Βρετανία: Παραίτηση-σοκ 2 μέρες μετά τη συμφωνία εντός της κυβέρνησης για το Brexit

Την παραίτησή του από τη θέση του Υπουργού για τις διαπραγματεύσεις του Brexit υπέβαλε αργά το βράδυ της Κυριακής ο David Davis, αφήνοντας την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι χωρίς τον βασικό διαπραγματευτή της κυβέρνησής της με τις Βρυξέλλες.

Τα βρετανικά ΜΜΕ χαρακτηρίζουν την παραίτηση «πολιτική βόμβα» καθώς έρχεται δύο μόλις ημέρες μετά τη δραματική 12ωρη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στην επίσημη εξοχική πρωθυπουργική κατοικία η οποία είχε καταλήξει σε συμφωνία για τα επόμενα βήματα της χώρας στη διαπραγμάτευση σχετικά με τους όρους αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πολιτικοί παρατηρηρητές στη βρετανική πρωτεύουσα εκτιμούν οτι δεν αποκλείεται η κίνηση αυτή του κορυφαίου στελέχους των Συντηρητικών να πυροδοτήσει και άλλες αποχωρήσεις από την κυβέρνηση Μέι (με κορυφαίο από τα ονόματα που ακούγονται αυτό του Υπ. Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον), ενώ δεν θεωρείται απίθανο το ενδεχόμενο πίσω απ’αυτήν να κρύβεται μια «ανταρσία» με τελική κατάληξη την ανοιχτή αμφισβήτηση της ίδιας της Μέι με την εκκίνηση επίημης διαδικασίας επιβεβαίωσης της ηγεσίας της με ψηφοφορία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος.
Στην επιστολή παραίτησής του, που δόθηκε αργά το βράδυ στη δημοσιότητα, ο πρώην Υπουργός απορρίπτει απερίφραστα το κυβερνητικό σχέδιο που συμφωνήθηκε την Παρασκευή και το χαρακτήρίζει «αδύναμο».

DD letter… wow pic.twitter.com/CPh9Zlla9t
— Harry Cole (@MrHarryCole) July 8, 2018

Τις αιτιάσεις του πρώην στενού συνεργάτη της απορρίπτει στην απάντησή της η Βρετανή πρωθυπουργός. Σε κάθε περίπτωση, όποιες κι αν είναι οι εξελίξεις, η θέση της Μέι γίνεται ιδιαίτερα δύσκολη και εκτιμάται οτι αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πολιτική κρίση της θητείας της.

ΠΗΓΗ: BBC, The Guardianwww.ert.gr

2018-07-09 02:29:04

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ