Αισιόδοξα μηνύματα για ειρήνη μετά την πρώτη ημέρα διαπραγματεύσεων της αφγανικής κυβέρνησης με τους Ταλιμπάν

0
60

Θετικά σημάδια προέκυψαν από την πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων της αφγανικής κυβέρνησης με τους Ταλιμπάν, παρά τις έντονες διαφορές των δύο πλευρών.

Από την εναρκτήρια τελετή στη Ντόχα, ο διαπραγματευτής της αφγανικής κυβέρνησης Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ υπέβαλε το κύριο αίτημα της Καμπούλ: Μια «ανθρωπιστική εκεχειρία». Ένα μέτρο απέναντι στο οποίο οι αντάρτες είναι επιφυλακτικοί, φοβούμενοι ότι θα απολέσουν το βασικό τους πλεονέκτημα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Η χώρα μας θα θυμάται αυτήν την ημέρα ως το τέλος του πολέμου και των δεινών του λαού μας», τόνισε ο επικεφαλής του συμβουλίου συμφιλίωσης, και πρώην επικεφαλής της αφγανικής κυβέρνησης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε από την πλευρά της σε «άμεσο» τερματισμό των συγκρούσεων, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών, κάνοντας λόγο για μια «ιστορική ευκαιρία».

Σε συνέντευξή του αργά χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ είπε ότι είναι «πιθανό» οι Ταλιμπάν να συμφωνήσουν σε μια κατάπαυση του πυρός με αντάλλαγμα μια ακόμη συμφωνία απελευθέρωσης κρατουμένων. «Εναπόκειται στην ομάδα των διαπραγματευτών να βρει το μείγμα που θα μπορεί να μας βοηθήσει να αδράξουμε την ευκαιρία», σημείωσε.

Περίπου 5.000 αντάρτες έχουν ήδη απελευθερωθεί από την Καμπούλ έναντι 1.000 μελών των αφγανικών δυνάμεων στο πλαίσιο της ανταλλαγής που προβλεπόταν σε μια συμφωνία Αμερικανών-Ταλιμπάν που υπογράφηκε τον Φεβρουάριο στη Ντόχα.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος για την ειρήνευση στο Αφγανιστάν Ζαλμάι Χαλιλζάντ, περισσότερο επιφυλακτικός στην αρχή για τη πιθανότητα μιας κατάπαυσης του πυρός, εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος στο τέλος της ημέρας.

«Η ελπίδα είναι (…) ότι θα υπάρξει άμεση μείωση της βίας, μια εκεχειρία ή συζήτηση για εκεχειρία, (και) ότι στο τέλος θα υπάρξει μια συμφωνία για έναν πολιτικό χάρτη πορείας, αλλά και για μια μόνιμη εκεχειρία», είπε.

Αυτές οι διαπραγματεύσεις, η έναρξη των οποίων καθυστέρησε έξι μήνες, λόγω βαθιών διαφωνιών σχετικά με την ανταλλαγή 5.000 κρατουμένων, ξεκίνησαν την επομένη από την 19η επέτειο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, οι οποίες οδήγησαν στην υπό την ηγεσία των ΗΠΑ διεθνή επέμβαση στο Αφγανιστάν και την απομάκρυνση των Ταλιμπάν από την εξουσία (1996-2001).

Και τα δύο στρατόπεδα πρέπει να βρουν έναν τρόπο «να οδηγήσουν μπροστά τη χώρα (…) και να ανταποκριθούν στα αιτήματα των Αφγανών: μια χώρα που συμφιλιώνεται με μια κυβέρνηση που αντανακλά ένα έθνος που δεν είναι σε πόλεμο», είπε ο Πομπέο, πριν αποχωρήσει από τη Ντόχα το απόγευμα.

Στο Ιράν, γειτονική χώρα του Αφγανιστάν, το υπουργείο Εξωτερικών χαιρέτισε την έναρξη αυτών των διαπραγματεύσεων: «Ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις» είναι οι λύσεις στα προβλήματα του Αφγανιστάν, ανέφερε σε tweet του το ιρανικό ΥΠΕΞ, καλώντας σε αποχώρηση ξένων στρατιωτικών δυνάμεων.

Οι διαπραγματεύσεις των εκπροσώπων της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν γίνονται στο πολυτελές ξενοδοχείο που φιλοξένησε την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας μεταξύ Ουάσινγκτον και Ταλιμπάν τον Φεβρουάριο, η οποία άνοιξε το δρόμο για τις ενδοαφγανικές συνομιλίες. Η συμφωνία αυτή προβλέπει την αποχώρηση ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν μέχρι τα μέσα του 2021 σε αντάλλαγμα ασαφείς εγγυήσεις των Ταλιμπάν, συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής αυτού του «ενδοαφγανικού διαλόγου».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ