Αυστρία: Αιτήσεις ασύλου μόνο σε «hot spots» εκτός της ΕΕ

Η Αυστρία κατέθεσε πρόταση που προϋποθέτει οι αιτούντες άσυλο να υποβάλουν τις αιτήσεις τους εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μέλλον και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα τους επιτρέπεται να το πράξουν σε έδαφος κράτους-μέλους, γράφει στη σαββατιάτικη έκδοσή του το αυστριακό περιοδικό Profil.
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διχασμένες στο θέμα της μετανάστευσης, συμφώνησαν τον Ιούνιο να εξετάσουν αιτήσεις χορήγησης ασύλου σε καταυλισμούς γύρω από τη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Αφρικής, και να μοιραστούν την ευθύνη για τη διάσωση των μεταναστών.
Η Γερμανία, η Ιταλία και η Αυστρία προτίθενται να έχουν συνομιλίες την προσεχή εβδομάδα για το πώς θα κλείσει η μεσογειακή διαδρομή την οποία ακολουθούν δεκάδες χιλιάδες μετανάστες από την Αφρική προς την Ευρώπη, με τη Ρώμη να χαρακτηρίζει την κατάσταση επείγουσα και «επικίνδυνη».
‘Ενα έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών της Αυστρίας ζητεί «σύστημα προστασίας» και προβλέπει «να μην γίνεται αίτηση ασύλου σε ευρωπαϊκό έδαφος». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αυστριακή προεδρία της ΕΕ παρουσίασε την πρόταση σε συνάντηση ευρωπαίων αξιωματούχων σε επίπεδο υπαλλήλων.
Μόνο σε «hot spots» εκτός της Ένωσης θα πρέπει άνθρωποι που χρειάζονται προστασία να επιλέγονται και στη συνέχεια να μεταφέρονται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα πάντα με το άρθρο.
Το εβδομαδιαίο περιοδικό αναφέρει ότι η αυστριακή πρόταση ζητεί επίσης να χορηγείται άσυλο μόνο σε όσους «σέβονται τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες της».
Ούτε το υπουργείο Εσωτερικών ούτε ο εκπρόσωπος της αυστριακής κυβέρνησης έκαναν κάποιο σχόλιο σε σχέση με το δημοσίευμα, που επικαλείται  εκπρόσωπο της αυστριακής κυβέρνησης.
Ένα σχέδιο για «hot spots στην Αφρική» που είχε προταθεί πριν από δύο χρόνια από τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν είχε επικριθεί ευρέως τότε, ότι θα μπορούσε να παραβιάσει τα δικαιώματα όσων επιχειρούν τη διέλευση.
Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς έχει δεσμευτεί να αξιοποιήσει τις καλές του σχέσεις με την Ουγγαρία για να φέρει πιο κοντά τις χώρες του Βίζεγκραντ με τις Βρυξέλλες.
New York Times: Η Ευρώπη θα μπορούσε να διαλυθεί
«Οι περισσότεροι πρόσφυγες φτάνουν στην Ιταλία, την Ελλάδα ή την Ισπανία και πρέπει να παραμείνουν εκεί ενώ περιμένουν να τους χορηγηθεί άσυλο. Στην πράξη, όμως, πολλοί κατευθύνονται προς το βορρά της ΕΕ. Εάν σκληρύνουν πολύ τα σύνορα, οι πρόσφυγες θα μπορούσαν να καταλήξουν «κολλημένοι» στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία – μια έκβαση για την οποία η κα Mέρκελ έχει προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να καταδικάσει την συνοχή της ΕΕ», επισημαίνεται σε άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας.
«Στο αποκορύφωμα της προσφυγικής κρίσης η Μέρκελ προειδοποίησε ότι εάν οι ευρωπαϊκές χώρες δεν μοιράζονταν «δίκαια» το βάρος, τότε ορισμένοι λαϊκιστές ηγέτες θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν το ζήτημα για να καταργήσουν την ελευθερία στην εσωτερική μετακίνηση ανά την ΕΕ», καταλήγει το άρθρο.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuterswww.ert.gr

2018-07-08 08:35:51

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ