Δούναι και λαβείν για χάρη του Brexit και των τουρκικών εκλογών-Ανταπόκριση (video)

Ανταπόκριση από το Λονδίνο της Ευδοξίας Λυμπέρη
Η τριήμερη επίσκεψη του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Βρετανία μπορεί να είναι ανεπίσημη, ωστόσο αποτελεί πρώτης τάξεως υλικό προώθησης της εικόνας του στην Τουρκία εν όψει εκλογών στις 24 Ιουνίου. Μπορούμε εύκολα να αντιληφθούμε την δύναμη που έχει η εικόνα του Ερντογάν να γίνεται δεκτός από την βασίλισσα για τσάι ενώ μία φωτογραφία μαζί της μπορεί να είναι πολύ ωφέλιμη για τον Τούρκο ηγέτη. Την Τρίτη το απόγευμα θα έχει διμερή συνάντηση με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Ο κ. Ερντογάν ήρθε στην Αγγλία με αφορμή βρετανοτουρκικό φόρουμ το οποίο πραγματοποιήθηκε την Κυριακή. Εκεί ο Τούρκος ηγέτης δήλωσε ότι “η χώρα του θέλει να συνεχίσει τις οικονομικές σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς διακοπές μετά το Brexit” και μάλιστα να αυξηθεί το ποσό των εμπορικών συναλλαγών με την Βρετανία από τα 14 στα 17 δισεκατομμύρια ευρώ.
Από την άλλη πλευρά η Βρετανία ενδιαφέρεται έντονα να πουλήσει στη Τουρκία τεχνολογία για την κατασκευή μαχητικών αεροσκαφών που η Τουρκία θέλει να αναπτύξει στο έδαφος της αξία. Επίσης, η Ντάουνιγκ Στριτ ελπίζει ότι η συμφωνία με την Βρετανική Αεροδιαστημική (BAE Systems) είναι μόνο η πρώτη από πολλές προσοδοφόρες συμβάσεις όχι μόνο στη βιομηχανία όπλων αλλά και στους τομείς των φαρμακευτικών, χημικών, υπηρεσιών και τεχνολογίας. Η κ. Μέι και ο Τούρκος πρόεδρος πρόκειται να συζητήσουν επίσης το Κυπριακό, όπου τα δύο έθνη δρουν ως εγγυητικές δυνάμεις.
Ο Τούρκος ηγέτης μίλησε νωρίς το πρωί της Δευτέρας στην δεξαμενή σκέψης Chatham House όπου αναφέρθηκε σε θέματα όπως η εξόρυξη υδρογονανθράκων λέγοντας ότι δεν μπορεί να γίνονται “μονομερώς χωρίς την συμβολή της τουρκικής πλευράς”. Μάλιστα εξαπέλυσε απειλές λέγοντας ότι η ασφάλεια της ανατολικής Μεσογείου βρίσκεται σε κίνδυνο εξαιτίας των Κυπριακών επιχειρήσεων ενώ για το Κυπριακό έριξε την ευθύνη στην ελληνοκυπριακή πλευρά για την μη εξεύρεση λύσης. Για τη Μέση Ανατολή εξέφρασε την αντίρρησή του με την αμερικανική πολιτική στην περιοχή, η οποία ανατρέπει όσες προσπάθειες έχουν γίνει έως τώρα και απειλεί την ειρήνη.
Όταν δε ρωτήθηκε για τα ανθρώπινα δικαιώματα είπε ότι όλοι οι συλληφθέντες στην Τουρκία, ακαδημαϊκοί, συγγραφείς, δημοσιογράφοι και ακτιβιστές είναι “τρομοκράτες”.
Διαδηλώσεις – Αντιδράσεις
Υπάρχουν όμως πολλές αντιδράσεις στην επίσκεψη Ερντογάν από την κουρδική κοινότητα, από εργατικά σωματεία, ανθρωπιστικές και δημοσιογραφικές οργανώσεις οι οποίοι ακολουθούν τον Τούρκο πρόεδρο όπου πηγαίνει και διαδηλώνουν εναντίον του.
Αύριο θα πραγματοποιηθεί διαδήλωση έξω από την Ντάουνικγ Στριτ την ώρα που η κα Μέι θα συναντήσει τον κο Ερντογάν.
Η Διεθνής Αμνηστία έστειλε μήνυμα προς τη Τερέζα Μέι και την προτρέπει να ξεκαθαρίσει στον Τούρκο Πρόεδρο ότι “τα ανθρώπινα δικαιώματα και μια ακμάζουσα κοινωνία των πολιτών στην Τουρκία αποτελούν προτεραιότητα για το Ηνωμένο Βασίλειο”.
Ζητούν επίσης την απελευθέρωση υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του συναδέλφου τους στην Αμνηστία Τανερ Κιλιτς, ο οποίος κρατείται για σχεδόν ένα χρόνο χωρίς καν αποδεικτικά στοιχεία.
Ο αρχηγός των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Σερ Βινς Κέιμπλ χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα, για να καταδικάσει την επίσκεψη και κατηγόρησε τον Τούρκο ηγέτη ότι δείχνει «απαράδεκτη αδιαφορία για τις φιλελεύθερες, δημοκρατικές αξίες». Κατηγόρησε δε την Τερέζα Μέι ότι υποκατέστησε την διπλωματία με την δουλικότητα στην επιδίωξή της να πετύχει το Brexit.
«Επιτρέποντας μία κρατική επίσκεψη και ακρόαση με τη βασίλισσα, οι Μέι και Τζόνσον στρώνουν ουσιαστικά το κόκκινο χαλί για έναν άνδρα που αγνοεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο οποίος είναι υπεύθυνος για ανησυχητική καταπίεση και βία”, σημείωσε ο κος Κέιμπλ.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η Τερέζα Μέι θα δώσουν κοινή συνέντευξη τύπου την Τρίτη το απόγευμα.www.ert.gr

2018-05-14 19:50:27

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ