Δ. Αβραμόπουλος: Κατά των προτάσεων του Αυστριακού υπ. Εσωτερικών

Ως «ούτε εφικτό και ούτε επιθυμητό», χαρακτηρίζει ο ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, τα σχέδιo του Αυστριακού υπουργού Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ.
Ο κ. Κικλ, θέλει να προωθήσει στο πλαίσιο της αυστριακής Προεδρίας στην ΕΕ μέτρα που προβλέπουν δυνατότητα υποβολής αίτησης ασύλου, μονάχα εκτός Ευρώπης.
Σε σημερινή, μακρά συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Kurier, ο Έλληνας επίτροπος τονίζει χαρακτηριστικά: «Θέλουμε να σταματήσουμε την παράτυπη μετανάστευση, αλλά δεν θα διακόψουμε τη βοήθεια για εκείνους που χρειάζονται προστασία, και η προτιμότερη διαδρομή για ανθρώπους που χρήζουν προστασίας πρέπει να είναι ένας σίγουρος και συντεταγμένος δρόμος, μέσα από προγράμματα εγκατάστασης».
Υπενθυμίζει ταυτόχρονα, πως οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δεσμευτεί να δεχθούν μέσα από αυτή την διαδικασία στα επόμενα δύο χρόνια 50.000 πρόσφυγες, ενώ διευκρινίζει πως «προς το παρόν, άσυλο μπορεί να χορηγηθεί μόνον εντός της Ευρώπης και πως αυτή την στιγμή, εξωτερικές διαδικασίες δεν είναι ούτε εφικτές, ούτε επιθυμητές».
Στη συνέντευξή του, ο επίτροπος Μετανάστευσης τάσσεται υπέρ ενός «δίκαιου αλλά αυστηρού» συστήματος ασύλου στην ΕΕ και υπέρ της ενισχυμένης προστασίας των εξωτερικών συνόρων στην Ευρώπη, με την οποία, κατά την άποψή του, θα είναι δυνατόν να σταματήσουν σύντομα οι συνοριακοί έλεγχοι εντός της Ευρώπης.
Ο Έλληνας επίτροπος επαναλαμβάνει την ανάγκη μίας ευρωπαϊκής συνεργασίας στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, και τονίζει επίσης, πως η Ευρώπη είναι σήμερα πολύ καλύτερα προετοιμασμένη από ό,τι πριν από τρία χρόνια, και επιπλέον ο αριθμός των παράτυπων αφίξεων, ούτε κατά διάνοια δεν είναι τόσο υψηλός όσο το 2015.
Όπως σημειώνει, αυτό είναι αποτέλεσμα των κοινών προσπαθειών, της συνεργασίας με την Τουρκία και τις βορειοαφρικανικές χώρες, του αγώνα κατά των διακινητών, αλλά και αποτέλεσμα της καλύτερης προστασίας των εξωτερικών συνόρων, και τώρα χρειάζονται διαρθρωτικές λύσεις για να είναι κανείς καλύτερα εξοπλισμένος για το μέλλον.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
www.ert.gr

2018-07-09 18:12:53

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ