νόμους και όσα προβλέπονται από τις διαδικασίες του Κοινοβουλίου», είπε ο κ. Βενιζέλος.
Ακόμη άσκησε έντονη κριτική στον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή για τη επιλογή του να στείλει στη Βουλή το έγγραφο του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Αγγελή με το οποίο τίθενται στο αρχείο οι μηνύσεις που έχουν καταθέσει οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, λέγοντας ότι παραβιάζει τη μυστικότητα των διαδικασιών.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος προειδοποίησε ότι οι πιέσεις και οι εκφοβισμοί σε δικαστικούς λειτουργούς δεν θα αποδώσουν, ενώ ολοκληρώνοντας την ομιλία του τόνισε:
«Δεν θα περάσει ο σφετερισμός των θεσμών. Υπάρχει πρόβλημα στο κράτος δικαίου. Η καθαρή λύση είναι οι εκλογές. Και μια άλλη κυβέρνηση που θα αναλάβει την ανόρθωση της χώρας».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετική είδηση

Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση για την υπόθεση Novartis (video)
www.ert.gr

2018-05-18 22:50:25

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ