Δ.’Οχθη: Ενδοπαλαιστινιακή βία και απαγόρευση διαδηλώσεων υπέρ της Γάζας

Άνδρες των παλαιστινιακών δυνάμεων επιβολής της τάξης έκαναν την Τετάρτη εκτεταμένη χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και δακρυγόνων ενώ επενέβησαν και με ρόπαλα κατά διαδηλωτών που φώναζαν συνθήματα αλληλεγγύης προς τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας. Η διαδήλωση έγινε στη Ραμάλα, όπου έχει την έδρα της η Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς, η οποία απαγόρευσε προσωρινά τις δημόσιες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.
Τουλάχιστον πενήντα διαδηλωτές συνελήφθησαν, ενώ έγιναν και προσαγωγές ξένων ανταποκριτών σύμφωνα με πληροφορία του Γερμανικού Πρακτορείου.

#PA’s forces disperse a demo in #Ramallah condemning “sanctions” against #Gaza. Palestinian Authority, based in #Ramallah, hasnt steadily paid its employees in Gaza since March. this morning, PA banned protests after a large demo took place on Sunday pic.twitter.com/CmVrD8ObBL
— Nida’ Ibrahim (@nida_journo) June 13, 2018

Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι είχαν ήδη διαδηλώσει την Κυριακή στη Ραμάλα για να απαιτήσουν να τερματιστούν τα μέτρα που έχει λάβει η Παλαιστινιακή Αρχή εναντίον του θύλακα, στον οποίο την εξουσία ασκεί το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, αντίπαλο του κόμματος Φάταχ του Αμπάς.
«Η (ισραηλινή) κατοχή είναι ο κύριος λόγος για τον αποκλεισμό της Γάζας, αλλά ο πρόεδρος Αμπάς επιδεινώνει τα πράγματα επιβάλλοντας τιμωρητικά μέτρα που πλήττουν τις οικογένειες» στον θύλακα, ανέφερε ο Φάντι Κουράν, μέλος της «Εκστρατείας για την άρση των κυρώσεων της Παλαιστινιακής Αρχής».
Ο θύλακας των περίπου δύο εκατομμυρίων κατοίκων υφίσταται πολύ αυστηρό αποκλεισμό από το Ισραήλ. Υπέμεινε πολέμους, φτώχεια, ανεργία, απομόνωση και τεράστιες ελλείψεις νερού και διακοπές της ηλεκτροδότησης.
Η Αίγυπτος, που επίσης γειτονεύει με τη Λωρίδα της Γάζας, διατηρεί τα σύνορα σχεδόν μόνιμα κλειστά, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη ασφυξία στην οικονομία του θύλακα.
Η Παλαιστινιακή Αρχή εκδιώχθηκε δια της βίας από τη Λωρίδα της Γάζας το 2007 από τη Χαμάς. Ακολούθησε μια δεκαετία καταστροφικών συγκρούσεων ανάμεσά τους. Η Παλαιστινιακή Αρχή έχει επιβάλει μειώσεις ή έχει πάψει εντελώς να καταβάλλει μισθούς σε δεκάδες χιλιάδες δημόσιους λειτουργούς στη Γάζα, για να αναγκάσει τη Χαμάς να εγκαταλείψει την εξουσία.
Η Χανάν Ασράουι, στέλεχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, καταδίκασε την απαγόρευση των διαδηλώσεων και την χρήση βίας από την παλαιστινιακή αστυνομία επισημαίνοντας ότι παραβαίνει το Σύνταγμα και το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, στο οποίο η Παλαιστίνη εντάχθηκε τον Απρίλιο του 2014.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-dpawww.ert.gr

2018-06-14 09:01:17

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ