Δ. Βίτσας: Ενδεχόμενο νέο προσφυγικό αντιμετωπίζεται ως ένα επίπεδο (video)

Το προσφυγικό και το μεταναστευτικό  αλλά και η αυξανόμενη ένταση στη Συρία  η οποία  επηρεάζει τις ροές  ήταν  μερικά από τα θέματα  που συζήτησε ο  υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής   Δημήτρης Βίτσας στην «Πρώτη Είδηση» της ΕΡΤ  
Ο υπουργός αναφερόμενος στην κατάσταση στην Συρία  εμφανίστηκε ανήσυχος για τις εξελίξεις,  λέγοντας ότι τουλάχιστον τρεις φορές φάνηκε ότι η κατάσταση εκτονώνεται αλλά τώρα αναδεικνύεται σε πεδίο παγκόσμιας αντιπαράθεσης. Το πιο σοβαρό πράγμα των ημερών είναι αυτό , είπε.  Διατύπωσε μάλιστα την ευχή να πρυτανεύσει  η λογική.
Οι εξελίξεις στην Συρία έχουν και την επίδραση τους και στο μεταναστευτικό πρόσθεσε ο κ Βίτσας .
Τις τελευταίες μέρες έχουμε αύξηση των ροών που αφ’ ενός οφείλεται στον πόλεμο στα σύνορα της Συρίας  και αφ΄ ετέρου στην αύξηση της δραστηριότητας των διακινητών στην Τουρκία, όπως προκύπτει και από τις συζητήσεις  που διεξάγει η χώρα μας με την Τουρκία  αλλά και τις Βρυξέλλες  για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ο υπουργός ανέφερε ότι  μόνο σήμερα είχαμε εισροή 115 ανθρώπων.Σημείωσε πως μετά την συνάντηση της Βάρνας έχουμε μια αύξηση 100% που βαίνει ωστόσο  μειούμενη.
Στο θέμα του προσφυγικού τόνισε ότι καθώς έχουμε αύξηση των ροών  σε αντίθεση με τα αναμενόμενα χρειάζονται πολλαπλά σχέδια για πρώτη υποδοχή, διαχείριση των αιτούντων ασύλου.
Αναφερόμενος στα νησιά  που υποδέχονται τις ροές  στο Αιγαίο  εκτίμησε  ότι δεν είμαστε στο σημείο που έχουν φρακάρει αναγνώρισε όμως ότι υπάρχουν προβλήματα υπογραμμίζοντας ότι, οφείλουμε να εξυπηρετήσουμε τα δικαιώματα των προσφύγων και να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των νησιωτών.
Προσδιορίζοντας τις τρέχουσες ανάγκες αναφέρθηκε στην ανάγκη  αναδιαμόρφωσης της συνδρομής στην πρώτη υποδοχή, την καταγραφή, τη διερμηνεία. Προσδιόρισε  μάλιστα την ενίσχυση με προσωπικό  μέσω ΑΣΕΠ  το καλοκαίρι. Στόχος της κυβέρνησης  να έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ 800 υπάλληλοι  για τις υπηρεσίες   χορήγησης ασύλου στους πρόσφυγες .
Διευκρίνισε  επίσης ότι θέλουμε περισσότερες Επιτροπές για τις αιτήσεις ασύλου και προανήγγειλε  νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να διεκπεραιώνεται η αίτηση ασύλου άμεσα και να ολοκληρώνεται. Να μην επανέρχεται και να εκκρεμεί. Προσδιόρισε ότι τα κονδύλια πρέπει να έρχονται μέσα από κρατικές δομές.
Για τις σχέσεις με την τοπική αυτοδιοίκηση ανέφερε ότι μετά την επίσκεψη του στα νησιά απαιτείται μια γραμμή συνεννόησης. Απέκλεισε την κατασκευή νέων δομών  αλλά επισήμανε ότι χρειάζονται βελτιώσεις στις υφιστάμενες  και πρόσθεσε  πως προωθούνται με  τροπολογία που  έρθει άμεσα στη Βουλή  οι αποζημιώσεις των κατοίκων στη Μόρια  της Λέσβου και στο Χαλκιός της Χίου .
Σε ερώτηση αν η χώρα μας  μπορεί να αντιμετωπίσει επαρκώς ενδεχόμενο νέο προσφυγικό κύμα ο κ. Βίτσας απάντησε  ότι η χώρα μας το μπορεί ως ένα επίπεδο. Αν όμως επαναληφθεί το 2015 αυτό πλέον είναι ένα κοινό ευρωπαϊκό ζήτημα που καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της .
Σε ότι αφορά το περιστατικό  στη Ρώ ο υπουργός  υπογράμμισε ότι λειτουργήσαμε με τον σωστό τρόπο  και ότι σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται πάντα νηφαλιότητα, αποφασιστικότητα, ψυχραιμία.www.ert.gr

2018-04-11 08:00:16

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ