Άγκυρα: Επιχειρήσαμε σε 18 χώρες, συλλάβαμε 80 Γκιουλενιστές

Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες έχουν, εδώ και ενάμιση χρόνο, «επαναπατρίσει» από το εξωτερικό 80 πρόσωπα που κατηγορούνται ότι ανήκουν στο κίνημα του ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ως ενορχηστρωτή της απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016, όπως δήλωσε την Πέμπτη η Άγκυρα.
Μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (MIT) «”πακέταραν” 80 (οπαδούς του Γκιουλέν) σε 18 διαφορετικές χώρες και τους έφεραν πίσω στην Τουρκία», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπεκίρ Μποζντάγ σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο Habertürk TV.
Πριν από μία εβδομάδα, η MIT έφερε πίσω στην Τουρκία πέντε Τούρκους εκπαιδευτικούς και έναν Τούρκο γιατρό που ζούσαν στο Κόσοβο, κατά τη διάρκεια μυστικής επιχείρησης που προκάλεσε πολιτική κρίση στην Πρίστινα, όπου τα ΜΜΕ έκαναν λόγο για «απαγωγή».
Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι διέταξε έρευνα και απέπεμψε τον υπουργό Εσωτερικών και τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών, λέγοντας ότι δεν τον είχαν ενημερώσει για την «απαράδεκτη» αυτή επιχείρηση.
Είναι η πρώτη φορά που η τουρκική κυβέρνηση αναφέρει συγκεκριμένο αριθμών των φερόμενων οπαδών του Γκιουλέν που επαναπατρίστηκαν παρά τη θέλησή τους από τις υπηρεσίες πληροφοριών, αν και ορισμένες περιπτώσεις είχαν δημοσιοποιηθεί.
Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος η Άγκυρα καταδιώκει χωρίς έλεος τους φερόμενους οπαδούς του Γκιουλέν, πρώην συμμάχου του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος ζει εδώ και 20 χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες απ΄όπου διαψεύδει κάθε εμπλοκή του στο πραξικόπημα.
Περισσότεροι από 55.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων φιλοκούρδοι αντιφρονούντες και δημοσιογράφοι που ασκούν κριτική στο καθεστώς, συνελήφθησαν από τον Ιούλιο του 2016 στο πλαίσιο του μεγάλου κύματος καταστολής και της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που εγκαθιδρύθηκε τον Ιούλιο 2016 και από τότε παρατείνεται χωρίς διακοπή.
Εξάλλου, ο Μποζντάγ άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι θα παραταθεί εκ νέου η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λέγοντας ότι «μπορεί να παραταθεί αν το κοινοβούλιο την αποδεχθεί».
Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-04-05 14:15:49

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ