Γαλλία: Πυρκαγιά και όχι βόμβα προκάλεσε την τραγωδία της EgyptAir

Το αεροπορικό δυστύχημα του 2016 με αεροσκάφος της EgyptAir, το οποίο εκτελούσε την πτήση Παρίσι-Κάιρο και στο οποίο σκοτώθηκαν και οι 66 επιβαίνοντες, πιθανόν να προκλήθηκε από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο πιλοτήριο, αποφάνθηκαν γάλλοι εμπειρογνώμονες. Το γεγονός αυτό έρχεται σε αντίθεση με το πόρισμα των αιγυπτιακών αρχών ότι έκρηξη βόμβας ενδεχομένως να προκάλεσε το δυστύχημα. Είναι σπάνιο οι εμπειρογνώμονες να σχολιάζουν δημοσίως υπόθεση εμπιστευτική, ενώ σύμφωνα με διαρροή «υπάρχουν πολιτικές διαφωνίες ανάμεσα στη Γαλλία και στην Αίγυπτο σχετικά με την έρευνα».
«Η BEA θεωρεί ότι η πιθανότερη υπόθεση είναι να ξέσπασε φωτιά μέσα στο πιλοτήριο την ώρα που το αεροπλάνο πετούσε σε σταθερό ύψος και η φωτιά να εξαπλώθηκε γρήγορα προκαλώντας την απώλεια του ελέγχου του αεροσκάφους», ανακοίνωσαν Γάλλοι εμπειρογνώμονες. Αιγύπτιοι αξιωματούχοι έχουν ανακοινώσει ότι βρέθηκαν ίχνη εκρηκτικών στα διαμελισμένα πτώματα των επιβαινόντων που ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια του αεροσκάφους.

Accident EgyptAir en mai 2016: le BEA privilégie l’hypothèse d’un incendie à bord #AFP
— Agence France-Presse (@afpfr) July 6, 2018

Μετά την συντριβή, λόγω έκρηξης βόμβας, ενός αεροσκάφους της Metrojet που μετέφερε ρώσους τουρίστες από το θέρετρο του Σαρμ ελ Σέιχ στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Οκτώβριο του 2015, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 224 επιβαίνοντες, αιγύπτιοι αξιωματούχοι είχαν αρχικά διαψεύσει τις υποψίες ότι το συγκεκριμένο δυστύχημα προκλήθηκε από την έκρηξη βόμβας.
Ωστόσο, ούτε η Γαλλία ούτε οι ΗΠΑ υποψιάζονταν εκρηκτικό μηχανισμό για τη συντριβή του αεροπλάνου της EgyptAir. Το Ισλαμικό Κράτος είχε αναλάβει την ευθύνη για την έκρηξη στο αεροπλάνο της Metrojet διευκρινίζοντας μάλιστα ότι μέλη του είχαν μεταφέρει τα εκρηκτικά πάνω στο αεροσκάφος μέσα σε ένα τενεκεδάκι αναψυκτικού.
«Οι προτάσεις της BEA σχετικά με την περαιτέρω έρευνα στα συντρίμμια και στα μαύρα κουτιά, απ΄ό,τι γνωρίζουμε, δεν εφαρμόστηκαν. Τα στοιχεία της έρευνας που ήδη έχουν συγκεντρωθεί από την Αίγυπτο-περιλαμβανομένων εκείνων που προσκομίστηκαν από την BEA–προστατεύονται από την αιγυπτιακή δικαστική έρευνα», προστίθεται στην ανακοίνωση, ενώ επισημαίνεται ότι τυπικά η έρευνα έχει κλείσει, δύο χρόνια από την αεροπορική τραγωδία.
Δώδεκα από τα θύματα του αεροπορικού δυστυχήματος τον Μάιο 2016 ήταν γάλλοι υπήκοοι.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuterswww.ert.gr

2018-07-07 17:00:15

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ