Γ. Χουλιαράκης: Το πρώτο κρίσιμο βήμα – Επιφυλάξεις από την αντιπολίτευση (video)

Με την κυβερνητική πλειοψηφία να στηρίζει και σύσσωμη την αντιπολίτευση να καταψηφίζει, κυρώθηκαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο ισολογισμός και ο απολογισμός του οικονομικού έτους 2016. Στο επίκεντρο ωστόσο της αντιπαράθεσης βρέθηκε ο προϋπολογισμός του 2019, για το οικονομικό έτος 2019, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, να κάνει λόγο για πρώτο βήμα μιας σειράς στοχευμένων μέτρων, ενώ αντίθετα η ΝΔ να υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο συνιστά «το κύκνειο άσμα μιας κυβέρνησης που κόστισε ακριβά στη χώρα.»

Η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού στην αρμόδια διαρκή επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί σε 4 συνεδριάσεις. Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής θα ξεκινήσει στις 12 Δεκεμβρίου, θα ολοκληρωθεί μέσα σε πέντε συνεδριάσεις, έως την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018.
«Η συζήτηση που θα γίνει, θα νοηματοδοτήσει επί της ουσίας, μια νέα εποχή για τα οικονομικά του έτους 2019 αλλά θα νοηματοδοτήσει και την ουσιαστική έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, αφού τυπικά τον Αύγουστο υπήρξε η έξοδος από τις 8ετείς μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης παραλαμβάνοντας τον προϋπολογισμό σε ψηφιακή μορφή (στικάκι).
«Πρόκειται για το πρώτο κρίσιμο βήμα»
«Πέραν από την ακύρωση του μέτρου της περικοπής  σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, ο προϋπολογισμός αυτός είναι ο πρώτος, από το 2008, που περιλαμβάνει μια καθαρή δημοσιονομική επέκταση της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ, της τάξης των 910 εκατομμυρίων ευρώ», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και τόνισε ότι «είναι το πρώτο κρίσιμο βήμα για την αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής».
«Χαίρομαι που η αντιπολίτευση χαιρετίζει τη μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης για την ακύρωση του μέτρου περικοπής των προσωπικών διαφορών κύριων και επικουρικών συντάξεων που ενσωματώνει ο προϋπολογισμός του 2019″, απάντησε ο Γιώργος Χουλιαράκης και πρόσθεσε ότι θα περίμενε από την αντιπολίτευση να τοποθετηθεί αφού μελετήσει τον προϋπολογισμό.
«’Εχουμε τον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό που μειώνει τον ΕΝΦΙΑ, που μειώνει τις ασφαλιστικές εισφορές στους ελεύθερους επαγγελματίες, μειώνει ή καταργεί το τέλος επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες και που ακυρώνει το μέτρο της μείωσης των συντάξεων», δήλωσε από την Ολομέλεια ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς και κάλεσε την ΝΔ να αποφασίσει «σε ποιο είδος κριτικής θα στρατοπεδεύσει»
ΝΔ: «Το σχέδιο του προϋπολογισμού συνιστά το κύκνειο άσμα της σημερινής διακυβέρνησης»
«Ληστεύετε τους πάντες, κάνετε επαναδιανομή ολίγων από τα ληστευθέντα και εμφανίζεστε εδώ ως εκπρόσωποι του σοσιαλισμού κι ως «Αη Βασίληδες» που δίνουν δώρα», απάντησε ο Νίκος Δένδιας, στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά, ο οποίος εγκάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση για «σύγχυση και ανερμάτιστη κριτική προς την κυβέρνηση».
«Η ΝΔ χαίρεται για τη μη περικοπή των συντάξεων. Θεωρούμε ότι η ελληνική κοινωνία, σε αυτή τη συγκυρία δεν άντεχε περαιτέρω περικοπή των συντάξεων. Θεωρούμε όμως ότι ο προϋπολογισμός, θα οδηγήσει σε αντίληψη των αδιεξόδων που η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δημιουργεί», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.
«Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τα αχρείαστα υπερπλεονάσματα, όταν αυτά οφείλονται στην υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, στις κατασχέσεις, στα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και στην εσωτερική στάση πληρωμών. Η κυβέρνηση πανηγυρίζει γιατί θα μειώσει κάποιους φόρους, μη υλοποιώντας τα περίφημα αντίμετρα και γκρεμίζοντας το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, όταν η ίδια επέβαλε 29 νέους φόρους, ανεβάζοντας τον συνολικό λογαριασμό των μέτρων λιτότητας μέχρι σήμερα στα 9,5 δισ. ευρώ. Ο συνδυασμός ανικανότητας, αλαζονείας και θράσους έχει αποκόψει την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα από την πραγματικότητα», ανέφερε μεταξύ άλλων, ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας.
ΠΟΤΑΜΙ: «Προϋπολογισμός με το μυαλό στις κάλπες»
«H κυβέρνηση κατέθεσε έναν καθαρά προεκλογικό προϋπολογισμό. Η μοναδική επιδίωξη του κ.Τσίπρα είναι να κερδίσει εκλογικό ακροατήριο κι αυτή την επιδίωξη υπηρετούν οι επιλογές του» σχολίασε το Ποτάμι για τον προϋπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση. Ανακοίνωση του κόμματος αναφέρει ότι «η αναίρεση του μέτρου μείωσης των συντάξεων που οι ίδιοι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είχαν ψηφίσει ως συνέπεια των τυχοδιωκτικών επιλογών τους, δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς.»
«Δεν είναι ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός δεδομένου ότι είμαστε σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προχωρήσει σε αξιολόγηση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, που έχουν πιάσει ταβάνι, θα προχωρήσει σε αξιολόγηση για τη στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, για την καθυστέρηση στις ιδιωτικοποιήσεις, για τις αλλαγές στο Δημόσιο», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς.
ΔΗΣΥ:» Έχουν υπογραφεί δεσμεύσεις οι οποίες συνιστούν βαρύ πρόγραμμα για τη χώρα»
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Ανέφερε επίσης ότι ο προϋπολογισμός αυτός, όπως και οι προηγούμενοι, έχει κεντρικό στόχο την επίτευξη υπερβολικών πρωτογενών πλεονασμάτων. «Από εκεί που μιλούσαμε για ελλείμματα, φτάσαμε στο άλλο άκρο. Να κυνηγούμε ανέφικτα υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα», είπε ο κ. Θεοχαρόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι ο προϋπολογισμός του 2019 έχει κυκλική ανακύκλωση της φτώχειας.
ΚΚΕ: «Μεταμνημονιακή εποχή με 700 νόμους να ισχύουν στο ακέραιο και να μην καταργείται κανένας»
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης ανέφερε ότι ο «μεταμνημονιακός προϋπολογισμός και η μεταμνημονιακή εποχή», έχουν δεσμεύσεις μέχρι 2060, με μέτρα για τα πλεονάσματα, με μέτρα που θα εφαρμόζονται από το 2019 και από το 2020. Ο κ. Παφίλης αναφέρθηκε και στις συντάξεις: «Η ΝΔ χαιρετίζει. Κόψατε 15 φορές εσείς και 15 φορές ο ΣΥΡΙΖΑ τις συντάξεις και πανηγυρίζετε που δεν κόβονται και άλλο. Αυτό είναι αίσχος για εμάς».
ΠΗΓΗ:ΕΡΤ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετική είδηση:Κατατέθηκε ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός-Σύσκεψη στο Μαξίμου (video)www.ert.gr

2018-11-21 20:50:44

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ