Βρυξέλλες: Το «αγκάθι» του μεταναστευτικού στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής (video)

Το προσφυγικό/ μεταναστευτικό, το Brexit και η λειτουργία της Ευρωζώνης θα βρεθούν επί τάπητος στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Συνόδου της Ευρωζώνης, που πραγματοποιούνται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες. Την ίδια ώρα, με διαφορετική ατζέντα, όσον αφορά την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, προσέρχονται στις Βρυξέλλες οι ηγέτες των 28 κρατών – μελών.
Τουσκ:Εάν δεν υπάρξει συμφωνία τότε θα δείτε πραγματικά σκληρές προτάσεις
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, φοβούμενος ότι η απουσία ευρωπαϊκής λύσης θα τροφοδοτήσει σκληρότερες αποφάσεις από αυτές που προτείνει δήλωσε προσερχόμενος:»Κάποιοι ίσως θεωρούν ότι είμαι πολύ σκληρός στις προτάσεις μου για τη μετανάστευση. Αλλά πιστέψτε με, εάν δεν συμφωνήσουμε σε αυτές, τότε θα δείτε κάποιες πραγματικά σκληρές προτάσεις από ορισμένους πολύ σκληρούς τύπους». Πρόσθεσε ότι η εναλλακτική στους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι το «χαοτικό περαιτέρω κλείσιμο των συνόρων».

Τσίπρας: Να υπάρξουν συλλογικές ευρωπαϊκές λύσεις 
Την πάγια θέση της Ελλάδας για την ανάγκη να υπάρξουν συλλογικές ευρωπαϊκές λύσεις για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού, που θα συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο, αναμένεται να υπερασπιστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Επίσης, ο κ. Τσίπρας αναμένεται:
-Να διεκδικήσει την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του «Δουβλίνου» σε δίκαιη κατεύθυνση.
-Να διεκδικήσει επιπλέον στήριξη σε ευρωπαϊκές χώρες πρώτης υποδοχής και λήψη μέτρων σε περίπτωση κρίσης.
-Να στηρίξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης χωρών προέλευσης και διέλευσης. Έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών και άνοιγμα/αναβάθμιση των διόδων νόμιμης εισόδου προσφύγων στην Ευρώπη από την Αφρική και την Τουρκία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να τεθούν δύο μείζονα ζητήματα:
Για τις ροές κεντρικής και ανατολικής Μεσογείου να τεθεί η γαλλο-ισπανική πρόταση για τη δημιουργία hotspots, όπως έχει η Ελλάδα, σε Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία vs και η ιταλο-αυστριακή να επιστρέφονται όλοι στην Αφρική, ύστερα από συμφωνίες με την Τυνησία και τη Λιβύη.
Για τις ροές της ανατολικής Μεσογείου να διατυπωθεί η πρόταση της καγκελαρίου της Γερμανίας Μέρκελ για περιορισμό των δευτερογενών ροών στο πλαίσιο πολυμερών σχημάτων με μέτρα στήριξης σε χώρες πρώτης υποδοχής vs γραμμής CSU και της Αυστρίας για κλείσιμο των συνόρων και τη δημιουργία μίνι Σένγκεν.
Μέρκελ: Προέχει να μιλήσουμε με τις χώρες της Αφρικής
«Μπορούμε να συζητήσουμε για την αποβίβαση των μεταναστών στην Αφρική, αλλά χρειάζεται πρώτα να μιλήσουμε με αυτές τις χώρες» δήλωσε προσερχόμενη η Άνγκελα Μέρκελ.
Μακρόν:Θέλουμε εθνικές λύσεις ή πιστεύουμε στις ευρωπαϊκές λύσεις
«Αυτή η σύνοδος κορυφής θα είναι η ευκαιρία για μία σημαντική συζήτηση για την μετανάστευση. Η Ευρώπη ζει με αυτήν από το 2015. Ολοι αντιμετωπίζουμε μία απλή επιλογή: θέλουμε εθνικές λύσεις ή πιστεύουμε στις ευρωπαϊκές λύσεις και την συνεργασία; Σε ό,τι με αφορά, θα υπερασπισθώ ευρωπαϊκές λύσεις μέσω συνεργασίας, εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κατ΄εφαρμογήν του Σένγκεν. Εχουμε ανάγκη την συνεργασία στο πλαίσιο των ισχυουσών συμφωνιών και τον εκσυγχρονισμό τους. Υπάρχει δουλειά να γίνει πέρα από τα σύνορα της Ευρώπης, για τα σύνορα της Ευρώπης και εντός της Ευρώπης με βάση δύο αρχές: την υπευθυνότητα και την αλληλεγγύη» δηλώνει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Έτοιμος να συνεργαστεί με τη Μέρκελ, ο Φινλανδός πρωθυπουργός
Έτοιμη να συνεργαστεί με τη Γερμανία είναι η Φινλανδία, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Γιούχα Σίπιλα. «Έχουμε πρακτικά προβλήματα (στις δευτερογενείς μεταναστευτικές ροές) στη Φινλανδία και η Φινλανδία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Γερμανία», δήλωσε ο Σίπιλα πριν τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.
Κόντε:Θέλουμε πράξεις, όχι λόγια
«Πιστεύουμε ότι η ιταλική πρόταση για την μετανάστευση είναι λογική. Η Ιταλία δεν θέλει λόγια , θέλει πράξεις για την μετανάστευση», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας,Τζουζέπε Κόντε.
Σάντσεθ: Θα πρέπει να επιδείξουμε αλληλεγγύγη, ιδιαίτερα στη Γερμανία
«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια κοινή απάντηση σε μια κοινή πρόκληση, η οποία είναι η μετανάστευση και θα πρέπει να συνδυάσουμε την υπευθυνότητα με την αλληλεγγύη», δηλώνει ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ. «Υπευθυνότητα προκειμένου να ελέγξουμε τα σύνορά μας, να εντείνουμε τη διεθνή και εξωτερική διάσταση της μεταναστευτικής πολιτικής. Και αλληλεγγύη επίσης σε ό,τι αφορά άλλες χώρες, ιδιαίτερα στη Γερμανία, που τώρα βιώνει μια πολιτική κρίση», πρόσθεσε.
Επίσης, δήλωσε ότι «Θα έχουμε μια συνάντηση τετ-α-τετ με την πρωθυπουργό (Τερέζα) Μέι … Ανυπομονώ να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις και αυτή την εποικοδομητική προσέγγιση που έχει η ισπανική κυβέρνηση».
Ερωτηθείς για το εάν είναι απογοητευμένος με την αργή πρόοδο στο θέμα του Brexit, ο Σάντσεθ δήλωσε: «Όχι, δεν θα το έλεγα αυτό. Σίγουρα όχι».
Ρούτε: Δεν περιμένω συνολική συμφωνία για την μετανάστευση
«Η Ευρώπη δεν είναι προετοιμασμένη σε περίπτωση νέας αύξησης του αριθμού των μεταναστών…Δεν περιμένω συνολική συμφωνία για την μετανάστευση στην σύνοδο, αλλά σημαντικά πρώτα βήματα…Συμφωνίες για την μετανάστευση όπως αυτή με την Τουρκία είναι εφικτές και αλλού», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μάρκ Ρούτε.
Πελεγκρίνι:Ύψιστη προτεραιότητα η προστασία των εξωτερικών συνόρων
«Η ύψιστη προτεραιότητα αυτήν την στιγμή είναι η προστασία των εξωτερικών συνόρων. Πρώτα πρέπει να αρχίσουμε να κάνουμε αυτό και μετά να συνεχίσουμε να συζητούμε τι συμβαίνει στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας,Πέτερ Πελεγκρίνι.
Μπετέλ: Οι «κόκκινες» γραμμές δεν οδηγούν σε συμφωνία
«Πιστεύω ότι πρέπει να συζητήσουμε τα πάντα. Εάν έχουμε χώρες που λένε αυτό κι΄εκείνο και ότι υπάρχει μια κόκκινη γραμμή , δεν θα φθάσουμε ποτέ σε συμφωνία. Η νόμιμη μετανάστευση πρέπει να είναι ο κανόνας. Υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που έχουν φθάσει σε διαφορετικές χώρες και στην συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την Γερμανία. Το κατανοώ όταν η Γερμανία λέει: «Γιατί πρέπει να διαχειριζόμαστε εμείς τα πάντα;» δήλωσε ο Ξαβιέ Μπετέλ, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, πριν από την έναρξη της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής
Ορμπάν: Το κύριο θέμα είναι η δημοκρατία στην Ευρώπη
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν δήλωσε ότι το κύριο θέμα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής δεν είναι η μετανάστευση, αλλά η δημοκρατία στην Ευρώπη, είναι τι πιστεύουν οι άνθρωποι, τι πρέπει να γίνει».
Πιέσεις  από την Πολωνία για αυστηρότερους ελέγχους των εξωτερικών συνόρων
«Ευτυχής που ο ευρωπαϊκός διάλογος για την μετανάστευση έχει πάρει την κατεύθυνση που πάντοτε θέλαμε…η Πολωνία θέλει να δοθούν κίνητρα στους ανθρώπους να μείνουν στις χώρες καταγωγής τους, αντί να μεταναστεύουν. Η Πολωνία απορρίπτει την ιδέα των υποχρεωτικών ποσοστώσεων. Η Πολωνία θα ασκήσει πιέσεις για αυστηρότερους ελέγχους των εξωτερικών συνόρων, για να δοθεί βοήθεια στις τρίτες χώρες να κρατήσουν τους μετανάστες» δήλωσε ο Ματέους Μοραβιέτσκι, πρωθυπουργός της Πολωνίας.
Για το θέμα του προϋπολογισμού της ευρωζώνης: «Εάν οι χώρες της ευρωζώνης θέλουν χωριστό προϋπολογισμό, αυτός δεν πρέπει να θέσει σε κίνδυνο τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Απέναντι στην Ρωσία, «οι κυρώσεις θα πρέπει να συνεχισθούν».
Η Πολωνία θα συνεχίσει την μεταρρύθμιση του δικαστικού της συστήματος για να γίνει περισσότερο αποτελεσματικό.
Όχι, από χώρες της Β.Αφρικής και Βαλκανίων για Κέντρα Υποδοχής
Την ίδια ώρα, οι χώρες της βόρειας Αφρικής και των Βαλκανίων δεν ενδιαφέρονται να φιλοξενήσουν κέντρα υποδοχής προσφύγων Το σχέδιο που στηρίζουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής των προσφύγων και των μεταναστών σε χώρες της Βόρειας Αφρικής, αλλά και στα Βαλκάνια, φαίνεται να προσκρούει στις αντιδράσεις των εν λόγω χωρών.
Μαρόκο
Οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι δεν θα δημιουργήσουν τέτοια κέντρα. Κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι «το βασίλειο δεν θα χρησιμεύσει ως η αστυνομία της Ευρώπης». Ωστόσο άλλη πηγή επεσήμανε ότι «το Μαρόκο θα υπογράψει μια συμφωνία προς αυτή την κατεύθυνση υπό ορισμένους όρους».
Τυνησία
Είναι μία από τις σοβαρότερες υποψήφιες χώρες, εξαιτίας της σταθερότητας που επικρατεί εκεί. Όμως πέρυσι ο Τυνήσιος πρωθυπουργός Γιούσεφ Χάλεντ είχε απορρίψει τη σχετική πρόταση της ΕΕ.
Αλγερία
Η χώρα δεν αποτελεί σημαντικό πέρασμα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από την Αφρική που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη.
Παρόλα αυτά έχει απορρίψει την ιδέα να δεχθεί κέντρα προσφύγων, με τον πρωθυπουργό Άχμεντ Ουγιαχία να επισημαίνει ότι θα πρέπει να στέλνονται πίσω στις χώρες καταγωγής τους. Πέρυσι η Αλγερία απέλασε εκατοντάδες πρόσφυγες, αφήνοντάς τους στα σύνορα με τον Νίγηρα, στην έρημο Σαχάρα.
Λιβύη
Η χώρα σπαράσσεται από εμφύλιο πόλεμο μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011. Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στην Τρίπολη ελέγχει μόνο κάποια μέρη της χώρας. Παράλληλα η Λιβύη έχει αναχθεί σε βασικό πέρασμα για τους Αφρικανούς πρόσφυγες και μετανάστες που επιθυμούν να περάσουν στην Ευρώπη.
Αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι απορρίπτει κατηγορηματικά την ιδέα δημιουργίας καταυλισμών στο έδαφός της.
Αίγυπτος
Και το Κάιρο είναι αντίθετο στη δημιουργία τέτοιων καταυλισμών στη χώρα. Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι οι βασικές αιτίες της παράτυπης μετανάστευσης είναι η φτώχεια, η ανεργία και η πολιτική αστάθεια.
Νίγηρας
Πρόκειται για μία ακόμη χώρα υποψήφια για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής προσφύγων, κυρίως επειδή πρόκειται για μια από τις βασικές χώρες διέλευσης όσων ανθρώπων κατευθύνονται προς τα βόρεια. Επίσης ο Νίγηρας φιλοξενεί μεγάλο αριθμό προσφύγων που έχουν ήδη απελαθεί ή που επιστρέφουν στις χώρες καταγωγής τους.
Αλβανία
Η κυβέρνηση της χώρας απορρίπτει την πρόταση η βαλκανική χώρα να φιλοξενήσει κέντρα υποδοχής για μετανάστες και πρόσφυγες που θέλουν να φθάσουν σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα χθες μιλώντας στην Bild.
πΓΔΜ
Η κυβέρνηση της χώρας έχει κάνει ανάλογες ανακοινώσεις.
Πηγή:ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-06-28 14:19:04

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ