Ανοδική αντίδραση των τραπεζών στον απόηχο του σχεδίου για μείωση των κόκκινων δανείων

0
24

Σημαντικά κέρδη καταγράφει ο τραπεζικός κλάδος την Πέμπτη μετά το χθεσινό ξεπούλημα και τo σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg που θέλει την Ελλάδα να σχεδιάζει την δημιουργία «ειδικών οχημάτων ειδικού σκοπού» (SPV) στα οποία οι τράπεζες θα μεταφέρουν «κόκκινα» δάνεια αφαιρώντας τα από τους ισολογισμούς τους. Εν τω μεταξύ, σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών με αντικείμενο την περαιτέρω θεσμική θωράκιση της χρηματιστηριακής αγοράς, καθώς και τη βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης. Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκο, τον πρόεδρο του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτη Λαζαρίδη και τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπο Γκότση.
Ο τραπεζικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατέγραφε κέρδη άνω του 9% μετά τις 4:00 μ.μ. με την μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς να κερδίζει 12,3%, της Εθνικής 10% περίπου και της Alpha Bank και Eurobank πάνω του 9%.
Ο ίδιος δείκτης υποχώρησε χθες 8,78% αλλά έφθασε να πέφτει έως 17,66% ενδοσυνεδριακά με την κυβέρνηση να αποδίδει τις ρευστοποιήσεις σε κερδοσκοπικές κινήσεις. Σημειώνεται ότι οι τραπεζικές μετοχές κατέγραφαν απώλειες απο 35% έως 25% το τελευταίο τρίμηνο πριν απο την χθεσινή συνεδρίαση.
Το δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει ότι οι λεπτομέρειες του σχεδίου για την δημιουργία SPVs βρίσκονται υπο διαμόρφωση αλλά στόχος είναι να ξεφορτωθούν οι τράπεζες κάποια απο τα «κόκκινα» δάνεια που έχουν στους ισολογισμούς τους, βελτιώνοντας τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Πηγές του πρακτορείου ανέφεραν ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), που είναι μέτοχος και στις τέσσερις τράπεζες, βρίσκεται σε συζητήσεις με την Κομισιόν για να αντιμετωπισθούν πιθανά θέματα «κρατικής βοήθειας» και με τον Επόπτη (SSM). Το σχέδιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των προβληματικών δανείων έως 15 δισ. ευρώ από 88,6 δισ. ευρώ συνολικά μέχρι τα τέλη του περασμένου Ιουνίου.
Η Morgan Stanley σε χθεσινή έκθεσή της χαρακτήρισε υπερβολικές τις ανησυχίες για τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η πλεονάζουσα προσφορά τίτλων είναι πιθανό να συνεχιστεί μέχρι να υπάρξει περισσότερη διαύγεια για το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης της Τράπεζας Πειραιώς και να γίνουν γνωστοί οι στόχοι για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) έως το 2021.
Τα NPEs περιλαμβάνουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τα αναδιαρθρωθέντα (restructured).
Η Moody’s ανέφερε σε σημερινή έκθεσή της ότι θεωρεί πιστωτικά θετική για τις τράπεζες την άρση των capital controls για τις αναλήψεις μετρητών εντός της χώρας. Η βελτίωση των οικονομικών προοπτικών της χώρας και η αύξηση των ιδιωτικών καταθέσεων τους τελευταίους μήνες επέτρεψαν την περαιτέρω χαλάρωση των capital controls, τονίζει, προσθέτοντας ότι αυτό θα βελτιώσει πιθανόν την επενδυτική εμπιστοσύνη και θα βοηθήσει τις τράπεζες να βελτιώσουν το χρηματοδοτικό προφίλ τους.
Σχετικές ειδήσεις:
Ε. Τσακαλώτος: Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε πολύ καλή θέση (video)

Moody’s: Θετική για το αξιόχρεο των ελληνικών τραπεζών η άρση των capital controls
Αντίδραση στο Χρηματιστήριο με άνοδο των τραπεζικών μετοχών
Μαξίμου για Χρηματιστήριο: Αναντίστοιχες οι εξελίξεις με τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίαςwww.ert.gr

2018-10-04 15:20:13

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ