Διαστάσεις παίρνει η « εθνική ανυπακοή» στην Αρμενία

Διαδηλωτές στην Αρμενία απέκλεισαν σήμερα μερικούς δρόμους που οδηγούν στην πρωτεύουσα Γερεβάν, αλλά κι έναν δρόμο που οδηγεί στο αεροδρόμιο, μετά το κάλεσμα του ηγέτη της αντιπολίτευσης Νικόλ Πασινιάν για μία εθνική διαμαρτυρία ανυπακοής.
Το κυβερνών Ρεπουμπλικανικό Κόμμα εμπόδισε την προσπάθεια του Πασινιάν ν’ αναλάβει σήμερα πρωθυπουργικά καθήκοντα. Τον Πασινιάν υποστηρίζουν και πολλοι νέοι, που αυτοί κυρίως, έχουν βγεί τους δρόμους διαμαρτυρόμενοι.
“Θα μείνουμε εδώ,” δήλωσε στο Reuters ο 19χρονος Ντέιβιντ, που είναι μεταξύ των διαδηλωτών που μπλόκαραν τον δρόμο προς το αεροδρόμιο.
Παράλληλα, οι διαδηλωτές έχουν αποκλείσει αρκετούς δρόμους στο κέντρο της πρωτεύουσας.Από τις διαμαρτυρίες έχουν προκληθεί προβλήματα στις μετακινήσεις με το προαστιακό σιδηροδρομικό δίκτυο, σύμφωνα με τοπικούς υπευθύνους.
Ο αντιπολιτευόμενος ηγέτης της Αρμενίας και οι υποστηρικτές του δεν θα εγκαταλείψουν την εκστρατεία τους πολιτικής ανυπακοής, δήλωσε σήμερα ο ίδιος ο Πασινιάν στο Reuters.
«Η μόνη μου δύναμη είναι ο λαός μου. Δεν θα εγκαταλείψουμε», σημείωσε κατά τη διάρκεια της μεγάλης διαμαρτυρίας που γίνεται στο Γερεβάν.»Θα συνεχίσουμε την κινητοποίησή μας και την ανυπακοή», πρόσθεσε.
Στην ερώτηση αν θα υποβάλει ξανά υποψηφιότητα για την πρωθυπουργία στο κοινοβούλιο, μετά την χθεσινή απόρριψή της από τους βουλευτές, ο Πασινιάν απάντησε στο Reuters: «Θα σκεφτούμε και θα διαπραγματευτούμε».
Αν το κοινοβούλιο δεν καταφέρει για μια δεύτερη φορά να εκλέξει πρωθυπουργό, θα διαλυθεί και θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Ο Πασινιάν σημείωσε ότι, αν συμβεί αυτό, μία επιλογή που θα έχει το κίνημά του θα είναι να μποϋκοτάρει τις εκλογές.
Από τις 13 Απριλίου, η Αρμενία έχει βυθιστεί σε μια πολιτική κρίση άνευ προηγουμένου: οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πολλών δεκάδων χιλιάδων αντιπολιτευόμενων προκάλεσαν στις 23 Απριλίου την παραίτηση του Σερζ Σαρκισιάν, ο οποίος είχε εκλεγεί πρωθυπουργός έξι ημέρες νωρίτερα από τους βουλευτές, μετά την παραμονή του στην προεδρία για 10 χρόνια.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕwww.ert.gr

2018-05-02 08:53:05

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ