Αύξηση του κόστους δανεισμού μετά τις ανακοινώσεις Μακρόν

0
35

Στο υψηλότερο επίπεδο ενάμισι έτους αυξήθηκε την Τρίτη το κόστος δανεισμού της Γαλλίας σε σχέση με εκείνο της Γερμανίας, μετά την ανακοίνωση από τον Γάλλο πρόεδρο μέτρων που αυξάνουν τις δημόσιες δαπάνες σε μία προσπάθεια να επαναφέρει την ηρεμία μετά από εβδομάδες βίαιων διαδηλώσεων. Θα παρακολουθήσουμε με προσοχή την επίδραση των μέτρων, δηλώνει ο Πιέρ Μοσκοβισί.

Γαλλία: Αντιδράσεις στον ελιγμό Μακρόν για να κατευνάσει τα «κίτρινα γιλέκα»

Ο Μακρόν ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ μισθολογικές αυξήσεις για τους φτωχότερους εργαζόμενους και φορολογικές μειώσεις για τους συνταξιούχους, μέτρα που αναμένεται να αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες κατά 8 έως 10 δισ. ευρώ.
Η απόδοση των γαλλικών 10ετών ομολόγων αυξήθηκε σήμερα κατά πέντε μονάδες βάσης στο 0,756%. Το spread -η διαφορά σε σχέση με την απόδοση των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων- έφθασε τις 47,5 μονάδες βάσης (0,475 της ποσοστιαίας μονάδας), που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2017.
«Τα μέτρα δείχνουν ότι θα υπάρξουν επιπλέον δαπάνες από τη γαλλική κυβέρνηση, που σημαίνει ένα υψηλότερο έλλειμμα το 2019 και εξασθένιση της οικονομικής θέσης», δήλωσε ο αναλυτής της Commerzbank για τα επιτόκια, Ράινερ Γκούντερμαν. «Οι γαλλικές εφημερίδες σημειώνουν σήμερα το πρωί ότι θα μπορούσαμε να έχουμε ένα έλλειμμα 3,5% της Γαλλίας το 2019, που περιπλέκει τη συζήτηση στην Ευρωζώνη και δίνει σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, ένα επιχείρημα για υψηλότερο έλλειμμα», πρόσθεσε.
Το σχετικό δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται αξιωματούχους να δηλώνουν ότι τα μέτρα μπορεί να ωθήσουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού της χώρας στο 3,5% του ΑΕΠ, δεν λαμβάνει υπόψη τις όποιες περικοπές δαπανών ή αυξήσεις φόρων που μπορεί να ανακοινωθούν. Ερωτηθείς αν το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα διατηρηθεί κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ που προβλέπεται στην Ευρωζώνη, αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας δήλωσε ότι η Γαλλία έχει κάποιο περιθώριο δαπανών, αν δεν ληφθεί υπόψη μία εφάπαξ φορολογική έκπτωση που αυξάνει το έλλειμμα κατά 20 δισ. ευρώ το 2019.
ΕΕ: Παρακολουθούμε με προσοχή
Με προσοχή θα παρακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση την επίδραση των ανακοινώσεων που έκανε ο πρόεδρος Μακρόν στο γαλλικό έλλειμμα και τους όρους χρηματοδότησής τους, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί.
«Είμαστε σε διαρκή επαφή με τις γαλλικές αρχές», πρόσθεσε ο Μοσκοβισί.
Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-12-11 13:00:54

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ