Αυστραλία: Η Ελληνική ΜΚΟ “Green Project”, αποτυπώνει τα μονοπάτια της πράσινης ενέργειας στην αχανή ήπειρο

0
43

Ανταπόκριση: Έμμα Παπαεμμανουήλ
11.210 χλμ, σχεδόν σε κάθε γωνιά της Αυστραλίας, ένα οδοιπορικό που θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου 2018, πραγματοποιεί η Ελληνική μη κερδοσκοπική οργάνωση Green Project, με σκοπό να καταγράψει σε ένα πρωτότυπο ντοκιμαντέρ, τη συνύπαρξη εντός των Βιοσφαιρών της Unesco, των σύγχρονων εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της παραδοσιακής «περιβαλλοντικής γνώσης» των Αβοριγίνων.
Το οδοιπορικό εγκαινιάστηκε χθες στη Μελβούρνη, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κτήριο της Ελληνικής Κοινότητας, με την προβολή ενός ντοκιμαντέρ με τίτλο «Sudamerica» της Green Project, από προηγούμενο οδοιπορικό που πραγματοποίησε η ομάδα του Green project στη Νότιο Αμερική.
Η αποστολή τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, του Ελληνικού Παραρτήματος της Unesco, αλλά και της Πρεσβείας της Αυστραλίας στην Αθήνα, ενώ χορηγός επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ Α.Ε.
Στην ομάδα συμμετέχουν 14 Έλληνες οι οποίοι φιλοδοξούν μέσα σε 29 ημέρες να καλύψουν 11.210 χλμ, από τη Μελβούρνη, την Καμπέρα, την Αδελαϊδα, το Άλις Σπρίγκς, το Ντάρβιν, το Μπρουμ μέχρι το Περθ, με σκοπό να επισκεφθούν 56 «πράσινα σημεία ενδιαφέροντος».
Στόχος της είναι η γνώση που θα αποκτηθεί από τη μελέτη των καλών πρακτικών της Αυστραλίας, να μπορέσει στο μέλλον να αξιοποιηθεί από Έλληνες επιστήμονες για την προώθηση αντίστοιχων εφαρμογών στην Ελλάδα.
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής στο κτήριο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, ο Έλληνας πρόξενος Δημήτρης Μιχαλόπουλος αναφέρθηκε στις ιδιαίτερα στενές σχέσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Αυστραλία και στην αλληλεγγύη που έμπρακτα και πολυεπίπεδα προσφέρει και πάλι το Αυστραλιανό Κράτος για την επούλωση των πληγών που προκάλεσαν στην Ελλάδα οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές με τα δεκάδες θύματα.
Όπως τόνισε, το οδοιπορικό αυτό, μπορεί να αναδείξει τομείς συνεργασίας και αξιοποίησης της τεχνογνωσίας που διαθέτει η Αυστραλία στην αξιοποίηση της “πράσινης ενέργειας” και στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βασίλης Παπαστεργιάδης, επιδεικνύοντας πρόσφατα άρθρα Αυστραλιανών και ομογενειακών Μέσων Ενημέρωσης σχετικά με την τραγωδία που συντελέστηκε στην Ελλάδα, επεσήμανε πως η συνεργασία στον τομέα της πράσινης ενέργειας αποτελεί μονόδρομο για ένα καλύτερο και ασφαλέστερο αύριο και αξιοποίησε την αφορμή για να ευχαριστήσει και πάλι το Αυστραλιανό Κράτος για την πολύτιμη στήριξη που προσφέρει στην δοκιμαζόμενη Ελλάδα.
Κατέληξε τονίζοντας την άμεση όσο και διαρκή κινητοποίηση της ομογένειας για τη μέγιστη δυνατή προσφορά προς την πατρίδα, διαβεβαιώνοντας πως η προσπάθεια θα συνεχιστεί.
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Αθανάσιος Μπαουστάνος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου το HACCI (Ελληνο-Αυστραλιανό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο), τόνισε πως ήδη η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της τεχνογνωσίας στην αξιοποίηση της «πράσινης ενέργειας», δεν είναι μονόπλευρη, καθώς, Ελληνικές εταιρίες έχουν ιδιαίτερα σημαντική παρουσία σε κρίσιμους τομείς εκμετάλλευσής της, με την παροχή ακόμη και προηγμένης τεχνογνωσίας που έχουν αναπτύξει Έλληνες επιστήμονες και εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Αυστραλία.
Την ομάδα της ΜΚΟ Green Project αποτελούν οι, Δρ Γιάννης Τζώρτζης, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, μέλος της Royal Photographic Society of Great Britain, o Δρ Θοδωρής Αναγνωστόπουλος, βιολόγος, ειδικός στην επικοινωνία της επιστήμης, ο Δρ Άγγελος Κατσάγγελος, καθηγητής electrical engineering και computer science στο Northwestern University of Chicago, η Μαρία Βρανοπούλου, κοινωνική ανθρωπολόγος, ο Ιάσονας Ταβλάς, δημοσιογράφος, ο Δημήτρης Πατεράκης, πολιτικός μηχανικός και φωτογράφος ο Κωστής Βάρδας, εκπαιδευτικός και φωτογράφος, η Κατερίνα Χαρτερού, ειδική φαρμακευτικού marketing, η Σάντυ Βεργίτση, ειδική στην παραδοσιακή ιατρική, η Βαλέρια Καλτεζιώτη, μοριακή βιολόγος, η Κασσιανή Καλτεζιώτη, αρχιτέκτονας εσωτερικών χώρων και η Βασιλική Κασούμη, ιατρική επιστήμονας.
Η Green Project ιδρύθηκε το 2008 από την εθελοντική πρωτοβουλία ενεργών πολιτών, επιστημόνων και καλλιτεχνών, εμπνευσμένη από το «World Solar Programme 1996-2005» της UNESCO, για την πραγματοποίηση των «πράσινων φωτογραφικών οδοιπορικών», υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.
Στοχεύει στην αφύπνιση της κοινωνικής συνείδησης μέσω της περιβαλλοντικής φωτογραφίας και του ντοκιμαντέρ, αποτελώντας όχημα ελληνικής πολιτιστικής και ενεργειακής διπλωματίας.
Μέχρι σήμερα, έχει υλοποιήσει τα οδοιπορικά στην Ασία (2008, Αθήνα–Πεκίνο), στην Αφρική (2010, Αθήνα–Κέιπ Τάουν), στην Ευρώπη (2012, Αθήνα-Βόρειο Ακρωτήριο), στη Νότια Αμερική (2014, Μπογκοτά-Γη του Πυρός), και τον περίπλου του Ιονίου με ιστιοπλοϊκό (2017). Το έργο της έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως Best Practice in the Annual Report of National Commissions for UNESCO of 2014, ενώ έχει αποσπάσει το First Prize in Arts στο Public Book Awards 2015, το Πρώτο Βραβείο του International Photo Competition 2014 του Energy Community της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βιέννη, Αυστρία, το Μεγάλο Βραβείο Διεθνούς Συμμετοχής του Festival de l’ Image Environnementale 2010 στο Παρίσι, Γαλλία καθώς επίσης και το Third Award for the Clean Development Mechanism στο United Nations Framework Convention on Climate Change 2010, στην Κανκούν του Μεξικό.
Το 2018, το ντοκιμαντέρ σε παραγωγή της Green Project «SUDAMERICA: Τα χίλια χρώματα της ζωής – Ένα οδοιπορικό της Green Project» διακρίθηκε στο 4ο Αφιέρωμα στο Ελληνικό Ντοκιμαντέρ της Αθήνας, που συνδιοργανώθηκε από την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.www.ert.gr

2018-08-06 16:16:25

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ