Γ. Κακλίκης: Καταργείται η δημοκρατία του Ατατούρκ από τη νέα ισλαμιστική Τουρκία (audio)

Η Τουρκία αλλάζει σελίδα, ο κ. Ερντογάν θέλησε αυτό να το τονίσει και με άλλον έναν τρόπο δηλ. με τελετή ανάλογη αυτής της ανάληψης καθηκόντων των προέδρων στις ΗΠΑ. Αυτό δήλωσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή, ο πρέσβης επί τιμή, κ. Γιώργος Κακλίκης και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με το καινούργιο σύνταγμα ο Ερντογάν έχει θέσει τα θεμέλια για ένα σύστημα που καταργεί την αστική ελίτ, τα δημόσια ιδρύματα και το κοινοβούλιο.

Πρόκειται, τόνισε ο κ. Κακλίκης, για του ενός ανδρός αρχή, έχει τον απόλυτο έλεγχο της εξουσίας και έγινε το πρώτο βήμα προς την κατάργηση της δημοκρατίας που είχε ιδρύσει ο Ατατούρκ.
Ο κ. Κακλίκης δήλωσε ότι έτσι όπως εξελίσσεται η νέα Τουρκία, έχει μερικά έντονα χαρακτηριστικά, είναι ισλαμιστική, αυταρχική, πολύ εθνικιστική και έντονα αντιδυτική. Αυτό το τελευταίο, τόνισε, είναι πιθανόν να ενταθεί και γεννάται το ερώτημα πως θα είναι από δω και μπρος οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση. Ο κ. Ερντογάν φαίνεται ότι τραβάει το δικό του δρόμο, και ότι θέλει να μιλάει, όπως έχει δείξει κατ’ επανάληψη, από θέση ισχύος και ισότητας στους ισχυρούς της Δύσης.
Ο κ. Κακλίκης πρόσθεσε ότι η εσωστρέφεια που για ορισμένες στιγμές, φάνηκε να διακατέχει την Τουρκία, ήταν φυσικό να υπάρχει, αλλά η βασική τάση της δεν είναι να κλειστεί στο καβούκι της, αυτό που επιδιώκει είναι να είναι παρούσα στην περιοχή και αυτό φαίνεται με την εξωτερική πολιτική που ασκεί αλλά και με τους διαρκούς αυξανόμενους εξοπλισμούς της.
Σχετικά με τη Δύση και τη στάση που θα κρατήσει, ο κ. Κακλίκης τόνισε ότι δείχνει τη δυσαρέσκειά της προς το παρόν στην Τουρκία, για τον λόγο αυτό και δεν υπήρχαν ευρωπαίοι ηγέτες στην τελετή ορκωμοσίας, την έχει όμως στο πρόγραμμά της, την θεωρεί πυλώνα και αρκετοί στο χώρο της δύσης θεωρούν ότι μια αρκετά ισχυρή Τουρκία, είναι αρκετά χρήσιμη για όσα η Δύση προγραμματίζει για την ευρύτερη περιοχή.
Ο κ. Κακλίκης δήλωσε ακόμα σε σχέση με τη στάση Ερντογάν έναντι της Ελλάδας πως ελπίζει ότι ο κ. Ερντογάν ήρεμος και με την απόλυτη εξουσία πλέον στα χέρια του, δεν θα αναγκαστεί να υψώσει τους τόνους έναντι της Ελλάδας.Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε την εξέλιξη που παρουσιάζει το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας, την επικείμενη καθέλκυση ενός αεροπλανοφόρου τουρκικής κατασκευής, τους περιπάτους του ερευνητικού Φατίχ. Όλα αυτά δείχνουν ότι κάποιες βλέψεις και χρειάζεται μεγάλη προσοχή από την ελληνική πλευρά. Αυτό σημαίνει όχι απομόνωση και διατήρηση όσων γίνεται περισσότερων διαύλων επικοινωνίας για να μην υπάρξουν ατυχήματα από παρανοήσεις.
Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμαwww.ert.gr

2018-07-10 11:23:40

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ