ΔΝΤ:Αναθεωρεί προς τα κάτω την ανάπτυξη τoυ 2018-Το χρέος μέρος της λύσης(video)

Η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2% φέτος προβλέπει το ΔΝΤ στην έκθεση του World Economic Outlook (WEO) έναντι 2,6% που προέβλεπε τον περασμένο Οκτώβριο. Το Ταμείο προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι της τάξης του 1,8% το 2019.
Το Ταμείο προβλέπει επίσης σταδιακή αποκλιμάκωση της ανεργίας στο 19,8% το 2018 από 21,5% πέρυσι και σταθεροποίηση του ελλείμματος ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο 0,8% του ΑΕΠ πέρυσι και φέτος και 0,6% το 2019. Ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει στο 0,7% φέτος απο 1,1% πέρυσι και 1,1% το 2019.
Για το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή το ΔΝΤ εκτιμά πως από 1,1% το 2017, ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 0,7% εφέτος και στο 1,1% σε μέσα επίπεδα το 2019.
Παράλληλα εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα γυρίσει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2023, όταν και οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα υποχωρήσουν.
Στην έκθεση του Ταμείου ξεκαθαρίζεται πως οι χώρες της ευρωζώνης θα εξέλθουν από την κρίση όταν αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων. «Στη ζώνη του ευρώ, η συνεχιζόμενη πρόοδος όσον αφορά στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι απαραίτητη για την εξάλειψη των κληρονομιών της κρίσης και για την άρση των σημαντικών περιορισμών στη χορήγηση πιστώσεων, κυρίως στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Πορτογαλία», αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ.
Την Τετάρτη θα δοθούν στη δημοσιότητα και οι νεότερες προβλέψεις του ΔΝΤ για την πορεία των πρωτογενών πλεονασμάτων και του χρέους.
Όμπσφελντ: το χρέος πρέπει να είναι μέρος μιας λύσης- πακέτο
Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Μορίς Όμπσφελντ κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης του Ταμείου για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook), απαντώντας σε ερώτηση της ανταποκρίτριας της ΕΤ στην Ουάσινγκτον Λένας Αργύρη επανέλαβε ότι το χρέος πρέπει να είναι μέρος μιας λύσης- πακέτο, που θα περιλαμβάνει τόσο τα απαραίτητα μέτρα ελάφρυνσης του όσο και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

We think that with debt relief and appropriate structural measures the economic prospects for #Greece can be positive going forward, hope to reach that soon #WEO #Obstfeld #SpringMeetingsIMF
— Lena Argiri (@lenaargiri) April 17, 2018

Ερωτηθείς για τη διάσταση που παρουσιάζουν οι προβλέψεις του Ταμείου με τις εκτιμήσεις των Ευρωπαίων και τα ενδεχόμενα προβλήματα που αυτό μπορεί να δημιουργήσει στην επίτευξη της συμφωνίας για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Μορίς Όμπσφελντ είπε πως «η συνεπής μας άποψη είναι ότι υπάρχει ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους και πρέπει να αποτελεί μέρος του πακέτου. Και νομίζουμε ότι με την ελάφρυνση του χρέους και τις κατάλληλες διαρθρωτικές πολιτικές, οι οικονομικές προοπτικές για την Ελλάδα μπορεί να είναι καλές».

Πηγή ΕΡΤwww.ert.gr

2018-04-17 18:26:40

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ