Oνοματολογικό της πΓΔΜ: «Απομακρύνεται το ενδεχόμενο για συμφωνία τις επόμενες ημέρες» (video)

Η πιθανότητα συμφωνίας εντός των επόμενων ημερών σε σχέση το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ φαίνεται πως απομακρύνεται σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.

«Η πλευρά της ΠΓΔΜ από ό,τι φαίνεται δεν είναι ακόμη έτοιμη να ανταποκριθεί στα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών. Συνεπώς, η πιθανότητα συμφωνίας εντός των επόμενων ημερών φαίνεται πως απομακρύνεται. Πιθανότατα να απομακρύνεται και η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών», σημειώνει κυβερνητικός αξιωματούχος για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με το ονοματολογικό.

Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία συμφωνία χωρίς erga omnes και συνταγματική αναθεώρηση, είχε ξεκαθαρίσει νωρίτερα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Ανάλογη δήλωση έκανε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής στη Βουλή, όπου είχε αντιπαράθεση με βουλευτές της αντιπολίτευσης.
Μόνο εφόσον εκπληρωθούν όλοι οι όροι της συμφωνίας αυτή θα επικυρωθεί από την Ελληνική Βουλή, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ.
Θα αποτελούσε αδικαιολόγητη σπουδή να σπεύσει κάποιος να προκρίνει το τέλος αυτής της συζήτησης και της διαπραγμάτευσης, σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, απαντώντας σε ερώτηση για τις εξελίξεις στο θέμα της πΓΔΜ, αμέσως μετά την τελετή τής ορκωμοσίας των νέων σμηνιτών στην 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης στην Τρίπολη.
Ο κ. Κουβέλης επανέλαβε ότι «η χώρα μας θέλει να υπάρξει λύση και αυτά τα οποία έχει θέσει ως αναγκαίες προϋποθέσεις κατοχυρώνουν το καλό αποτέλεσμα, εφόσον γίνουν αποδεκτά και από τη γειτονική χώρα».
Πηγές πΓΔΜ: Αυτές τις στιγμές δεν πρέπει να υποκύπτουμε σε εικασίες
«Αυτές τις στιγμές δεν πρέπει να υποκύπτουμε σε εικασίες. Η υπεύθυνη πολιτική στάση όλων των πολιτικών παραγόντων στις δύο χώρες είναι πολύ χρήσιμη και προς το συμφέρον της εξεύρεσης λύσης», δήλωσαν πηγές της κυβέρνησης της πΓΔΜ, όπως μεταδίδει το ανταποκριτής της ΕΡΤ στα Σκόπια Νίκος Φραγκόπουλος, όταν κλήθηκαν να σχολιάσουν τις δηλώσεις κυβερνητικών πηγών στην Αθήνα περί απομάκρυνσης της πιθανότητας συμφωνίας της επόμενες ημέρες για την επίλυση του θέματος της ονομασίας.
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ήρθε στο φως της δημοσιότητας ένα non paper το οποίο ανέφερε ότι κάποιες χώρες της ΕΕ μεταξύ αυτών η Γαλλία και η Ολλανδία εμφανίζονταν αντίθετες στο να λάβουν η πΓΔΜ και η Αλβανία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων -άσχετα με τις εξελίξεις στο ονοματολογικό- με το αιτιολογικό ότι δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, καθώς δεν έχουν προχωρήσει οι μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό, ούτε έχουν γίνει ενέργειες για την πάταξη της διαφθοράς. Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούσαν ότι μια θετική εξέλιξη στο ονοματολογικό θα μπορούσε να αμβλύνει τις όποιες αντιρρήσεις άλλων χωρών.
Πηγή ΕΡΤ, Ρεπορτάζ Κ. Λασκαράτος, Ανταπόκριση – πΓΔΜ, Σκόπια Νίκος Φραγκόπουλος
Σχετική είδηση:

«Όταν θα υπάρξει συμφωνία για το ονοματολογικό μπορεί να τύχει ευρείας πλειοψηφίας»
ΠΔΓΜ: Εν αναμονή τηλεφωνικής επικοινωνίας Τσίπρα-Ζάεφ – Στήριξη από ΗΠΑ (video)
Ν. Βούτσης στην ΕΡΤ για ΠΔΓΜ: Μόνο όταν ολοκληρωθεί ο οδικός χάρτης θα τεθεί η συμφωνία σε ψηφοφορία
www.ert.gr

2018-06-01 20:34:30

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ