Ανεβαίνουν οι τόνοι στη διπλωματική κρίση Καναδά – Σαουδικής Αραβίας

Η κυβέρνηση του Καναδά επαναβεβαίωσε χθες Δευτέρα την αποφασιστικότητά της να υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα σε διεθνές επίπεδο, μετά την ανακοίνωση της απέλασης του πρεσβευτή της χώρας στο Ριάντ για «επέμβαση» στις εσωτερικές υποθέσεις της Σαουδικής Αραβίας. Παράλληλα, το βασίλειο πάγωσε όλες τις εμπορικές σχέσεις με την η Οτάβα, ανακάλεσε τον Σαουδάραβα πρεσβευτή στον Καναδά, ενώ η αεροπορική εταιρεία Saudia ανήγγειλε ότι αναστέλλονται οι πτήσεις προς και από το Τορόντο.
Για να γίνει «σαφές σε όλους», η καναδική κυβέρνηση εννοεί «να υπερασπίζεται πάντα τα ανθρώπινα δικαιώματα, στον Καναδά και στον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε τη Δευτέρα η Κρίστια Φρίλαντ, η καναδή υπουργός Εξωτερικών, τοποθετούμενη για πρώτη φορά δημόσια μετά την ανακοίνωση του Ριάντ ότι απελαύνεται ο Καναδός πρεσβευτής στη Σαουδική Αραβία, Ντένις Χόρακ.
Το σουνιτικό βασίλειο ανακοίνωσε τη Δευτέρα, προς κατάπληξη πολλών, ότι έδωσε 24 ώρες διορία στον καναδό πρεσβευτή στο Ριάντ να εγκαταλείψει τη χώρα, την ανάκληση του σαουδάραβα πρεσβευτή στον Καναδά και το πάγωμα των εμπορικών σχέσεων των δύο κρατών.
Οι αποφάσεις ανακοινώθηκαν έπειτα από μια ανάρτηση της καναδικής πρεσβείας στο Twitter με την οποία εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» της για το νέο κύμα συλλήψεων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο βασίλειο. Οι σαουδαραβικές αρχές χαρακτήρισαν «απαράδεκτο» το ότι ο Καναδάς ζήτησε την «άμεση απελευθέρωση» των ακτιβιστών και των ακτιβιστριών.
Αλλά η Οτάβα επιμένει στη σκληρή γραμμή της ως προς το ζήτημα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Η εξωτερική μας πολιτική, η οποία βασίζεται σε αξίες, η υποστήριξή μας στα ανθρώπινα δικαιώματα, στα δικαιώματα των γυναικών, είναι αναπόσπαστο μέρος του ποιοι είμαστε, όταν μιλάμε εξ ονόματος του Καναδά», ξεκαθάρισε η επικεφαλής της καναδικής διπλωματίας.
Η υπουργός δήλωσε ότι την «ανησυχεί» η κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη. «Σε ό,τι αφορά την ευρύτερη σχέση μας με τη Σαουδική Αραβία, οι διπλωμάτες μας έθεσαν ερωτήματα επί της διαδικασίας σήμερα και περιμένουμε τις απαντήσεις», διευκρίνισε.
Ερωτηθείσα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την τύχη μιας σύμβασης για την πώληση ελαφριών τεθωρακισμένων οχημάτων αξίας 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε συναφθεί το 2014, η Φρίλαντ έκρινε τόσο ότι το ερώτημα αυτό είναι «πρόωρο», όσο και ότι θα πρέπει να τεθεί στο Ριάντ, όχι στην ίδια.
Απέναντι στην ανυποχώρητη στάση του Καναδά, η σαουδαραβική κυβέρνηση αύξησε κι άλλο τον τόνο, ανακοινώνοντας νέα μέτρα: αναστολή των πανεπιστημιακών υποτροφιών για τους υπηκόους της στον Καναδά, μετεγγραφή φοιτητών σε πανεπιστήμια άλλων χωρών, αναστολή των πτήσεων της Saudia προς και από το Τορόντο.
Παράλληλα, η σαουδαραβική κρατική αεροπορική εταιρεία Saudia ανήγγειλε μέσω Twitter ότι αναστέλλονται οι πτήσεις προς και από το Τορόντο, κίνηση που προστέθηκε σε σειρά μέτρων που επέβαλε το σουνιτικό βασίλειο τη Δευτέρα.
Στο μεταξύ, η Ουάσινγκτον ζήτησε από το Ριάντ περισσότερες πληροφορίες για τις συλλήψεις ακτιβιστών και ακτιβιστριών που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα και προέτρεψε το Ριάντ να εγγυηθεί την τήρηση των ορθών νομικών διαδικασιών, δήλωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τη Δευτέρα. Επρόκειτο για το πρώτο σχόλιο της Ουάσινγκτον αφότου ξέσπασε η διπλωματική κρίση.
«Ζητήσαμε από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας επιπρόσθετες πληροφορίες για τη σύλληψη πολλών ακτιβιστών», ανέφερε στέλεχος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, αποκαλώντας τόσο τη Σαουδική Αραβία, όσο και τον Καναδά «στενούς συμμάχους» των ΗΠΑ.
«Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας να τηρεί τις ορθές νομικές διαδικασίες και να δημοσιοποιεί πληροφορίες για την πορεία νομικών υποθέσεων», συμπλήρωσε.
Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuterswww.ert.gr

2018-08-07 08:06:44

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ