Άνοιξε η πλατφόρμα για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις – Έως 5.000 ευρώ τα πρόστιμα (video)

Σε πλήρη λειτουργία έχει τεθεί η νέα ψηφιακή πλατφόρμα για τη δήλωση ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης μέσω του Airbnb. Όσοι ιδιοκτήτες αμελήσουν θα βρεθούν αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα.

Περισσότερες από 770.000 διαμονές βραχυχρόνιας μίσθωσης κατέγραψαν οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες το 2017.
Στη δημοφιλέστερη Airbnb, περισσότερα από 40.000 ακίνητα στην Ελλάδα φιγουράρουν προς μίσθωση. Ακίνητα που παρέμεναν χωρίς ενοικιαστή για μήνες ή και για χρόνια και πλέον είναι περιζήτητα. Μόνο την περασμένη χρονιά υπολογίζεται πως 1,4 εκατ. χρήστες της Airbnb επισκέφτηκαν τη χώρα μας, με το τζίρο από τη διάθεση των κατοικιών να αγγίζει τα 750 εκατ. ευρώ.
Όσοι εκμεταλλεύονται ακίνητα στο πλαίσιο της οικονομίας διαμοιρασμού πρέπει άμεσα να εγγραφούν στη νέα ψηφιακή πλατφόρμα της ΑΑΔΕ με τους κωδικούς του taxis. Κάθε ακίνητο λαμβάνει έναν συγκεκριμένο αριθμό εγγραφής στο μητρώο ακινήτων, τον οποίο ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να αναγράφει σε κάθε αγγελία που καταχωρίζει σε πλατφόρμα βραχυχρόνιων μισθώσεων. Όποιοι δεν συμμορφωθούν απειλούνται με τσουχτερά πρόστιμα που φτάνουν τις 5.000 ευρώ.
Υποχρεωτική είναι η γνωστοποίηση όλων των συμβολαίων μίσθωσης που έχουν συναφθεί από 1/1/2018. Πρέπει να δηλωθεί ο αριθμός εγγραφής ακινήτου, το συνολικό μίσθωμα που έχει εισπραχθεί, η ονομασία της πλατφόρμας, τα στοιχεία του μισθωτή και της μίσθωσης και ο τρόπος πληρωμής του μισθίου.
Τα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις προστίθενται στα υπόλοιπα εισοδήματα από ενοικιάσεις ακινήτων και φορολογούνται με τους ίδιους συντελεστές που κυμαίνονται από 15 έως 45%.
Βίντεο-Ρεπορτάζ: Χρύσα Παπασταύρου
Πηγή: ΕΡΤ1www.ert.gr

2018-09-02 17:40:15

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ