Αποκαλύψεις για θερμό επεισόδιο Τουρκίας-Γαλλίας που το ΝΑΤΟ κράτησε κρυφό – ΚΟΣΜΟΣ

Όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters, η έρευνα του NATO για θερμό επεισόδιο ανάμεσα σε τουρκικά και γαλλικά πλοία τον Ιούνιο μπήκε στο συρτάρι, καθώς το θέμα χαρακτηρίστηκε «πολύ ευαίσθητο» για να συζητηθεί δημόσια.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο, Παρίσι και Άγκυρα δεν έμειναν απλώς σε πόλεμο λέξεων. Και το γεγονός πως το ζήτημα μπήκε κάτω από το χαλί υποδηλώνει, όπως ισχυρίζονται, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το NATO στη διαχείριση της τουρκικής προκλητικότητας.

Στις 10 Ιουνίου λοιπόν γαλλική φρεγάτα σε αποστολή του NATO επιχείρησε να επιθεωρήσει εμπορικό πλοίο με σημαία Τανζανίας, για το οποίο υπήρχαν υπόνοιες πως μεταφέρει παράνομο οπλισμό στη Λιβύη.

Οι Γάλλοι υποστηρίζουν πως η φρεγάτα τους παρενοχλήθηκε από πλοία του τουρκικού στόλου που συνόδευαν το εμπορικό, κατηγορώντας την Τουρκία ότι παραβίασε το εμπάργκο του ΝΑΤΟ για εξοπλιστικές προμήθειες.

Η Τουρκία το αρνείται και αποδίδει το θερμό επεισόδιο στους Γάλλους, μιλώντας για «γαλλική επιθετικότητα». Η έρευνα όμως του ΝΑΤΟ δεν απέδωσε καρπούς. Σύμφωνα με αξιωματούχο του οργανισμού που επικαλείται το Reuters, η έρευνα ολοκληρώθηκε άρον-άρον χωρίς να αποδώσει κατηγορίες.

«Μπήκε κάτω από το χαλί», σχολίασε στο πρακτορείο ευρωπαίος διπλωμάτης. Συνάδελφός του δήλωσε πως η απόφαση του ΝΑΤΟ να κρατήσει την Τουρκία στο πλευρό του, εξαιτίας της στρατιωτικής της υπεροχής και της στρατηγικής της θέσης, σημαίνει απλά-απλά πως δεν πρόκειται να πάρει θέση για το γεγονός.

Όσο Μακρόν και Ερντογάν ανταλλάσσουν φραστικές επιθέσεις, το ΝΑΤΟ προσπαθεί απλώς να αποκλιμακώσει την κατάσταση, τηρώντας αποστάσεις.

«Δεν είναι σαφές αν θα υπάρξει αποτέλεσμα σε αυτές τις διαπραγματεύσεις», σχολίασε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του NATO, «κάθε δήλωση από το Παρίσι, την Άγκυρα ή την Αθήνα κάνει ακόμα δυσκολότερη στους συμμάχους οποιαδήποτε οπισθοχώρηση από τις θέσεις τους»…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ