Αμαζόνιος: Βίντεο-ντοκουμέντο με τον πιο μοναχικό άνθρωπο στον κόσμο (video)

Τον γύρο του κόσμου κάνει ένα σπάνιο βίντεο ντοκουμέντο που απεικονίζει τον λεγόμενο «πιο μοναχικό άνδρα στον κόσμο». Πρόκειται για τον τελευταίο επιζώντα μιας φυλής του Αμαζονίου, ο οποίος ζει ολομόναχος εδώ και 22 ολόκληρα χρόνια.

Τον έχουν αποκαλέσει ως τον «πιο μοναχικό άνθρωπο στον κόσμο» καθώς είναι ο τελευταίος της φυλής του στον Αμαζόνιο, στη Βραζιλία. Τα τελευταία 22 χρόνια ζει απολύτως μόνος του -τα υπόλοιπα έξι μέλη της φυλής του σκοτώθηκαν από αγρότες το 1996.
Είναι άγνωστο πώς λέγεται η φυλή του όπως και το ποιά γλώσσα μιλά.
Οι εξαιρετικά σπάνιες εικόνες προέρχονται από βίντεο που μαγνητοσκοπήθηκε το 2011 και «τρέμουν» γιατί τραβήχτηκαν από απόσταση δεδομένου ότι ο αποκομμένος από κάθε επικοινωνία ιθαγενής στο παρελθόν είχε δείξει πως δεν ήθελε επαφές. Άλλωστε οποιαδήποτε επαφή μαζί του θα μπορούσε να αποβεί ακόμη και μοιραία δεδομένου πως το ανοσοποιητικό του σύστημα δεν είναι ισχυρό.
Εκτιμάται πως γύρω στα πενήντα. Οι επιστήμονες που τον «παρακολουθούν» από απόσταση τον είδαν τελευταία φορά τον περασμένο Μαϊο- ήταν ζωντανός και φαινόταν να είναι καλά στην υγεία του. Το ότι μπόρεσαν να τον εντοπίσουν είναι εξαιρετικά σημαντικό προκειμένου να μπορέσουν να τον προστατεύσουν, ανανεώνοντας την εντολή αποκλεισμού της περιοχής όπου ζει από τους υλοτόμους.
Στη Βραζιλία ζουν αρκετές «αποκομμένες» φυλές ιθαγενών- η επιβίωσή τους, κάθε μέρα που περνά, καθίσταται όλο και δυσκολότερη.
«Σοκαρίστηκα όταν έμαθα πως υπήρχαν λευκοί άνθρωποι στον Μαύρο Ποταμό. Όταν έφτασαν οι λευκοί, το δάσος ήταν ακόμη παρθένο. Άρχισαν να κόβουν όλα τα δέντρα λες και το δάσος ήταν ιδιοκτησία τους. Αλλά το δάσος είναι δικό μας. Είναι ψεύτες» δήλωσε ο ιθαγενής του Αμαζονίου και πρόσθεσε «τώρα δεν έχουμε πουθενά αλλού να πάμε. Αν αυτή η γη δεν σηματοδοτηθεί ότι είναι δικιά μας, οι εισβολείς θα μας την πάρουν όλη. Και θέλουμε να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας στο δάσος»
«Πρέπει να προστατεύσουμε τη γη τους και να κρατήσουμε μακριά τους εισβολείς. Είναι ο μόνος τρόπος για να επιβιώσουν. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος» τόνισε ο ερευνητής Χοσέ Κάρλος Μοράλες.
Επιμέλεια: Ρίτσα Καστάνη
Πηγή: ΕΡΤ1www.ert.gr

2018-07-21 19:35:18

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ