Διαρροή του πηγαίου κώδικα των Windows XP στο Διαδίκτυο

0
75

O πηγαίος κώδικας των Windows XP μαζί με εκείνον του Windows Server 2003 διέρρευσε στο διαδίκτυο μέσα σε αρχεία torrent.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο πηγαίος κώδικας μίας -έστω και παλαιάς- έκδοσης του λειτουργικού συστήματος της Microsoft διαρρέει online, όπως σημειώνει το Verge, ενώ το ηλεκτρονικό μέσο σημειώνει ότι έχει εξετάσει τα επίμαχα αρχεία και επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για αυθεντικό κώδικα των Windows XP. Θα πρέπει στο σημείο αυτό να τονιστεί ότι δεν είναι λίγες οι εταιρείες σε παγκόσμιο επίπεδο που εξακολουθούν να  χρησιμοποιούν τα Windows XP, παρόλο που αυτά δεν υποστηρίζονται πλέον επισήμως από τη Microsoft.

Είναι εύλογο το ότι η διαρροή του πηγαίου κώδικα του λειτουργικού συστήματος έφερε αρκετή ανησυχία σε όσους ακολουθούν την προαναφερθείσα πρακτική, αφού η online κυκλοφορία αυτών των αρχείων θα μπορούσε να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από πολλούς ανθρώπους και προγραμματιστές με κακόβουλους σκοπούς.

Μπορεί η επίσημη υποστήριξη των Windows XP να έχει σταματήσει από το 2014, αλλά η Microsoft έσπευσε να ανταποκριθεί στην επίθεση του κακόβουλου λογισμικού WannaCry που είχε ως κεντρικό στόχο του τα Windows XP το 2017. Το αποτέλεσμα ήταν να διαθέσει η Microsoft ένα κατάλληλο patch για τα Windows XP, αρκετό καιρό μετά το πέρας της υποστήριξης του λειτουργικού συστήματος.

Δεν έχει καταστεί σαφές εάν αυτή η διαρροή απαιτεί τη λήψη ειδικών μέτρων, όπως αυτά που περιγράφονται παραπάνω, αλλά το ζήτημα είναι ότι δεν είναι λίγα τα αρνητικά σενάρια που εξυφαίνονται γύρω από τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει η μαζική διάθεση του πηγαίου κώδικα ενός ευρέως χρησιμοποιούμενου λειτουργικού συστήματος, κυρίως αναφορικά με την ανάπτυξη κακόβουλου λογισμικού που θα ήταν ενσωματωμένο στον κώδικα αυτό.

Σε κάθε περίπτωση, η καλύτερη μορφή προστασίας από τέτοιου είδους φαινόμενα θα ήταν -το δίχως άλλο- η χρήση της τελευταίας έκδοσης των Windows από μια επιχείρηση ή ένα φορέα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ